test

ANALIZA STANDARDA: PES plaća sjedenje na dvije stolice – izgubili 30 odsto podrške, DPS duplirao glasove

I. Đoković

03/06/2024

14:03

Sinoć održani izbori u Andrijevici potvrda su novog trenda na crnogorskoj političkoj sceni-DPS raste dok Pokret Evropa sad gubi podršku glasača. I ako je Budva bila izuzetak, Andrijevica je potvrdila da zaista postoji trend u kom Demokratska partija socialista bilježi rast dok je PES u ove dvije opštine u odnosu na rezultate parlamentarnih izbora izgubio više od 30 posto glasova.

Iako nas očekuje postizborna kombinatorika, podaci današnjih izbora u Andrijevici pokazuju da je DPS jedina doživjela značajan rast i to u odnosu na Pokret Evropa SAD i partije koje su nekada činile Demokratski front – a koje su vlast na nacionalnom nivou.

Tako je Pokret Evropa sad u Andrijevici u odnosu na parlamentarne izbore izgubio 32 posto glasova, dok je DF izgubio 33 posto glasova.

Iako je Andrijevica mahom opština u kojoj se građani izjašnjavaju da su Srbi, uspjeh DPS čini još većim jer je u odnosu na parlamentarne izbore ova partija broj glasova uvećala za čak 65 posto.

O velikom uspjehu DPS-a u Andrijevici najbolje govori podatak da je ta partija osvojila više glasove nego PES, SNP i Demokrate zajedno.

Kada se pogledaju rezultati DPS-a u Budvi gdje su osvojili 2.320 glasova isto koliko i na parlamentarnim izborima gdje su nastupili u koaliciji sa Socijaldemokratam i Liberalnom partijom jasno je da DPS nastavlja trend rasta.

Ovo pogotovo kad se uzme u obizr rezultat koalicije SD-SDP -LP iz BUdve koji su osvojili 514 glasova.

Kao i u Andrijevici veliki pad zabilježio je PES koji je u odnosu na parlamentarne izbore, kada su osvojili 2.301 glas na lokalnim izborima osovjili svega 784 glasa, što je novi gubitak od preko 30 posto glasova.

Ovaj trend je pokazatelj da politika Pokreta Evropa sad na državnom nivou ne daje očekivane rezultate i da glasači razočarani se opredjeljuju za druge partije i to većinski za DPS.

Politika sjedjenja na dvije stolice, malo sa predstavnicima ”srpskog sveta” ponajviše sa Andrijom Mandićem, pa malo sa EU predstavnicima u Briselu pokazuje da nije moguća bilo gdje pa ni u Crnoj Gori, jer te dvije opcije su nespojive.

Neispunjena obećanja a za koja su se uhvatili glasači brzo su došla na naplatu pa je za očekivati da ukoliko bi došlo do parlamentarnih izbora Pokret evropa sad bi se vjerovano i na državnom nivou suočio sa gubitkom glasova od oko 30 posto

Zato sa pravom predstavnici opozicije traže vanredne parlamentarne izbore jer smatraju da trend gubitka povjerenje u PES na lokalu više im ne daje legitimitet da budu izvršna vlast u državi.

Skrivanje iza IBARA i očijukanje sa Mandićem, nemušta diplomatija oko Rezolucije o Srebrenici i sada najave glasanja za Rezoluciju o Jasenovcu smanjio je manveraski prostor PES-a do te mjere da će morati da se odrede da li su zasita za ekonomske reforme ,EU i saradnju sa građanski orjentisanim partijama ili odlazak u zagrljaj ”srpskom svetu”.

A rezultat drugovanja sa Mandićem su dobili i sinoć u Andrijevici.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)