test

Čeka se odluka Ustavnog suda, partije još vagaju

Standard

22/10/2024

07:03

Nakon što je Pokret Naprijed nedavno podnio žalbu Ustavnom sudu na odluku Državne izborne komisije (DIK), odluka o zvaničnom proglašenju rezultata izbora u Podgorici ponovo je odgođena, tako da se još uvijek nijesu stekli uslovi za zakazivanje sjednice novog saziva Skupštine.

Analitičar Srđan Vukadinović za Radio Crne Gore kaže da, ukoliko Ustavni sud usvoji žalbu Pokreta Naprijed, partije koje su vladajuće na državnom nivou biće u mnogo boljoj poziciji.

“I ukoliko bi se prihvatila žalba da se ponove izbori na jednom mjestu u prigradskom naselju u Podgorici, onda bi vjerovatno ta politička organizacija, a radi se o grupi Pokret Naprijed, jednostavno ušla u podgorički parlament, a ispala bi Stranka evropskog progresa. I sa ta dva odbornika koja bi se dobila, to je već neka druga priča. Onda bi koalicija PES-a i Demokratskog fronta imala 29 svojih odbornika”, ocijenio je Vukadinović.

Ukoliko Pokret Naprijed uđe u Skupštinu Glavnog rada, onda bi novi izbori odgovarali DPS-u, mišljenja je Vukadinović.

“Kako bi novi izbori odgovarali ovima koji ostaju u poziciji, to je DPS i grupe koja se veže za njega, a vjerovatno i grupe koja se vezuje za Milatovića”, navodi Vukadinović.

Analitičar Dževdet Pepić smatra da DPS nije tako nepoželjan koalicioni partner nakon održanih izbora jer je, kako podcrtava, ta stranka pojedinačno najjači subjekat u Podgorici.

“Vidim da kod nekih političkih subjekata nije strana i ta saradnja sa DPS-om”, navodi Pepić.

Pepić ne isključuje mogućnost da vlast u Glavnom gradu formiraju koalicije Za budućnost Podgorice, Demokrate, PES i Milatovićev Pokret za Podgoricu.

“Moguća je, evo sad tako kažem, postizborna koalicija, to mi ne bi ništa bilo tako strano”, dodaje on.

Profesor Srđan Vukadinović i politički analitič Dževdet Pepić ukazuju da, kada je u pitanju formiranje vlasti u Podgorici, dosta toga zavisi i od političkih procesa u drugim crnogorskim opštinama.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Podgorica

Ostavite komentar

Komentari (0)