test

Politička drama u Budvi: Jovanovićeva platforma odbijena, budućnost lokalne vlasti i dalje neivjesna

Standard

17/07/2024

11:46

Dvije budvanske frakcije nekadašnjeg Demokratskog fronta ni deset dana od konstituisanja lokalnog parlamenta ne uspijevaju da obezbijede većinu, a rok za izbor predsjednika opštine je 6. avgust.

Nikola Jovanović, koji je na izborima u Budvi održanim 26. maja predvodio listu „Budva naš grad“, objavio je u utorak uveče prijedlog koji je nazvao „Platformom za formiranje lokalne vlasti“ na osnovu koje bi on bio predsjednik opštine, ali je nosilac suparničke liste „Za budućnost Budve – Budva naš grad“ Mladen Mikijelj odmah „Platformu“ odbacio. 

Prema Jovanovićevoj „Platformi“ vlast bi bila formirana od njegove koalicije koja ima 9 mandata u lokalnom parlamentu i od svih ostalih stranaka osim Demokratske partije socijalista, koja je na izborima nastupila samostalno i osvojila 7 mandata, i Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene koji su nastupili u koaliciji „Za budućnost Budve – Budva naš grad“ čiji je nosilac bio Mladen Mikijelj iz Nove srpske demokratije. 

„Nova srpska demokratija pružila bi manjinsku podršku konstituentima vlasti uz jasnu distancu od struktura koji su predmet istražnih radnji od strane Specijalnog državnog tužilaštva i da u narednom periodu dokaže da može da djeluje bez uticaja bilo koje kriminalne grupe ili pojedinaca. Nova srpska demokratija u tom smislu pružila bi podršku za izbor predsjednika skupštine opštine i predsjednika opštine Budva“, naveo je Jovanović u dopisu Mikijelju za koji ne navodi kada je poslat. 

Mikijelj je u srijedu ujutro objavio da je odbacio Jovanovićevu ponudu za koju tvrdi da se prvo pojavila u medijima, pa da je tek onda poslata Novoj srpskoj demokratiji. 

„Nakon prekjučerašnje ponude, koja se pojavila u medijima i prije nego smo sjeli da razgovaramo, jasno nam je da Nikola Jovanović ne želi dogovor, sa nama, nego priprema teren da napravi vlast sa DPS-om. Sada je više nego jasno, da je srušio vlast u Budvi sa DPS i izazvao vanredne izbore, jer je već tada napravljen dogovor koji želji da sprovede do kraja. Uvjereni smo da ima časnih ljudi koji pripadaju građanskoj listi ‘Budva naš grad’, koji neće prihvatiti bilo koju vrstu saradnje sa DPS-om i krenuti putem Stevana Džakovića, za razliku od Nikole Jovanovića“, kazao je Mikijelj Vijestima. 

Obje izborne liste koje vode nekadašnji politički saborci iz Demokratskog fronta proglasile su uveče 26. maja „pobjedu“. I lista „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad“ Mladena Mikijelja i lista „Budva naš grad“ Nikole Jovanovića osvojile su po devet mandata. Demokratska partija socijalista je osvojila sedam odborničkih mjesta, Demokratska Crna Gora četiri, Pokret Evropa sad dva, i po jedno mjesto URA i koalicija koju čine Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate i Liberalna partija. Ukupno su u Skupštini opštine 33 odbornika, dakle 17 čine većinu. Ni jedni ni drugi za sada neće s DPS-om, a očito ni sa suprotnim taborom, što znači da i Mikijelj i Jovanović imaju sigurnih 16 odbornika protiv. Preostalih 17 odbornika može predstavljati većinu ako bi liste uspjele da se dogovore. To znači da i Mikijelj i Jovanović, pošto za sada neće zajedno, a za sada neće ni s DPS-om, treba da ubijede Demokrate, Evropu sad, URA-u i koaliciju SDP-SD-LP. Do sada to ni jednom od njih dvojice nije uspjelo. 

Ukoliko bi Jovanović i Mikijelj, nekadašnji saborci iz DF, uspjeli da se dogovore, njihove dvije liste bi imale komotnu odborničku većinu. Ni to za sada nije izgledno. Međutim, ne treba izgubiti iz vida izjaviu predsjednika Nove srpske demokratije Andrije Mandića datu neposredno nakon izbora u Budvi da njegova stranka neće pregovarati samo s Demokratskom partijom socijalista. Dakle, nije isključeno da jednog dana ipak sjednu za sto nekadašnji partijski drugovi koji su se podijelili nakon što je tadašnji predsjednik opštine Milo Božović, završio u zatvoru zbog optužbi za učešće u krijumčarenju kokaina i veze sa organizovanim kriminalnim grupama. 

Mandati  odbornika u Skupštini opštine Budva su verifikovani 7. jula, od kada teče tridesetodnevni zakonski rok za izbor predsjednika opštine. 

Zakon o lokalnoj samoupravi propisuje članom 56 u slučaju da predsjednik opštine ne bude izabran u zakonskom roku, a to je u ovom slučaju zaključno sa 6. avgustom, Skupština donosi na prijedlog Vlade ili jedne trećine odbornika odluku o skraćenju svog mandata. Rok da  Skupština opštine donese ovu odluku je 15 dana od isteka roka. 

Izvor (naslovna fotografija):

Nikola Jovanović i Mladen Mikijelj

Ostavite komentar

Komentari (0)