test

DRI kontrolisala Ujedinjenu Crnu Goru: Uslovno mišljenje za finansije i pravilnost poslovanja

Standard

23/10/2024

20:50

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na prošlogodišnji finansijski izvještaj i pravilnost poslovanja Ujedinjene Crne Gore (UCG) na čijem čelu je Goran Danilović.

Revizori su utvrdili da je UCG finansijski izvještaj prezentovao na fer i objektivan način, ali da trošak od 7,5 hiljada eura nije adekvatno dokumentovan. Utvrđena je i nedosljednja primjena zakona o finansiranju partija, porezu na dohodak, o radu i posredovanju pri zapošljavanju te propisa koji se odnose na naknadu troškova zaposlenih i izvještavanje o porezima i doprinosima.

UCG nije ispoštovala zakonsku odredbu da se svi troškovi izborne kampanje isplaćuju sa posebnog žiro računa, imajući u vidu da je dio ovih troškova Koalicije „Za budućnost Crne Gore” od 8,2 hiljade isplatila sa redovnog. Sa računa ženske organizacije potrošeno je četiri hiljade eura, ali taj trošak nije iskazan u izvještaju, dok je Danilović donio odluku o upotrebi ovih sredstava što je u suprotnosti sa Statutom ženske organizacije. Propusta je bilo u dijelu isplate troškova i dnevnica za službena putovanja, a nije isplaćen obračunati porez i prirez po ugovorima o djelu i o zakupu u iznosu od 21,7 hiljada eura.

Dvije osobe su zaposlili bez oglašavanja slobodnog radnog mjesta preko Zavoda za zapošljavanje, a revizorima nijesu prezentovali dokaz o radno-pravnom statusu većine angažovanih po ugovoru o

djelu, zbog čega nije bilo moguće utvrditi da li su plaćene sve poreske obaveze, koje zavise od toga da li je lice zaposleno ili ne.

“UCG je u 2023. godini ostvarila prihode u iznosu od 162.396 eura, što je za 67,41 odsto više od planiranih prihoda (97.000 eura), dok je rashode ostvarila u iznosu od 131.597 eura, što je za 36,29 odsto više od planiranih rashoda (96.550 eura). DRI je preporučila UCG da izvrši korekciju Finansijskog plana u slučaju ostvarivanja prihoda i rashoda u znatno većem ili manjem iznosu u odnosu na plan”, stoji u izvještaju.

Veći dio prihoda odnosi na priliv iz državnog i lokalnih budžeta, dok je od fizičkih lica prihodovano 15.000 eura, od čega za izbornu kampanju deset hiljada eura. Najviše je potrošeno na zarade i naknade 50,1 hiljada, izborna kampanja ih je koštala 35,1 hiljadu eura, redovni rad 26,3 hiljade, a zakup prostorija 10,6 hiljada eura.

Propusti su registrovani u dijelu troškova goriva i reprezentacije, jer se nije moglo utvrditi ko ih je koristio, niti su internim aktima utvrdili ko na to ima pravo niti koji su limiti za ovu potrošnju. DRI je dala rok UCG da do 17. novembra dostavi plan, a do 17. aprila iduće godine izvještaj o realizaciji preporuka. Izvještaj će biti dostavljen skupštinskom odboru za antikorupciju i Agenciji za sprečavanje korupcije.

Izvor (naslovna fotografija):

Ujedinjena Crna Gora

Ostavite komentar

Komentari (0)