test

Đenero: Ako Milatović i Spajić imaju elementarne političke odlučnosti, Crna Gora da onemogući Vučićeve privatne posjete

Standard

10/10/2024

07:22

Tokom samita Brdo-Brioni procesa u Tivtu, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović između ostalog je kazao da je Crna Gora NATO članica kojoj niko ne može ništa. Istakao je i da Srbija, odnosno Aleksandar Vučić u tom kontekstu ne predstavlja nikakvu prijetnju po našu zemljuu.

Hrvatski analitičar Davor Đenero za Portal Analitika ukazao je da Milanović tako govori jer je u kampanji za drugi predsjednički mandat.

„A kako je i inače neodgovorni populista, tako ga ništa ne sputava da tu svoju kampanju, koja je zasnovana na kritici politike proevropske Vlade Republike Hrvatske, vodi i iz Crne Gore”, ističe sagovornik Analitike.

Naglašava da su poruke koje je Milanović saopštavao u Tivtu bile posve neprimjerene za skup regionalnih državnika koji bi svoje zemlje trebali da približe članstvu u EU, harmonizujući njihove sisteme i politike s zajedničkim evropskim pravnim nasljeđem, te političkim vrijednostima, na kojima se zasniva Evropska unija.

“Najstrašnije što je govorio bilo je sistemsko podcjenjivanje evropskih vrijednosti i prikazivanje Unije kao pukog birokratskog aparata koji služi kao bankomat „siromašnim rođacima”, naglašava Đenero.

Ocjenjuje da je priča o tome kako je Vučić za Crnu Goru bezopasan akter više izraz ratovanja protiv hrvatske administracije, nego li poruka Crnoj Gori.

“Očito je da je Vlada RH donijela odluku da, ako će neke članice EU insistirati na tome da se u ovakvim uslovima, kad autoritarni vladar u Srbiji sistemski krši načela vladavine prava i kad patogeno utiče na procese u regionu, ipak poduprijeti otvaranje nekog od pregovaračkih klastera, u pregovorima koji su sa Srbijom već godinama blokirani, pa Milanović šalje poruku o tome kako je za region Vučić tek benigna pojava”, ističe Đenero. 

Kako podvlači, naglašavanje članstva u NATO savezu kao poluge Crne Gore u odbrani od agresivnog učinka Vučićeve politike na neki način je cinično, kada, kako navodi, dolazi od čovjeka koji otvoreno antagonizuje NATO. 

“I nastoji, kad god to može, blokirati zajedničke politike unutar savezništva”, napominje Đenero.

Cilj Hrvatske nije da pogoduje velikosrpskom faktoru u Crnoj Gori 

Sagovornik Analitike osvrnuo se i na Milanovićevu konstataciju da uprkos usvajanju Rezolucije o Jasenovcu, trojica crnogorskih zvaničnika nijesu trebali biti proglašeni personama non grata u Hrvatskoj. 

“Odluka o proglašavanju trojice aktera crnogorskog parlamentarnog života, koji su pod evidentnim uticajem agresivnog režima u Beogradu i zagovaraju patogeni uticaj Rusije u Crnoj Gori, nepoželjnima u Hrvatskoj, nije samo široko prihvaćena u hrvatskoj javnosti, nego je ispravno shvaćena i u Crnoj Gori”, podsjeća Đenero. 

Kako naglašava, ovom odlukom zatvorena je, a ne produbljena, kriza koju je velikosrpski i proruski faktor u Crnoj Gori želio izazvati u odnosima sa Hrvatskom. 

“Kako bi ostvario dva svoja interesa: doveo do blokade pregovora Crne Gore s EU, što je posve evidentan interes tih aktera, a istovremeno krivicu za prekid pregovora svalio na Hrvatsku”, ukazuje Đenero. 

Prema njegovim riječima, Hrvatska diplomatija je odlučila da sankcioniše tri besprizorna političara, a nastavila podupirati ono što smatra vrijednim – evropsku integraciju Crne Gore. 

“Najbolje objašnjenje ove politike je ono koje je nedavno dala bivša hrvatska ministarka vanjskih poslova, profesorica Vesna Pusić, rekavši da je očito da je narodu u Crnoj Gori cilj evropeizacija, a da dio političke elite, iako govori drugačije, nastoji spriječiti ostvarivanje tog cilja”, napominje Đenero. 

Kako dodaje, Hrvatskoj nije u interesu da našteti crnogorskom narodu niti zaustavi proces proširenja,

“A nije joj cilj ni da pogoduje velikosrpskom i proruskom faktoru u Crnoj Gori, što god predsjednik Milanović o tome mislio”, izričit je Đenero.

Vučićevo ponašanje ekscesno 

Govoreći o potezima i izjavama predsjednika Srbije uoči i nakon dolaska na samit u Tivtu, sagovornik Analitike kaže kako se stiče utisak da je Vučićevo ponašanje tokom čitavog samita bilo ekscesno i neprimjereno. 

“Za razliku od drugih učesnika skupa, za njega kao da nije važio nikakav protokol, a već time što je dolazio i odlazio kad se njemu to dopadalo, Vučić je nastojao podcijeniti ostale učesnike skupa”, ukazuje Đenero. 

Podvlači da u ovom formatu Vučić nije zvijezda, nego tek jedan od učesnika, a to je format koji njemu na Balkanu ne odgovara. 

“Ideja o tome da će on posjećivati „srpski narod u Crnoj Gori” mimo državnog protokola, praksa je koju je uveo u Bosni i Hercegovini a već prije njega počeo ju je još kao premijer sprovoditi Zoran Milanović”, podsjeća Đenero. 

Napominje da je Hrvatska onemogućila ulazak predsjednika Vučića na svoju teritoriju mimo dogovora sa zemljom domaćinom, a Slovenija poslala jasnu poruku da „privatne” posjete Vučića u njihovoj državi nijesu poželjno ponašanje. 

“Isto mora uraditi Crna Gora, ali da bi to uradila predsjednik Milatović i premijer Spajić morali bi imati elementarno dostojanstvo i državničku odlučnost”, kategoričan je Đenero.

Slovenačka predsjednica zaštitila je novinare od Vučića

Kako ističe, Milatović je bio domaćin skupa u Tivtu, a retorika koju je u odnosu na njega upotrebljavao Vučić bila je upravo onakva kakvu uvijek koristi u odnosu na sadašnjeg crnogorskog predsjednika – podcjenjivačka i s visine. 

“Pitanje je, je li bilo primjereno da se konferencija za medije predsjednika Vučića održava bez moderiranja domaćina, a već je u više navrata na međunarodnim skupovima iskazana njegova agresivnost prema od njega nezavisnim medijima i novinarima. U Beogradu, prilikom posjete predsjednice Nataše Pirc Musar, Vučić se tako pokušao ponašati prema slovenačkim novinarima, ali to slovenačka predsjednica nije otćutala, nego je reagovala i zaštitila novinara”, napominje Đenero. 

Kako poručuje, dva su moguća lijeka protiv ovakvog agresivnog kvaziimperijalnog ponašanja Vučića: zaštita novinara od strane organizatora ili ignorisanje nasilnika od strane medijskih profesionalaca. 

“To što Vučić na teritoriji države koja je priznala nezavisnost Kosova, na skupu na kojem kao ravnopravna učesnica sudjeluje predsjednica Kosova, govori o tome kako je navodno Kosovo dio Srbije i onda priča o nekakvim svojim uobraziljama paradržava na teritoriji Crne Gore, je u diplomatskim odnosima nedopustivo, pogotovo nakon što je Srbija od Međunarodnog suda u Haagu, na svoj zahtjev, dobila poduku da je načelo zaštite temeljnih prava, na čemu je utemeljen suverenitet Kosova, važnije od načela očuvanja teritorijalnog integriteta”, ukazuje Đenero.

Sagovornik Analitike podvlači da osim što je često agresivan, sklon makar pasivnoj agresiji, Vučić je poznat po tome da njegov politički diskurs nije ograničen tako banalnom stvari kao što je istina. 

“Zato može govoriti kako on o odnosima koalicijskih snaga u Crnoj Gori ili u Podgorici ne zna ništa, te kako se nikad nije miješao u procese u susjednoj državi”, zaključuje Đenero.

Izvor: Portal Analitika
Izvor (naslovna fotografija):

Davor Đenero

Ostavite komentar

Komentari (0)