test

ZAKONOM PROPISANA OVLAŠĆENJA VDT-a: Hoće li Marković kao Stanković izdati “obevezujuće uputstvo”- Moglo je za optužene za državni udar, može i za Katnića

S Rastoder

24/04/2024

10:46

Jučerašnji tekst portala Standard, u kojem su taksativno nabrojena sva poslata pitanja Vrhovnom državnom tužilaštvu od početka godine na koja nijemo dobili odgovor, vjerovatno je imao nekakvog efekta, jer smo juče popodne dobili odgovor na dan prije postavljeno pitanje - kako će VDT reagovati na inicijativu grupe građana, NVO i nezavisnh intelektualaca na apele da se Milivoje Katnić brani sa slobode kao i na peticiju povodom istog pitanja koja je za manje od dva dana prikupila više od 2000 potpisa. Odgovor je u jednoj rečenici, ali nećemo odgvoru gledati u zube.

“Vrhovni državni tužilac se može kretati isključivo u okviru zakonom propisanih ovlašćenja”, “opširno” su odgovorili iz VDT. Na prvi pogled ovo bi moglo da znači da nikog od njih ne dotiču nikakvi performansi, niti peticije, a vjerovatno ni to što je bivši GST Milivoje Katnić u borbi za pravdom krenuo u samobilački štrajk glađu.

S druge strane moglo bi da znači da kretanje “u okviru zakonom propisanih ovlašćenja” ostavlja mogućnost za takozvano “obavezujuće uputststvo” VDT kojim bi se Katniću moglo omogućiti da se brani sa slobode.

Na stranu to što je sam Katnić prilikom ispitivanja kood sudije za istragu potpuno razobličio optužbe postupajućeg tužioca, VDT Milorad Marković bi se mogao ugledati na bivšeg VDT Ivicu Stankovića koji je slično obavezujuće uputstvo uputio u predmetu pokušaja državnog udara, kojim je spriječeno hapšenje tadašnjih optuženih Andrije Mandića i Milana Kneževića.

Tog 15. februara 2017. godine tadašnji Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je izdao specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće uputstvo prema kojem poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću neće biti određen pritvor.

U uputstvu o postupanju Stanković je naveo da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

U uputstvu se navodilo da “imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva, kako bi se bez postojanja razloga za određivanje pritvora izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora”.

E sad, cijeneći ono što je uradio Stanković, zaključujemo da slično “obevezujuće uputstvo” u slučaju Milivoja Katnića može izdati i Milorad Marković, te zato se kratki odogovor iz VDT-a može gledati i na način da je i dalje moguće da to sadašnji VDT uradi.

Izvor (naslovna fotografija):

Milorad Marković

Ostavite komentar

Komentari (0)