test

Piperović: Bivši premijer izvrće činjenice; Abazović: Bemax da tuži kavčane

Standard

25/01/2024

17:11

Bivši premijer Dritan Abazović optužio je na današnjem ročištu pred Osnovnim sudom u Ulcinju kompaniju Bemax da zloupotrebljava prirodne resurse Crne Gore, konkretno kada je u pitanju ilegalna eksploatacija šljunka.

Advokat Bemaxa Zoran Piperović optužio je Abazovića da izvrće činjenice i da je vodio hajku na tu kompaniju, zloupotrebljavajući državne organe. Abazović je pred sudom izjavio da je kompanija Bemax dovođena u vezu sa švercom cigareta preko Luke Bar, o čemu govore operativni podaci Uprave prihoda i carina.

“Kao premijer Crne Gore dužan sam da isključivo po Ustavu štitim nacionalne interese s obzirom na to da sam u prethodnom periodu, prije stupanja na tu dužnost, obavljao funkciju potpredsjednika Vlade za sektor bezbjednosti, pa sam vrlo dobro upoznat sa situacijom i stojim iza svih stavova iznešenih o bilo kojoj kompaniji ili organizaciji u Crnoj Gori”, rekao je Abazović u iskazu pred sudom.

Advokati Bemaxa su ukazali da je Abazović svojevremeno predstavnike te kompanije zvao na novogodišnji koktel Vlade, te da je sa druge strane na najdirektniji način, uz ime tužioca, pominjao kavački i škaljarski klan.

“Ne treba biti logičar niti jezičar, pa zaključiti kakvu je asocijaciju u odnosu na tužioca saopštio tuženi Abazović”, rekli su advokati Bemaxa.

Zakonski zastupnik Bemaxa Miladin Miajlović kazao je da je Abazović nanio nemjerljivu štetu kompaniji jer je poslije njegovih izjava o Bemaxu i klanovima, opala prodaja asfalta, betona i drugih građevinskih poslova koji su bili ugovoreni zbog sumnje partnera da su dio kriminala.

“Do dana današnjega mi se suočavamo sa posljedicama finansijskih gubitaka i ugleda koji je urušen tom prilikom”, kazao je Miajlović.

Abazović je predočio da stoji iza svojih izjava.

“Kada je konkretno riječ o kompaniji Bemax, prvo ču se izjasniti oko ovih stvari koje se tiču poziva na novogodišnji koktel Vlade, zato što je to potpuno benigno i po meni potpuno nepotrebno za ovo suđenje. Ali, da izbijemo i taj argument, treba napomenuti da svake godine novogodišnji koktel organizuje Vlada koja ima sektor protokola. Bilo je pozvano preko 400-500 fizičkih i pravnih lica. Kompanija je jedna od najvećih u Crnoj Gori i to uopšte nema veze sa ovim što je predmet tužbe i mene lično. Konkretno, ja sam kompaniju Bemax na osnovu operativnih podataka doveo u vezu sa švercom cigareta koji se dešavao preko Luke Bar i u prilog tome ću dostaviti zvanični dokument Uprave prihoda i carina. Samo sam interpretirao jer su njih drugi ljudi doveli u vezu sa Skaj aplikacije koju nam je omogućio Europol i dostavio je dio podataka koji se tiču djelovanja narko kartela u Crnoj Gori. A čije podatke možete naći u Specijalnom tužilaštvu, a ja vas pozivam kao sud, što sam uradio i u drugom predmetu, da od tužilaštva traže Skaj komunikacije, samo u dijelu koji se odnosi na ova lica”, rekao je Abazović.

On je izjavio da smo u prethodnih par mjeseci u kontinuitetu čitali prepiske sa Skaj aplikacije, gdje se pominju i lica koja su vlasnici Bemaxa.

“Jedno od lica koje ja pominjem, a koje je suvlasnik kompanije Bemax, konkretno je Ranko Ubović u Skaj aplikaciji naveden pod imenom Tigar”, izjavio je Abazović.

On je potom citirao prepiske sa Skaj aplikacije gdje se pominju Petar Lazović, Ljubo Milović, Radoje Zvicer, Darko Šarić, te da Tigar, prema tim prepiskama, “pukne par miliona za izbore”.

“Nijesam im napravio nikakvu štetu, a i da sam, dužan sam da štitim nacionalne interese Crne Gore. Nikakvi pritisci me neće zaustaviti, platili su mandatne kazne za eksploataciju šljunka, smiješne i malog obima, ali to govori da u kontinuitetu ova kompanija zloupotrebljava prirodne resurse Crne Gore. Kad jednog dana zaživi pravda u Crnoj Gori u potpunosti, mnoge od stvari koje sam iznio pokazaće se kao tačne, kao što je to bilo i u svim drugim slučajevima. Pozivam Bemax da, ako misle da su oštećeni, da tužbene zahtjeve podnesu u odnosu na pripadnike kavačkog klana, koje smo ovdje pomenuli, a u suprotnom će značiti da nijeste spremni da ih se odreknete jer su oni vaši poslovni partneri”, tvrdi Abazović.

Advokat Bemaxa Zoran Piperović izjavio je da tuženi Abazović izvrće činjenice.

“Kad je došlo do toga da objasni istu ravan Bemaxa, škaljaraca i kavčana, on je rekao da je Bemax poznat po tome što švercuje cigarete. Koliko ja znam, ni kavčani ni škaljarci ne švercuju cigarete, neka objasni ako je Bemax u istoj ravni. Ako šef bezbjednosnih službi Crne Gore kao adut uzima Skaj prepisku lica koja nemaju veza sa Bemaxom, onda ne znamo da li treba da zauzmemo stav da bi kasnije bilo da je tuženi priznao tužbeni zahtjev jer ispada da obavještajna zajednica Crne Gore ništa ne zna o ilegalnim poslovima, da ništa operativno nije radila i da, ako nema Skaj aplikacije, da mi možemo da zaključamo sve službe bezbjednosti. Neću namjerno o tome koliko je Skaj validan kao dokaz jer o tome Njemačka i Holandija imaju oprečne stavove. To govorim figurativno jer se čak ni to ne može dovesti u vezu, a Abazović je optužio firmu koja je socijalno i društveno odgovorna sa ogromnim brojem donacija i primjerima pomoći, a onda i sam kazao da je to najbolja firma u Crnoj Gori. Zloupotrebljavajući autoritet prefingovao je izvjesnog Gazdića, koji bi trebao da je neko i nešto u Upravi za vodu, da po svaku cijenu utvrdi da je Bemax narušio floru i faunu Morače i Cijevne. Taj Gazdić je donio rješenje da Bemax plati štetu, a po mojoj žalbi, ministarka iz GP URA, mislim Novakovićka, ukinula je rješenje jer Gazdić nije znao da je baš Bemax sa Vladom zaključio ugovor o saniranju korita rijeka Morače i Cijevne, uz zapisnike inspektora iz Uprave za vodu. Nijedna lopata šljunka nije ilegalno izvađena”, izjavio je Piperović.

Naredno ročište zakazano je za 2. april, a do tada advokati treba da dostave članke u kojima se opisuje Skaj aplikcija i dokument Uprave prihoda i carina o švercu cigareta.

Pred ulcinjskim sudom, podnijeto je šest tužbi koje je podgorički advokat Zoran Piperović podnio protiv Abazovića kao pravni zastupnik Zorana Lazovića, biznismena Ranka Ubovića, kompanije “Bemax” i biznismena Aleksandra Mijajlovića.

Izvor: Portal RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)