test

Abazović nagradio Đukanovića za partijsko zapošljavanje, 13. platu, ali i – gubitke u poslovanju…

Standard

29/06/2023

07:03

Odluka premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da predloži reizbor Milutina Đukanovića na funkciju člana Odbora direktora EPCG motivisana je političkim razlozima, a nikako poslovnim rezultatima državne elektroenergetske kompanije i njenih kćerki firmi koji nijesu dobri, saznaje Pobjeda.



Dva izvora Pobjede saopštila su da je u pitanju finalizacija ranijeg političkog dogovora unutar stare parlamentarne većine o imenovanju kadrova nekadašnjeg DF-a po dubini, ali i zbog novonastalih okolnosti, u kojima se Pokret „Evropa sad“ protivi ulasku Abazovića u Vladu.

” Abazović se nada da će pored Demokrata i koalicija ZBCG se založiti za njegov opstanak u Vladi, pa je i to mogući motiv”, saopštio je izvor Pobjede koji je dobro upoznat sa svim dešavanjima.

PRAVNA GIMNASTIKA
Abazović je u ponedjeljak na elektronskoj sjednici Vlade preinačio odluku resornog ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i ponovo predložio Đukanovića na funkciju člana Odbora direktora EPCG što znači i njegov siguran reizbor za čelnog čovjeka na redovnoj Skupštini akcionara, što se i potvrdilo juče.

Ibrahimović je prvobitno predložio za Odbor direktora EPCG Andriju Babovića, Ivana Šaranovića, Tahira Đonbaljaja, Gorana Šućura, Martina Ćalasana, Mijuška Bajagića i Emira Strujića.

Međutim, Abazović je izveo ,,pravnu gimnastiku“ na način što je Babović podnio ostavku, a kabinet premijera predložio Đukanovića. O tome je juče izvijestio i portal Vijesti.

Đukanovićevo rukovođenje najznačajnijon elektroenergetskom kompanijom obilježila su, prema više izvještaja relevantnih NVO, masovna partijska zapošljavanja, formiranje dvije kćerke firme EPCG – Solar i Željezara, dijeljenje 13. plate radnicima uoči izbora, ali i niz kontroverznih poteza.

ZAPOŠLJAVANJE
Tako je Akcija za socijalnu pravdu objavila da su EPCG i njene kćerke kompanije su za tri godine, odnosno od početka 2020. pa do prvog dijela ove godine, uvećale ukupno broj zaposlenih za preko 30 odsto ili za najmanje 1.279 radnika.

Početkom 2020. godine u EPCG i njenim tadašnjim kćerkama kompanijama – Crnogorski elektrodistributivni sistem i Rudnik uglja – bilo je ukupno 2.896 zaposlenih, evidencije su poreskih vlasti. Od toga EPCG – 924 zaposlena, CEDIS – 1.315 radnika i Rudnik 657 radnika.

Već početkom ove godine, EPCG je imala 1.122 zaposlena, CEDIS 1.368 zaposlenih, Rudnik uglja 1.134 radnika, Solar gradnja 323, a nedavno je objavljeno i da još jedna novoosnovana firma EPCG Željezara je dala 228 ugovora na neodređeno vrijeme radnicima, pa je ukupna brojka 4.175.

Drugim riječima, EPCG je kao matična kompanija za tri godine uvećala broj zaposlenih za 198 radnika, CEDIS za 53 radnika, a Rudnik uglja za 477 novouposlenih. Dvije novoformirane kompanije imaju najmanje 551 zaposlenog.

Đukanović je takođe, a kako je otkrio MANS, uoči izbora donio odluku o davanju 13. plate radnicima.

Prema podacima iz posljednjeg finansijskog izvještaja, EPCG je zapošljavala 1.109 lica.

Iz uprave EPCG su odbili da saopšte koliko će novca biti potrošeno za isplatu takozvane trinaeste plate u mjesecu kada se održavaju parlamentarni izbori. Prosta kalkulacija Pobjede pokazuje da kada se pomnoži broj radnika u EPCG

1.109 sa prosječnom platom koja iznosi oko 1.200 eura, dolazi se do iznosa od čak 1,33 miliona eura.

Dodatan novac neće dobiti samo trenutno zaposleni, već i oni koji su tokom ove i prošle godine bili angažovani posredstvom takozvanih agencija za privremeno ustupanje zaposlenih, pa cifra o broju zaposlenih dolazi do 1600, a izdvojeni novac prema kalkulaciji Pobjede će preći 1,8 miliona eura.

Kontroverznu odluku, za koju javnost i MANS sumnjaju da je donešena u predizborne svrhe, je donio Odbor direktora na sjednici koja je održana krajem maja, zbog, kako se navodi u dokumentu, ostvarenog poslovnog rezultata kompanije. Iz uprave EPCG su negirali da odluka ima veze sa izborima, ali su odbili da za istraživački centar MANS-a otkriju koliko će sredstava biti podijeljeno zaposlenima.

Kćerke firme: Rudnik uglja pod istragom, direktor EPCG – Željezara se kockao novcem firme?!
Brojne su kontroverze u EPCG grupi.

Tako je Marko Perunović, bivši predsjednik Odbora direktora novoosnovane kompanije EPCG – Željezara Nikšić, podnio je neopozivu ostavku nakon što je objavljeno da je tokom jedne večeri krajem maja sa platne kartice preduzeća prebacio 19.000 eura na račun jedne ovdašnje kockarnice (19 puta po 1.000 eura). Istovremeno, druga kćerka firma Rudnik uglja nalazi se pod istragom SDT-a zbog prodaje uglja EPCG.

Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju za 2022. Elektroprivreda i njene ćerke firme završile su prošlu godinu sa neto gubitkom od 9,09 miliona eura.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)