test

Katniću i Lazoviću zadržavanje do 72 sata: Terete se i za ,,slučaj ulaska“ u Crnu Goru Belivuka i Miljkovića

Standard

15/04/2024

06:43

Bivšem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću i bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću sinoć je nakon saslušavanja specijalni tužilac Miloš Šoškić odredio tužilačko zadržavanje do 72 časa. Katnić i Lazović uhapšeni su juče ujutro po nalogu SDT-a, a na teret im se stavlja stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Katnić nije želio da angažuje advokata, čije je prisustvo je obavezno tokom saslušanja osumnjičenog, pa mu je SDT dodijelilo branioca po službenoj dužnosti.

SDT sumnjiči Lazovića da je formirao kriminalnu grupu čiji su članovi navodno postali Katnić i ranije uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović.

Osim toga prema nezvaničnim informacijama Lazović se tereti da je umiješan u slučaj “Belivuk” da je odobrio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru iz Beograda Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a Katnića da mu je u tome pomogao.

“Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović nije odgovarao na pitanja tužioca”, saopštio je sinoć njegov advokat Zoran Piperović.

“Lazoviću se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja po osnovu dva člana. Ja sam očekivao da to bude nešto mnogo krupno i ozbiljno, dokazivo, ništa nema što niste već čuli. Napravljen je postupak koji po meni ne može da istrpi elementarni krivično pravni osnov”, kazao je Piperović večeras novinarima, nakon što je Lazović saslušavan u SDT-u.

Prema informacijama koje su dostupne, krajem 2020. godine, kada su Belivuk i Miljković u Crnu Goru došli redovnom linijom AIR Srbija, nijesu bili pod progonom srpskog tužilaštva.

“Zato je nejasno kako su, kada i u koje svrhe tadašnji specijalni državni tužilac Katnić i policijski funkcioner Lazović sačinili kriminalnu organizaciju?!”, piše Pobjeda.

Nema detalja koji bi objasnili kako su Katnić i Lazović kršili zakon, ali izvori iz istrage dovode u konekciju i ulogu bivšeg specijalnog tužioca, sada pritvorenika u Spužu Sašu Čađenovića.

Povodom ,,operacije Belivuk“, koja je izvedena u saradnji sa srpskom policijom i međunarodnim partnerima, Zoran Lazović saslušan je u oktobru 2021. godine u Specijalnom državnom tužilaštvu. Lazović je saslušan prije nego što je predmet objedinjen sa prijavom koju je podnio tadašnji državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević, koji je uhapšen 21. decembra 2022. godine zbog stvaranja kriminalne organizacije i šverca cigareta.

Lazovićev sin Petar je uhapšen 18. jula 2022. godine zbog sumnje da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost ,,počinio učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja“.

Tada je saopšteno da je predmet protiv Petra Lazovića ponovo formiran u maju 2022. godine, po nalogu novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a po materijalu dobijenom iz Europola, koji je prethodno objavljen na portalu Libertas press.

Katnić je juče od 13 pa skoro do 22 časa bio u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja na saslušanju. Lazović je nakon što je rano juče uhapšen u Bijelom Polju sproveden u SPO, a potom u SDT.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić ranije juče je saopštio da je hapšenje Katnića i Lazovića uslijedilo nakon višemjesečnog koordinisanog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL.

Iz policije su kazali da je predmet radnog naziva “Alfa” rezultat višemjesečnog rada, međunarodne saradnje i koordinacije Specijalnog državnog tužilaštva sa nekoliko organizacionih jedinica Uprave policije, a posebno Specijalnim policijskim odjeljenjem. Dodaju da je ova realizacija pomenutog predmeta samo nastavak ranije započetih aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i predstavlja kontinuitet aktivnosti u sveobuhvatnom reformskom procesu.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da su obavljeni pretresi na osam lokacija u Bijelom Polju, Danilovgradu i Podgorici.

Rekao je da je tom prilikom oduzeto više skupocjenih vozila, više komada oružja i “razna dokumentacija i drugi predmeti koji sigurno mogu biti od koristi u daljem postupku”.

Prema pisanju Pobjede prilikom pretresanja porodične kuće Lazovića u Bijelom Polju su ,,zapečaćena“ burad rakije šljivovice i vina, koje su se nalazile u gazdinstvu Lazovića, premda nije poznato zbog čega je posjedovanje rakije i vina ,,inkriminišuća radnja“.

Šaranović je pojasnio da su te stvari oduzete nakon pretresa prostorija u vlasništvu ili Katnića ili Lazovića, ili njihovih članova porodice.

Ministar je naveo da je Katnić uhapšen u Danilovgradu, a Lazović u Bijelom Polju.

Izvor (naslovna fotografija):

Lazović i Katnić, PR centar

Ostavite komentar

Komentari (0)