test

SDT I DALJE ĆUTI: Koje je Skaj ime Dritana Abazovića – sa kim i o čemu je bivši premijer komunicirao preko kriptovanog telefona?

I. Đoković

17/06/2024

12:10

Specijalno državno tužilaštvo skoro dvije godine ćuti o istragama kriptovanog telefona Dritana Abazovića, koji je po sopstvenom priznanju koristio. SDT nije odgovorilo na pitanja Portala Standard  2022. godine, a ni na pitanja koja smo poslali prošle nedjelje - da li su otkrili sadržaj kriptovanih poruka, kao i kodno ime Abazovića iz Skaj aplikacije.

Sadržaj kriptovanog telefona Dritana Abazovića, koji je po ličnom priznanju bivši premijer koristio, ni nakon dvije godine nije poznat crnogorskoj javnosti. Specijalno državno tužilaštvo i dalje ćuti o saznanjima iz istrage povodom njegove ”kripte”, iako je Abazović priznao da je koristio takav telefon.

Abazović je više puta mijenjao priču da li je posjedovao kriptovani telefon, da bi na kraju priznao da je jedan takav dobio na poklon. On je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da je telefon dobio na poklon ali da ga nije koristio.

No, samo par dana nakon sjednice Odbora, Abazović je demantovao sam sebe rekavši da je ipak poslao “samo jednu poruku”.

Kako je nabavio kriptovani telefon, ko mu ga je dao, sa kim je komunicirao ili je trebalo da komunicira, su neka od pitanja na koja nijesu odgovorili ni Abazović ni Specijalno državno tužilaštvo.

Nije poznato ni da li je SDT otkrilo kodno ime Abazovića SDT, pa se nakon objavljenih prepiski iz Skaj komunikacije o švercu cigareta, počelo spekulisati da je “Maradona” jedno od imena pod kojim je on pominjan.

A sudeći po objavljenim prepiskama iz Skaj aplikacije Abazović se itekako pominje.

Još 2022. godine je Standard pisao o Abazoviću i njegovom kriptovanom telefonu, kada se bivši premijer pominjao u Skaj komunikacijama takozvanog Škaljarskog klana.

Tada se transkripti kriptovane komunikacije obznanili da se Abazović više puta pominje kao dobar momak i “brat”,uz informacije o nabavci četiri ”kripte” kao i informacije o smjeni tadašnjeg GST Milivoja Katnića, koji je bio na nišanu ove kriminalne organizacije. Zna Abazović, a i njegovi savjetnici da su ove komunikacije posrednog karaktera i da ne mogu imati pravno dejstvo i krivičnu odgovornost. Međutim, sklon nebrojeno puta optužbama prema medijima da rade za interese kavačkog klana, samo zato što imaju kritički stav prema njemu, postavlja se pitanje za čije interese on radi.

Dvije godine kasnije Abazović je sudeći po transkriptima opet predmet razgovora u Skaj aplikaciji. Ovoga puta pomenut je kao “Maradona” koji je ”dao zeleno svjetlo” za početak šverca cigareta, u kom su shodno prepisci učestvovali Miodrag Daka Davidović, Stevan Simijanović, Dritan Abazović, uhapšeni Ilija Vasović i Aleksandrar Mrkić koji je u bjekstvu.

Kao ni 2022. godine kada su transkripti iz Skaj aplikacije ugledali svjetlo dana, tako ni danas SDT nije reagovalo i uporno odbija da odgovori na pitanja koje je Abazovićevo kodno ime, o čemu je i sa kim on komunicirao putem Skaj aplikacije.

Izvor (naslovna fotografija):

Dritan Abazović

Ostavite komentar

Komentari (0)