test

Camaj: Crna Gora pruža bezuslovnu podršku očuvanju političkog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine

Standard

24/10/2024

13:48

Crna Gora pruža bezuslovnu podršku očuvanju političkog suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, u okviru njenih međunarodno priznatih granica, rekao je potpredsjednik Skupštine Nikola Camaj.

Camaj je učestvovao na Trećem parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme, održanom u Rigi, 23. i 24. oktobra.

Kako je saopšteno iz Skupštine, ovaj događaj, u organizaciji parlamenata Ukrajine i Letonije, započet je svečanom večerom, koju je u čast predsjednika i potpredsjednika parlamenata zemalja učesnica Samita, priredio predsjednik Republike Letonije Edgars Rinkevičs.

Treći parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme otvoren je uvodnim izlaganjima predsjednice Parlamenta Letonije Daige Mierine, predsjednika Parlamenta Ukrajine Ruslana Stefančuka, predsjednice Vlade Letonije Evike Siline, ministarke vanjskih poslova Letonije Baibe Braže i prvog potpredsjednika Medžlisa krimsko-tatarskog naroda Narimana Dželiala.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se učesnicima skupa putem video linka.

Camaj je saopštio da Crna Gora, kao kredibilna NATO članica, pruža doprinos rješavanju ukrajinskog pitanja i kroz ovaj multilateralni format.

On je poručio da Crna Gora, kao država lider za članstvo u Evropskoj uniji, je u potpunosti usaglašena sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, a takođe je potvrdila svoju podršku Ukrajini u Parlamentu, usvajanjem Rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Navodi se da je Camaj informisao učesnike Samita da je Crna Gora bila prva zemlja van Evropske unije koja je usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i olakšan ulaz u zemlju iz humanitarnih razloga.

Na kraju izlaganja, Camaj je izrazio saosjećanje sa svim tragičnim gubicima sa kojima se suočava ukrajinski narod i izrazio nadu da će uskoro doći do prekida vatre i uspostavljanja trajnog mira.

“Treći parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme okončan je usvajanjem Zajedničke izjave kojom učesnici ovog skupa izražavaju namjeru da nastave i povećaju podršku Ukrajini u cilju obnavljanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta unutar međunarodno priznatih granica. Ovim dokumentom najoštrije je osuđena kontinuirana ruska protivzakonita i ničim izazvana ratna agresija protiv Ukrajine, te je izražena podrška sprovođenju Formule mira predsjednika Ukrajine, kao jedinog efikasnog mirovnog plana”, saopštili su iz Skupštine.

Na marginama Samita, Camaj je imao niz bilateralnih susreta sa predsjednicima i potpredsjednicima parlamenata zemalja učesnica.

Ostavite komentar

Komentari (0)