test

Abazović, Milić i Kurti hoće odgovornost za ,,slučaj tunel“ da prebace na stare kadrove Sava Kentere

Standard

21/09/2023

17:44

Prije odlaska za Sjedinjene Američke Države premijer Dritan Abazović je dao čelnicima Agencije za nacionalnu bezbjednost Borisu Miliću i Artanu Kurtiju nalog da u redovima ANB 'hitno nađu krivca'što je zatajila kontraobavještajna zaštita, zbog čega crnogorska služba nije imala nikakvih informacija o kopanju tunela do depoa Višeg suda u Podgorici.

Ta nesvakidašnja akcija nazvana ,,slučaj tajni tunel”, u kojoj je najmanje šest osoba svakodnevno sa Zabjela dolazilo u centar Podgorice da bi obavljali ,,rudarske poslove“, jedna je od najvećih afera koje su ikada zabilježene u bezbjednosnom sektoru Crne Gore. ,,Tajna operacija“ se, paradoksalno, odigravala se tokom jula i avgusta u prostoru koji bi trebalo da bude obavještajno potpuno pokriven obavještajnom i kontraobavještajnom obradom Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Načelnik Kontraobavještajne zaštite (KOZ) u ANB-u je Dževad Kožar i on bi trebalo da snosi objektivnu odgovornost što niko od operativaca nije uočio da je, na očigled policije i službenika ANB, za sada nepoznata grupa ,,rudara“ kopala tunel i provalila u depo Višeg suda.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezjednost protekle neđelje interno se postavilo se pitanje odgovornosti za nezapamćen propust crnogorskog bezbjednosnog sektora i neminovno je sve upućivalo na Dževada Kožara, šefa KOZ-a.

Milić i Kurti su, međutim, u prijateljskim odnosima sa Kožarom, pa je kao neka vrsta ,,solomonskog rješenja“ smišljeno da se odgovornost prevali na bivše kadrove Sava Kentere.

Rješenjem koje je direktor ANB-a Boris Milić potpisao u srijedu 19. septembra, nekadašnji šef KOZ-a Drago Spičanović ,,hitno“ je raspoređen kao operativac iz rodnog Bara u Berane, a premeštaj mu počinje već od danas!

Povezani članci

Spičanović je prije deset mjeseci smijenjen sa mjesta načelnika Kontraobavještajne službe i poslat je na rad kao ,,obični“ operativac u Bar, te je jasno da nije imao, niti je mogao imati, nadležnosti da organizuje kontraobavještajnu zaštitu, pa ni u rejonu Višeg suda. Prethodno je Spičanoviću ukinut pristup svim tajnim podacima ANB-a.

No, Milić i Kurti su tako pokušali da, po nalogu Abazovića, odgovornost prebace na stare kadrove Sava Kentere, bivšeg prvog čovjeka ANB-a kojeg je Abazović naprasno smijenio. I to kada je Agencija, pod rukovodstvom Kentere pokrenula dvije značajne akcije u saradnji sa zapadnim partnerima: otkrivanja i razbijanja ruske špijunske mreže u Crnoj Gori, ako i identifikovanja šeme državnog šverca cigareta u koju je bio upleten Rade Milošević, tadašnji direktor Uprva prihoda i carina i visoki funkcioner Abazovićeve Ure.

U namjeri da Kožara ,,spašavaju“ od odgovornosti, čelnici ANB-a su, prema informacijama portala Pobjede, već pripremili uslužnim medijima informaciju da su ,,detektovali“ odgovorne za pasivnost ANB-a u otkrivanju kopača tunela, sa ciljem da se, kao navodna ,,potpora“ toj informaciji, objavi rješenje o novom rasporedu Spičanovića kako bi se spinovalo da je upravo on odgovoran što ANB nije radila svoj posao.

Osim Spičanovića, Milić i Kurti su marginalizovali i Radomira Raša Ivanovića, dugogodišnjeg funkcionera ANB-a i rješenjem ga rasporedili na rad u – Zagoriču. Ivanovićev grijeh je, prema saznanjima Pobjede, što Kurti i Milić njega ,,terete“ zbog objavljivanja kompromitujućih podataka koje već dugo objavnjuje nepoznata osoba pod nadimkom ,,Profesionalac“ na M portalu.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)