test

Analitičar iz Zagreba: Nema šanse da inicijativa o zabrani ulaska crnogorskim poslanicima bude usvojena

Standard

02/07/2024

21:18

Rezolucija o Jasenovcu, koju je usvojio crnogorski parlament, pogrešno je projektovana, a zamišljena je i naivna i nebezumna politička akcija, smatra politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

Podsjetimo, Miro Bulj, poslanik Mosta u Saboru Hrvatske, uputio je danas u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac proglasili nepoželjnim u Hrvatskoj, “personom non grata”.

Puhovski je u izjavi za Radio Crne Gore kazao da je Bulj poznat kao “klaun u Hrvatskom saboru, pa je sada zaključio da je njegovo vrijeme da se on malo istakne”, prenosi portal RTCG.

“Stoga je predložio nešto što nema nikako šanse da bude usvojeno. To uopšte nije smisleno. O tome ni govora da će se to zaista dogoditi-rekao je Puhovski.

Po njegovim riječima, stari filozof je rekao da ludilo djeluje kao zarazna bolest, pa se ta izreka na konkretnom slučaju crnogorsko-hrvatskih i hrvatsko-srpsko-crnogorskih odnosa ponovo pokazala na djelu.

Za usvojenu Rezoluciju o Jasenovcu kaže das je “iz prsta ispiana i da se bavi nečim što već davno nije tema”.

“Rezolucija je nepismena i pogrešno sročena. Sve je to zbrzano da bi se obavili nekakvi poslovi o smanjivanju pritiska na Srbiju” tvrdi on.

Puhovski navodi da je reakcija sa hrvatske strane očekivana i puna nezadovoljstva i to sa punim pravom.

“Ipak, i tim reagovanjima nema jedne bitne rečenice koja je trebala stajati u hrvatskoj reakciji, a ta rečenica je trebalo da glasi – “Istina je da se dogodio genocid u Jasenovcu”. Savremena hrvatska država to već odavno osuđuje i u svom Ustavu se deklarisala kao država koja je nastala nasuprot takozvanoj NDH”, podsjetio je Puhovski.

Podsjetio je i na pritisak iz Brisela, osvrnuvši se na otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela.

“Na neki način, sve što se dogodilo oko rezolucije je ilustracija ovog ludila koje je krenulo. Sve je ovo zamišljena bezumna politička akcija”, zaključio je Puhovski.

Izvor (naslovna fotografija):

foto pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)