test

Đukanović: Za dobijanje IBAR-a najviše zaslužna EU

Standard

28/06/2024

19:40

Iako je dobijanje IBAR-a veliki pomak za Crnu Goru, izradi zakona koji su pratili taj proces nije pristupljeno na adekvatan način, stoga se oni moraju mijenjati, poručila je za Gradsku RTV politička analitičarka Nikoleta Đukanović.

Ambiciozan je plan da ćemo 2028. postati punopravna članica, naglašava, te smatra da su pred nama ozbiljni zadaci kada je riječ o reformama koji zahtijevaju mnogo truda i vremena.

Pozitivan IBAR predstavlja bezrezevnu podršku Evropske unije Crnoj Gori u procesu integracija, te dokazuje da u Vladi postoji demokratska struja koja je sada prevagnula, ocijenila je Đukanović.

Za dobijanje IBAR-a, kako kaže, “najviše je zaslužna Evropska unija”.

,,Ono što buni jeste šta će se desiti nakon IBAR-a i da li će ovaj uspjeh, koji nažalost sve političke partije koje su učestvovale sagledavaju isključivo kao svoj partijski podvig i rezultat, a ne kao napredak ili rezultat društva, države, kompletne Vlade. I u tim situacijama uvijek postoji bojazan da taj član koji je bio očigledan do sada neće biti zadržan“, istakla je Đukanović.

Povezani članci

Pred nama su, dodaje Đukanović, reforme u ključnim oblastima za koje je potrebno mnogo rada i vremena. Pored izborne, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, jačanje institucija i njihovo oslobođenje od političkog, Đukanović smatra “najizazovnijim zadatkom”.

,,Ukoliko se zaista desi da Crna Gora postane 2028. članica, to će biti isključivo politička odluka i mislim da ćemo imati scenario sličan sa Rumunijom ili Bugarskom, ako ne i gori, jer sam sigurna da su svi svjesni da za dvije godine tako teške uslove ne možemo ispuniti“, kazala je Đukanović.

Ukoliko sistemski nespremni uđemo u evropsku zajednicu, najveću posljedicu pretrpjeće građani u ekonomskom, političkom i pravnom smislu, kaže Đukanović.

“Građani su svjesni uslova u kojima žive te ne čude skeptični stavovi o našem napretku kada je riječ o životnom standardu”, istakla je Đukanović.

Heterogenost Vlade mogla bi donijeti brojne probleme zbog, kako kaže, različitih stavova među kojima se mogu čuti anti evopski narativi i sve veća radikalizacija. Crna Gora,prema njenim riječima, nema preduslove da u predviđenom roku sprovede reforme koje se od nje očekuju, te, kako zaključuje, “ne smijemo zanemarivarti probleme sa kojima se suočavamo”.

Ostavite komentar

Komentari (0)