test

DRI: Negativno mišljenje o finansijskom poslovanju SPP, ozbiljni propusti u vođenju evidencije

Standard

25/10/2024

11:10

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je Izvještaj o reviziji Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja Stranke pravde i pomirenja (SPP) za 2023. godinu, u kojem su navedene brojne nepravilnosti i nesukladnosti koje su dovele do izražavanja negativnog mišljenja o finansijskom poslovanju ove političke stranke.

Kolegijum DRI, na čelu s predsjednikom senatorom Nikolom N. Kovačevićem i članom senatorom Zoranom Jelićem, ističe da je revizija pokazala ozbiljne propuste u vođenju evidencije i izvještavanju o finansijskim transakcijama.

Ključne nepravilnosti
U finansijskim knjigama SPP utvrđeno je da su prihodi iz Budžeta Crne Gore iskazani u manjem iznosu za 4.906,84 eura, dok su obaveze prema dobavljačima prikazane u većem iznosu za 1.037,20 eura. Ova neusklađenost direktno utiče na tačnost finansijskog izvještaja.

SPP nije evidentirala podizanje i isplatu gotovine u iznosu od 3.496,80 eura u Glavnoj knjizi i pomoćnoj evidenciji blagajničkog poslovanja, što predstavlja ozbiljan propust u vođenju računovodstvenih evidencija.

U Glavnoj knjizi evidentirani su troškovi od 2.400 eura koji nijesu dokumentovani, a troškovi u iznosu od 1.544,74 eura nijesu adekvatno dokumentovani. Ove nepravilnosti su suprotne odredbama Zakona o računovodstvu, koje nalažu da računovodstvena evidencija mora biti zasnovana na vjerodostojnoj dokumentaciji.

Stanje depozita evidentirano u poslovnim knjigama SPP ne odgovara stanju iskazanom u bančinim izvodima. Na dan 01.01.2023. godine, depoziti su bili iskazani u manjem iznosu za 798,04 eura, a na dan 31.12.2023. godine za 558 eura.

Stranka nije donijela internu odluku o pravima korišćenja platnih kartica i goriva. Takođe, u 2023. godini nije donijela Odluku o visini blagajničkog maksimuma, čime se krše odredbe Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja.

Stranka je ostvarila prihode od 29.754,81 eura, što je za 26,93 odsto manje od planiranih, dok su rashodi iznosili 25.359,17 eura, što predstavlja smanjenje od 37,73 odsto od planiranih rashoda. Ova nesrazmjernost ukazuje na loše planiranje i upravljanje finansijama.

SPP nije sprovela godišnji popis imovine i obaveza sa stanjem na dan 31.12.2023. godine, čime se krše odredbe Zakona o računovodstvu i važeći pravilnik.

Iako je stranka dostavila Godišnji konsolidovani finansijski izvještaj u zakonom propisanom roku, nije ga dostavila na propisanim obrascima, u skladu s Pravilnikom o obrascu godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja političkih subjekata. Takođe, nije donijela Program rada za 2023. godinu, već je umesto toga navela da je program definisan programskim načelima i Statutom Stranke.

Preporuke DRI
Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, DRI je naložila Stranci pravde i pomirenja da do 17. novembra 2024. godine dostavi Akcioni plan za realizaciju preporuka, a do 17. aprila 2025. godine Izvještaj o realizaciji tih preporuka. Izvještaj će biti dostavljen Odboru za antikorupciju Skupštine Crne Gore, Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, kao i Agenciji za sprječavanje korupcije.

Kolegijum DRI je, stoga, naglasio da je Stranka pravde i pomirenja dužna da poboljša svoje poslovanje i obezbijedi pravilnu evidenciju finansijskih transakcija kako bi se izbegli slični problemi u budućnosti. Ukoliko se nepravilnosti ne isprave, postoji rizik od ozbiljnih pravnih i finansijskih posledica za ovu političku stranku.

Ostavite komentar

Komentari (0)