test

Prvi Gala koncert Fondacije Miloš Karadaglić na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Standard

03/04/2024

13:04

Svjetski priznati gitarista Miloš Karadaglić zajedno sa Petrom Radulović i Kostom Popovićem, ovogodišnjim dobitnicima stipendije Fondacije koja nosi njegovo ime, te gudačkim ansamblom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskom palicom Andreasa Otenzamera, nastupiće 6. aprila u CNP-u.

Fondacija “Miloš Karadaglić” i Crnogorsko narodno pozorište prirediće Gala koncert na Velikoj sceni u subotu, 6. aprila 2024. godine, s početkom u 20 časova. Ovaj događaj predstavlja spoj umjetnika svjetskog renomea i mladih talenata iz svijeta klasične muzike, što  u samom etosu rada Fondacije

Dirigentsku palicu preuzeće maestro Andreas Otenzamer, renomirani umjetnik porijeklom iz Austrije, dok će kao solisti nastupiti Miloš Karadaglić, te sopranistica Petra Radulović i violončelista Kosta Popović, koji su dobitnici prvog ciklusa stipendija koje je Fondacija Miloš Karadaglić dodijelila u februaru ove godine. 

Na programu će se naći značajna djela iz svjetske muzičke baštine, obuhvatajući različite epohe – od baroka, preko klasicizma i romantizma, sve do muzike 20. vijeka. Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra će izvesti prvi stav Bahovog “Brandenburškog koncerta” br. 3 u G-duru, kao i “Holberg svitu” Edvarda Griga. Zajedno sa gudačima CSO-a, Miloš Karadaglić će odsvirati djela italijanskih autora, i to čuveni “Adađo” iz “Koncerta za obou u d-molu” Alesandra Marčela, “Fandango” iz “Kvinteta br. 4 u D-duru” Luiđija Bokerinija, kao i “Koncert za lautu u D-duru” Antonija Vivaldija.

Stipendistkinja Petra Radulović otpjevaće rečitativ i ariju “Thy Hand, Belinda” i “When I am Laid in Earth” iz opere “Didona i Enej” Henrija Persela, kao i ariju “Quando me’n vo” iz opere “Boemi” Đakoma Pučinija. Kosta Popović izvešće djela “Vokaliza op. 34, br. 14” Sergeja Rahmanjinova, kao i “Ritualni ples vatre” iz baleta “Ljubav čarobnica” Manuela de Falje. Pored pomentog, stipendisti će nastupiti u duetima sa Milošem Karadaglićem u izvođenju djela Eitora Vilja-Lobosa – ariju iz “Brazilske bahijane br. 5” i “Sentimentalnu melodiju” iz “Amazonske šume W551”.

Gala koncert će se realizovati u partnerstvu Fondacije Miloš Karadaglić i Crnogorskog narodnog pozorišta, uz podršku Ministarstva kulture i medija i Muzičkog centra Crne Gore, te kompanija Henley & Partners i Adriatic Marinas Porto Montenegro.

Za više informacija i rezervacije karata, posjetite www.cnp.me ili kontaktirajte blagajnu Crnogorskog narodnog pozorišta.

Izvor (naslovna fotografija):

Crnogorsko narodno pozorište

Ostavite komentar

Komentari (0)