test

Crna Gora domaćin jubilarnog 50. Međunarodnog foruma o diplomatskom treninga: Uloga diplomatije nezamjenjiva

Standard

09/10/2024

18:34

Ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Crna Gora domaćin jubilarnog 50. Međunarodnog foruma o diplomatskom treningu.

Ocijenio je da prisustvo više od 80 predstavnika diplomatskih akademija iz preko 40 zemalja predstavlja potvrdu posvećenosti i zajedničkih napora na planu afirmacije diplomatskih aktivnosti, kroz usavršavanje znanja, vještina i sposobnosti.

“U vremenu kada izazovi ne poznaju granice, uloga diplomatije je od presudnog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u svijetu. U današnjem dinamičnom okruženju, od diplomata se očekuje da budu više od predstavnika svojih država. Oni su graditelji mostova među narodima, pregovarači u kriznim situacijama i stratezi koji se suočavaju sa izazovima koji nadilaze nacionalne granice”, kazao je ministar, ocijenivši da je uspješna diplomatija svijetu danas potrebnija nego ikada.

Jubilarni, 50. Međunarodni forum o diplomatskom treningu (IFDT), koji okuplja rukovodioce diplomatskih akademija i instituta iz cijelog svijeta, otvoren je danas u Bečićima. Na otvaranju su govorili Ibrahimović, direktor Bečke diplomatske akademije i kopredsjedavajući IFDT-a Emil Briks, direktorka Instituta za izučavanje diplomatije na Univerzitetu Džordžtaun i kopredsjedavajuća IFDT-a Barbara Bodin i stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova.

image
FOTO; MVP

Direktor Bečke diplomatske akademije i kopredsjedavajući IFDT-a Briks je kazao da se diplomatski treninzi moraju prilagođavati novonastalim geopolitičkim prilikama, kako bi na najbolji način odgovorili izazovima moderne diplomatije. Ukazavši na važnost činjenice da se IFDT prvi put održava u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana, Briks je pozdravio posvećenost Crne Gore ovoj važnoj temi, uz poruke podrške njenom evropskom putu.

image
FOTO: MVP

Direktorka Instituta za izučavanje diplomatije na Univerzitetu Džordžtaun i kopredsjedavajuća IFDT-a Bodin je navela da Forum prepoznaje kritičnu ulogu diplomatije u svijetu, koja se ogleda u suočavanju sa složenim izazovima današnjice. S tim u vezi, poručila je da kompleksnost svijeta zahtijeva najobrazovanije i najmotivisanije diplomate i ukazala na važnost osnaživanja njihovih diplomatskih znanja, vještina i sposobnosti.

“Diplomate i diplomatija su nezamjenjivi”, zaključila je Bodin.

Savremena diplomatija predstavlja više od iskustva ili tradicionalnih vještina i iziskuje strateško ovladavanje kompetencijama koje se prilagođavaju novoj globalnoj stvarnosti, navela je Paniklova.

“Nalazimo se na kritičnoj prekretnici gdje se tradicionalne diplomatske metode prepliću sa hitnim globalnim izazovima, kao što su klimatske promjene, digitalna transformacija, ekonomska nejednakost ili geopolitičke promjene. Da bi se efikasno bavili ovim pitanjima, diplomate moraju biti obrazovani, fleksibilni, imati prilagodiljvije liderske i vještine međukulturalne komunikacije, stručni u korišćenju podataka i tehnologije – i mnogo više”, poručila je Paniklova.

Podsjetila je da upravo Crna Gora, kroz saradnju Ministarstva vanjskih poslova i UNDP-a, već 17 godina okuplja mlade diplomate, buduće lidere i liderke, obezbjeđujući im platformu da uče, razmjenjuju iskustva i grade snažne međusobe veze.

Na marginama Foruma, ministar Ibrahimović se sastao sa njemačkim diplomatom i predsjednikom Savjeta fondacije Minhenske bezbjednosne konferencije Volfgangom Išingerom. U fokusu razgovora su bili NATO članstvo, nastavak reformskog puta i evropska integracija Crne Gore, kao i aktuelne regionalne i globalne prilike.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: MVP

Ostavite komentar

Komentari (0)