test

Zanemarili upozorenje pa upali u sobu majke dok je dojila jednomjesečnu bebu

Standard

15/06/2024

08:21

Rukometnom sudiji Bogdanu Kaluđeroviću i njegovoj porodici povrijeđeno je dostojanstvo kao i fizički i psihički integritet ličnosti kada su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja zajedno sa kolegama iz podgoričke i cetinjske policije, prošle godine greškom upali u njihov stan, u potrazi za Nenadom Nenom Kaluđerovićem.Nakon četranest mjeseci, u mišljenju Zaštitnik ljudskih prava i sloboda o ovom slučaju navodi da je porodica Kaluđerović bila izložena psihološkom pritisku koji je kod njih stvorio jaka osjećanja straha, tjeskobe i nemoći.

Kako je Bogdan Kaluđerović izjavio, policija je 13. aprila prošle godine, u periodu između 6.30 i 6.50 časova, upala u njegov stan u kome se nalazio sa suprugom i dvoje maloljetne djece.

Prije upada u stan, kako navodi, čuo je buku ispred ulaznih vrata stana u kojem živi a potom i lupanje po ulaznim vratima uz povike „otvaraj, policija“.

Kaluđerović je ustao i otišao ka vratima govoreći: „Molim vas, samo polako, djeca mi spavaju“, a nakon što je otključao vrata, ugledao je više pripadnika Specijalne jedinice policije, pod punom opremom, sa uperenim oružjem u njegovom pravcu, a među njima dvojicu sa opremom za razbijanje vrata.

U mišljenju Ombudsmana se navodi da ,,bez daljih pitanja, zanemarivši obavezu legitimisanja vlasnika stana, pripadnici policije ga prinudno izvlače u hodnik zgrade i grubo bacaju na pod hodnika, dok je nekoliko pripadnika utrčalo u stan pod punim naoružanjem.

,,Kaluđerović je, dok je bio pritisnut na pod, pokušavao da objasni da se radi o grešci; ali su ga pripadnici policije „kažnjavali“ tako što bi ga pritiskali čizmom i kundakom puške po vratu, ramenima i glavi, uz uzvikivanje riječi ‘ćuti,ćuti'”, navodi se u mišljenju.

Kaluđeroviću je, kako se dalje navodi, glava visila preko stepenica i on se borio da dođe do daha. Pokušao je, dodaje se, da pozove komandira Stanice policije na Cetinju, koga je vidio na spratu ispod, kako bi ga on prepoznao budući da su zajedno radili u Komunalnoj policiji na Cetinju, i kako bi ukazao policijskim službenicima da je došlo do očigledne greške.

,,Za to vrijeme, većina pripadnika specijalnog tima, utrčala je u sobu gdje se nalazila njegova supruga, koja je u tom trenutku hranila (dojila) bebu staru mjesec. Nakon toga su otišli u drugu sobu gdje je u mraku spavala njegova osmogodišnja kćerka koju su probudili, te je dijete sjedjelo samo u mraku, a pripadnici policije su u nju uperili pušku”, ističe se u izvještaju.

Prilikom ulaska u stan nijedan policijski službenik se nije legitimisao.

,,Iz spisa predmeta dalje proističe da su postupajući policijski službenici uvidjeli da su pogriješili u vezi sa lokacijom stana, tek kad je iz drugog stana izašao sin osobe koja se potražuje. Sa tim u vezi, dežurni starješina u OB Cetinje je u svojoj službenoj zabilješci naveo da se izvinio podnosiocu pritužbe”, navodi se u mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda

Istog dana je Kaluđerović sa svojom osmogodišnjom kćerkom otišao u hitnu pomoć, radi ukazivanja zdravstvene pomoći, kako zbog povreda koje je on pretrpio, tako i zbog straha i traume koja je nastupila za njegovu maloljetnu kćerku. Ljekaru se javila i njegova supruga jer je zbog traume koju je preživjela bila uplašena i pod stresom.

Ombudsman je utvrdio da policijska operacija u konkretnom slučaju nije bila planirana ni izvedena na način da se obezbijedi da upotrijebljena sredstva prinude budu striktno neophodna za postizanje krajnjeg cilja kojem se težilo.

Zaštitnik je preporučio Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije da bez odlaganja djelotvorno istraži odgovornost policijskih službenika koji su postupali u konkretnoj situaciji, odnosno koji su svojim djelovanjem povrijedili prava podnosioca pritužbe.

Upravi policije preporučeno je da u budućem postupanju prilikom pretresa stana i drugih prostorija, službenici dosljedno primjenjuje policijska ovlašćenja u skladu sa međunarodnim standardima, Zakonom o unutrašnjim poslovima i Zakonikom o krivičnom postupku odnosno da tačno prikupe sve neophodne podatke za zakonito sprovođenje takvih radnji.

Izvor (naslovna fotografija):

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Ostavite komentar

Komentari (0)