test

Batrićević poslanicima Bundestaga: Velika opasnost od stranog uticaja, Njemačka i EU da pomognu Crnoj Gori u integracijama

Standard

12/05/2023

10:13

Crnogorski istoričar i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Boban Batrićević juče je u Bundestagu pred brojnim članovima njemačkoga parlamenta i ostalim gostima govorio o Crnoj Gori i izazovima koji našu državu čekaju u skorijoj budućnosti. Batrićevićevo izglaganje održano je u sklopu panela posvećenoga Jugoistočnoj Evropi, jednome od centralnih foruma 27. Internacionalnoga okupljanja u Berlinu kojim je predśedavao poslanik njemačkoga SPD-a Josip Juratović. Pored Batrićevića o situaciji na Zapadnome Balkanu govorili su i srpski političar i književnik Vuk Drašković te bivši kosovski ministar i ambasador, univerzitetski profesor Ahmet Šalja.

Batrićević je u svome izlaganju iskazao zabrinutost zbog zastoja evropskih integracija u protekle tri godine te ukazao na opasnost stranoga uticaja u unutrašnja pitanja Crne Gore. Batrićević je pozvao Njemačku i Evropsku uniju da pomognu Crnoj Gori u njenoj integraciji u EU te objasnio razloge značaja ulaska Crne Gore u zajednicu evropskih naroda u kontekstu stabilizacije prilika na Zapadnome Balkanu i sprečavanju autoritarnih i hegemonističkih politika u regiji.

Internacionalno okupljanje u Berlinu traje još dva dana i na njemu će biti organizovano još panela o situaciji na Balkanu na kojima će učestvovati i crnogorski predstavnik. Internacionalna okupljanja u Berlinu pokrenuta su od 1996. godine na inicijativu nekoliko tadašnjih njemačkih parlamentaraca. U njima participiraju predstavnici političkih stranaka, vlada, ekonomisti, biznismeni te društveni aktivisti iz svih krajeva svijeta.

Ostavite komentar

Komentari (0)