test

Čarapić: Destabilizacija Podgorice pokušava da obori državnu vlast; Vučinić: Vratite građanima mandate

Standard

31/05/2024

11:35

Destabilizacijom Podgorice pokušava se oboriti državna vlast, smatra odbornik PES-a u Skupštini Glavnog grada Vasilije Čarapić. Odbornik Pokreta za Podgoricu Dragutin Vučinić kaže da je jedino rješenje vraćanje mandata građanima.

Čarapić je za RTCG rekao da je glavni grad meta Pokreta za Podgoricu jer se destabilizacijom glavnog grada može destabilizovati i centralna vlast.

“To je ona takozvana smrt od hiljadu posjekotina, gdje malim sukobima, i “malim požarima” možemo da izdejstvujemo veliki požar što znači da vidimo šablone da se u Crnoj Gori sruši vlast i da se zaustavi momentum koji imamo ka evropskim integracijama”, istakao je on.

Čarapić: Milatović ćutao na napade Vučića

Izjavio je da je predsjednik Jakov Milatović ćutao kada su se dešavale krupne stvari za Crnu Goru, koje su uticale i na tenzije u zemlji.

“Kada je predsjednik druge države napadao Crnu Goru naš predsjednik je na to ćutao, a Vlada i PES su pokušali da odbrane interes građana. Sada se predsjednik javlja zarad zaštite interesa nekih privatnih medija ili neformalnih centara koji pokušavaju da se sprovedu kroz medijske zakone, odnosu jednu verziju”, kazao je Čarapić.

Objašnjava da je bio jako blizak sa Milatovićem, međutim da se to promijenilo nakon što je dobio funkciju predsjednika.

“Naša komunikacija već duže vrijeme ne postoji i mogu reći da vidim da vlast kvari ljude i da on duže vrijeme ima destruktivne tendencije kada je u pitanju stabilnost”, rekao je Čarapić.

“Razrješenje Injac samo kroz pravno nasilje”

Naglasio je da bi razrješenje Injac bilo nezakonito.

“Rušenje Olivere Injac može biti samo kroz pravno nasilje, a oni koji to prihvate, prihvataju ogromni rizik saradnje sa nekim protiv koga smo se borili”, kazao je on.

Smatra da je jedini pošteni način vraćanje mandata Pokretu Evropa sad.

“Ko zaista cijeni volju građana, to može uraditi kroz vraćanje mandata. Ukoliko se ode na vanredne lokalne izbore odlukama DPS-a i Pokreta za Podgoricu to će biti jednako štetno i za Pokret za Podgoricu i za DPS”, kazao je on.

Vučinić: Partijsko zapošljavanje i neefikasnost u radu prelili čašu

Vučinić ističe da su građani glasali za kandidate na listi, te da ista prava na mandate imaju i Čarapić i on.

“Izlaz iz krize je vraćanje mandata građanima. Kada smo dali povjerenje gradonačelnici računali smo da će centrala to cijeniti. Mi znamo da je Čarapić kvalitetan na ljudskoj ravni, ali mora da sluša centre koji nijesu željeli zarad interesa da uđu u pregovore”, istakao je Vučinić.

Osnovni razlog neglasanja Pokreta za Podgoricu za izvještaj gradonačelnice Olivere Injac prema riječima Dragutina Vučinića je neefikasnost u radu i nepostojanje volje da se iznesu sve zajedničke ideje.

“Vraćanje mandata građanima je najpošteniji model za razrješenje ove krize. Po srijedi su zahtjevi, ako smo već dio većine, da preuzmemo dio odgovornosti za upravljanje ovim gradom”, kazao je Vučinić.

Čarapić tvrdi da nije bilo partijskog zapošljavanja kada je riječ o PES-u u Glavnom gradu, a da ljude koji su stručni, a koji su bili odani prethodnoj vlasti, nijesu dirali.

On tvrdi da je izlaskom iz sale i neglasanjem DPS pokazao veću političku mudrost od Pokreta za Podgoricu jer nijesu dozvolili da glasaju za nešto što je unaprijed izgubljeno. .

Vučinić nije želio da komentariše neglasanje DPS-a. On je naglasio da su “izašli iz priče” zbog partijskog i zapošljavanja po prijateljskoj osnovi.

“Nije mi jasno zašto je vaša cenrala odbila da napravi koalicioni sastanak i nije odobrila ono što je dogovoreno. Napravili ste tajni sastanak sa onima u koje ste sigurni i oprostili ste se od vlasti u Glavnom gradu. Mi za šta se borimo, to ćemo dovesti do kraja”, istakao je on.

“Nema potrebe za prepadanjem DPS-om”

Kazao je da nema potrebe za prepadanjem građana sa DPS-om.

“Ja vam kao istoričar kažem da svaka revolucija, a revolucija se desila 30. avgusta, nikada se ne vraća korak unazad, jer po nama politika prevaziđena koja je trajala 30 godina više nema nikakve šanse”, kazao je Vučinić.

Istakao je da su jednom doživjeli sebe kao taster odbornike, kao nekog ko slijedi naređenja iz centrale.

“Čaša se puni kap po kap i te kapi sada spočitavamo i nemamo više tolerancije. Zato želimo da vratimo mandat građanima”, rekao je odbornik Pokreta za Podgoricu.

Čarapić je objasnio da je gradonačelnica napravila sastanak sa klubom 11 bez prisustva ostalih klubova.

“Nakon tog sastanka je pozvala ostale odbornike većine, ali zbog naših obaveza on se desio tek prošle sedmice. To je bio unaprijed zakazan sastanak. Na tom sastanku dali su punu podršku Oliveri Injac, a onda nijesu glasali za izvještaj”, izjavio je Čarapić.

Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)