test

Đurović sa Miloševim: Iskustvo Bugarske u pripremi zimske turističke sezone značajno bi pomoglo Crnoj Gori

Standard

21/10/2024

12:56

U narednom periodu potrebno je uspostaviti bliskiju saradnju između Crne Gore i Bugarske, poručeno je sa sastanka predsjednika Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejana Đurovića sa ministrom turizma te države Evtimom Miloševim.

ako je saopšteno, sastanku su prisustvovali i Stefan Dimitrov, ambasador Bugarske u Crnoj Gori, Polina Krasteva Karastojanova, savjetnica u Ministarstvu turizma Bugarske, Marija Georgijeva Džerekarova, šefica Odjeljenja za odnose sa javnošću, Vasil Durev, zamjenik šefa misije u Ambasadi Bugarske u Crnoj Gori, Dimitar Tučkov, šef ekonomskog odjela u Ambasadi Bugarske u Crnoj Gori, Krasimir Evtimov Tasev, Odjeljenje za odnose sa javnošću i zamjenik predsjednika Odbora Oskar Huter.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima Odbora i Ministarstva turizma Bugarske, nadležnostima u oblasti turizma u Crnoj Gori i Bugarskoj, kreiranju zajedničkog proizvoda i ponude, potrebi uspostavljanja avio linije između Crne Gore i Bugarske i regionalnom povezivanju.

Đurović je istakao da je turizam najveća privredna grana u Crnoj Gori, da je neophodna raznovrsnija ponuda i baziranje ekonomije i na drugim privrednim granama.

“Ukazao je na značaj uspostavljanja saradnje između Bugarske i Crne Gore i razmjeni iskustava dvije države. Mišljenja je da bi iskustvo Bugarske u pripremi zimske turističke sezone značajno pomoglo Crnoj Gori i ukazao na potencijale za razvoj sportskog turizma, planinarenja, kulturnog i vjerskog turizma. Upoznao je prisutne sa planovima razvoja saobraćaja i poljoprivrede, statusu pripreme prostornog plana Crne Gore koji je osnov za razvoj države do 2040. godine, problemima sa kojima se suočava aerodrom Tivat kada su u pitanju noćna slijetanja. Ukazao je na značaj regionalnog uvezivanja tržišta, ističući Albaniju kao pozitivan primjer razvoja turizma i porodičnog biznisa i privlačenja turista uz velike akcije na paket aranžmane što Crnoj Gori nedostaje”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Kako se dodaje, predstavio je UNESCO područja u Crnoj Gori, naglasio značaj vinskih puteva, kao turističke ponude, i istakao da je Crna Gora dio adriatik rute koja ide od Pariza do Atine.

Ukazao je na veliki problem preizgrađenosti objekata na primorju i podsjetio na obavezu propisanu Barselonskom konvencijom da nema gradnje 100m od obale. Naveo je primjer Španije koja je uspjela da se izbori sa tim problemom.

Milošev je istakao da je Bugarska prijatelj i podrška Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i izrazio zadovoljstvo zbog sastanka sa predsjednikom Odbora.

“Naglasio je da je održivost u turizmu osnovni princip na kojem treba zasnivati razvoj i predložio kreiranje jedinstvene ponude zasnovane na specifičnostima Bugarske, Albanije i Crne Gore, što bi kao jedinstven turistički paket bilo interesantno turistima i imalo veću tržišnu vrijednost. Podržava bratimljenje starih prijestonica Bugarske i Crne Gore, ali je mišljenja da je neophodna bolja povezanost za realizaciju projekata i podržao uspostavljanje avio-linije između dvije države. Mišljenja je da je potrebno integralno pristupiti planiranju u turizmu kako bi se izbjegli problemi kakve je donijela kovid kriza. Ukazao je na značaj ulaska Crne Gore u Evropsku uniju i Šengen zonu”, saopštili su iz Skupštine.

Istakao je važnost rada svih u sektoru turizma, kako državnih i lokalnih institucija, tako i različitih udruženja i nevladninih organizacija koje radi u ovoj oblasti. Podijelio je iskustvo posjete Boki kotorskoj i podržao planove vezane za unaprjeđenje kulturnog i zdravstvenog turizma.

Smatra da je specifičnost regiona u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi, čime se može biti konkurentan na tržištu.

Huter je ukazao na značaj unaprjeđenja odnosa između Crne Gore i Bugarske, uspostavljanju bliskije saradnje, jer ove dvije zemlje odlikuje i porodična i istorijska povezanost.

Kako je saopšteno, Huter smatra da bi iskustvo Bugarske u uspostavljanju sistema u turizmu i uvezivanja turističkih organizacija mnogo pomoglo Crnoj Gori.

Ukazao je na važnost uspostavljanja prijateljskih odnosa između Prijestonice Cetinje, kao središta kulturnog turizma, i bugarskih gradova. Takođe, ukazao je na važnost uspostavljanja avio linije između Bugarske i Crne Gore i značaj vjerskog turizma kao dijela paketa regionalne turističke ponude, jer prednost vidi u umrežavanju tržišta i ponuda.

“Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno uspostaviti bliskiju saradnju između dvije države i poručeno da je važno da Crna Gora do 2028. godine bude 28. država članica Evropske unije”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Ostavite komentar

Komentari (0)