test

Mandić: Nasljednici smo istorijske Crne Gore koja je držala do velikih vrijednosti; Knežević: Naše bitke tek počinju

Standard

08/06/2024

12:19

Predsjednik Skupštine Crne Gore i Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević otputovali su u Beograd gdje prisustvuju 'Svesrpskom saboru' Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, u organizaciji predsjednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika. Oni su, na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i RS, govorili o važnosti čuvanja srpskog jedinstva, ističući i zahtjeve za uvođenje srpskog jezika u Ustav Crne Gore kao službenog, i želju za stvaranjem ,,posebnih ekonomskih, duhovnim i kulturnih veza'' između zemalja.



Stigli Vraneš, Joković, Lekić…

Dan je počeo molebnom u Hramu Svetog Save, a pored Mandića i Kneževića, prisustvovali su mu većina funkcionera Nove srpske demokratije, među kojima poslanici Dragan Đurović, Jelena Božović, Jovan Vučurović, predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Milan Lekić, nosilac liste “Za budućnost Budve” Mladen Mikijelj…

Ideja “Svesrpskog sabora” pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” je, kako je najavljeno, da se potvrdi srpsko jedinstvo, nakon retorike vlasti u Srbiji o “ugroženosti srpskog naroda” zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Kako je predviđeno programom, nakon molebana u Hramu Svetog Save, uslijedio je sastanak najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

Nakon molebana u Hramu Svetog Save, Mandić je zajedno sa poslanicima NSD, predsjednicima Opština i SO koji dolaze iz redova te stranke, članovima kabineta, kao i direktorima iz crnogorskih kompanija održao sastanak sa srpskim premijerom Milošem Vučevićem u Palati Srbija.

Potom je uslijedila sjednica dvije vlade Srbije i RS kojoj prisustvuje i sveštenstvo SPC. Pored Mandića i Kneževića, na sjednici je bio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, kao i predsjednik Slobodne Crne Gore i rukovodila Službe za građane u Glavnom gradu Vladislav Dajković i čelnik Prave Marko Milačić.

Poruke

Mandić je u Palati Srbije kazao da je srećan sam što prisustvuje tom sastanku u ime srpskog naroda u Crnoj Gori koji, kako je rekao, žele da čuvaju zajedništvo.

,,Postoji čudno ponašanje da kada vas neko naljuti onda u isti koš stavite onog ko vam je najbliži i onog ko je izazvao opravdanu ljutnju, ili uradio nešto na vašu štetu. U slučaju Crne Gore zamolio bih vas da imate osjećaj za vaše sunarodnike kojima mi pripadamo, koji su sve ove patnje našeg naroda proživljali zajedno sa vama. Ali mi nismo svi isti u Crnoj Gori. Tvrdo vjerujemo da smo nasljednici one istorijske Crne Gore koja je držala do velikih vrijednosti. U Crnoj Gori danas ne misle svi tako, ali je naša dužnost kao srpskih političara da pronađemo zajednički jezik i da sa komšijama i rođacima tu malenu državu nekako učinimo boljom, složnijom, pomirenom i to je naš zadatak”, istakao je Mandić.

On je rekao da to ljudi od izbora do izbora nagarđuju i ne sumnja da će budućnost biti takva da se u sljedećem periodu može razmišljati da ovo ne bude samo skup dvije države, nego više.

,,Da ne budemo samo gosti na ovom skupu, nego da budemo zajedno i jedni drugima najbliži kao stotinama godina unazad”, naglasio je Mandić, zaključujući da se ugodno osjeća u Palati Srbije.

Lider DNP-a Milan Knežević se zahvalio, kako je rekao, “amandmanlijama” i “preambulašima” iz crnogorske Vlade jer su iujedinili srpski narod u prkosnom otporu i “zlokobnoj namjeri da se najstradalniji narod na Balkanu proglasi genocidnim”.

,,Zavazda im hvala i đe čuli i đe ne čuli. Nakon referenduma 2006. mi Srbi u Crnoj Gori suočavamo se sa pokušajima asimilacije i identite4tskim inženjeringom. Ubijali su nam srpski jezik, protjerivali iz udžbenika Desanku Maksimović, čika Jovu Zmaja, Stevana Raičkovića, Dobricu Ćosića. Ponižavali su nas i vrijeđali priznavajući tzv. državu Kosovo i htjeli da nam otmu svetinje, potapali u vodu zaborava kako bi zaboravili da smo dijelili zajedničku prošlost i objašnjavali nam da je poslije 2006. sramota da si Srbin i da si glasao za zajedničku državu”, rekao je Knežević.

Rizikujući da, kako kaže, u ovoj Vladi ne dobije ni mjesto “ložača kotplova” i bez namjere da preispituje državno-pravni status Crne Gore, istakao je da se ponosi što je Srbin iz Crne Gore i što je glasao za zajedničku državu.

,,Želim da poručim svima koji su tada tako glasali da budu ponosni i nepokolebljivi i da naše bitke tek počinju”, naveo je Knežević.

On je istakao da želi da se srpski jezik normira kao službeni u Ustavu Crne Gore.

,,Želimo da podržite našu inicijativu da se potpiše međudržavni sporazum sa RS o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Srbije i podržite inicijativu o stvaranju posebnih ekonomskih, duhovnim i kulturnih veza sa Srbijom i RS. Sve ne može jedna majka da rodi, ali braća se poznaju u muci. Neka oni sponzori i kosponzori rezolucija protiv našeg naroda nastavljaju da ih donose, mi ćemo se snažnije i jedinstvenije skupljati”, poručio je Knežević.

Na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojena deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, a tekst dokumenta je uručen svim gostima.

Kako je juče najavio, predsjednik RS Milorad Dodik je danas saopštio da će se 15. februar obilježavati kao Dan Republike Srpske.

,,Ali ćemo ostati privrženi činjenici da je 9. januara nastala Republika Srpska i prigodno ćemo obilježavati i taj dan”, rekao je Dodik.

Centralno obilježavanje manifestacije biće na centralnom Trgu republike uz 48 folklorna ansambla i 2.500 igrača.

Izvor (naslovna fotografija):

Aleksandar Vučić/Instagram

Ostavite komentar

Komentari (1)

Marina

09 Jun. at 08:41

Kad ovo iz nekakve KRIVE – JELE ili FEJE ili što ti ja znam iz koje pripiz**ne izlaje da su ONI nasljednici ” istorijske ” CG na što tačno misli (čuš OVO misli)???
Na porobljavanje CG na PODORIČKOJ SKUPŠTINI pod BAJONETIMA SRBIJANSKOGA OKUPATORA ???
I kad izlaje o njihovim “velikim vrijednostima” misli li na SPALJIVANJE ŽIVIH ZVICERA i 6000 crnogorskih domova od strane istih zločinačkih ,srbijanskih ,okupatorskih hordi ???