test

Ibrahimović čestitao Dan partije: Svakom ko misli da nas stavi u drugi red jasno poručujem da neće uspjeti

Standard

26/02/2024

10:34

Današnji značajan jubilej – punoljetstvo Bošnjačke stranke (BS) , potvrda je istrajnosti na kursu jasnih i ispravnih ideja u prethodnih 18 godina na političkoj sceni Crne Gore, u veoma izazovnim i turbulentnim vremenima, kada su se donosile važne odluke za državu Crnu Goru i za bošnjački narod, kazao je predsjednik te partije Ervin Ibrahimović.

Ibrahimović je, kako je saopšteno iz BS, čestitao godišnjicu osnivanja te stranke, te dodao da je na današnji dan, prije tačno 18 godina ”uspješno realizovan plan ujedinjenja nacionalnih stranaka koje su zastupale interese bošnjačkog naroda u jednu Bošnjačku stranku”.

”Iako manjinska partija, Bošnjačka stranka je svojim vizionarskim i strateškim odlukama koje je donosila kada je to bilo najvažnije, postala jedan od najvažnijih političkih činilaca od obnove nezavisnosti Crne Gore. Danas, 18 godina nakon osnivačkog Kongresa, analizirajući usvojeni Program partije tog 26.februara 2006. godine, skoro i da nema stavke koja nije u značajnoj mjeri realizovana, što je pečat opravdanosti postojanja Bošnjačke stranke. Naročito smo ponosni na naše učešće u formiranju Crne Gore kao nezavisne, proevropske države koja teži građanskom konceptu; na naše članstvo u NATO-u; na unaprjeđenje položaja i zastupljenost Bošnjaka u institucijama sistema i na afirmaciju naših manjinskih prava, od kojih smo ključna uspjeli da uspostavimo kao ustavne i zakonske kategorije”, navodi Ibrahimović u čestitki.

To je, kako kaže, rezultat “mukotrpnog rada” dugog 18 godina.

”Kao posebnu vrijednost na koju smo izuzetno ponosni ističem jačanje nacionalne svijesti Bošnjaka, kroz afirmaciju kulture i tradicije ali i kroz jačanje prepoznatljivosti Bošnjaka u Crnoj Gori značajnijim učešćem u društveno političkom životu što će se, ubijedjen sam, pokazati i kroz rezultate popisa na kojem će biti smanjene vještaćke podjele unutar bošnjačkog nacionalnog tijela u Crnoj Gori. Naravno, ništa se ne dešava brzo i revolucionarno, ali ako se vratimo 18 godina nazad i uporedimo naš položaj tada i sada, vidjećemo da je položaj Bošnjaka danas neuporedivo bolji čemu smo kao stranka dali ključni doprinos i pečat. Danas je prilika da se sjetimo i našeg prvog predsjednika, rahmetliRafeta Husovića, velikog vizionara, utemeljivača progresivne politike kakvu je od prvog dana vodila Bošnjačka stranka. Mi smo danas na istom kolosjeku kuda nas je vodio i rahmetli Rafet, kao i mnogi drugi borci i pregaoci za Bošnjačku stranku, koji nažalost više nijesu među živima. Ono što su ocjene naših članova, simpatizera, ali i naših prijatelja iz drugih političkih partija i naših međunarodnih partnera, jeste da je Bošnjačka stranka savremenoj Crnoj Gori donijela ključnu političku prevagu za sve najvažnije strateške unutarpolitičke i spoljnopolitičke odluke, od samostalnosti, preko posvećenosti EU i NATO integracijama, do uspostavljanja Crne Gore kao građanske države. Slobodno mogu reći da nije bilo Bošnjačke stranke, da bi sve to krenulo u nekom drugom smjeru. BS je nezavisni i samostalni politički subjekt, čija je politička ideologija, ali i političko djelovanje potpuno i skladu sa interesima Bošnjaka, ali i svih građana i države Crne Gore”, rekao je predsjednik BS.

Povezani članci

Značaj i uloga te partije, prema njegovim riječima, prevazilaze granice Crne Gore.

”Sa svih značajnijih adresa u regionu, o Bošnjačkoj stranci se govori kao važnom činiocu u političkim procesima. O subjektu od integriteta, koji je svoju važnost potvrdio nebrojano puta, stavljajući uvijek na prvom mjestu nacionalne i državne interese naroda i države Crne Gore. Potvrda političke orjentacije Bošnjačke stranke od osnivanja, da je proevropska i prozapadna partija, dolazi i od zvaničnog Brisela. Bošnjačka stranka je punopravna članica Evropske narodne partije (EPP), najjače političke grupacije u Evropskom parlamentu. Povjerenje koje imamo od naših međunarodnih partnera, dodatna je obaveza da nastavimo da vodimo odgovornu, jasnu, ispravnu i državničku politiku. Kao potvrdu takve ispravne politike, zadovoljan sam da veliki broj novih članova upravo u Bošnjačkoj stranci vidi političkog aktera koji će najbolje zastupati njihove interese. To potvrđuju brojna istraživanja javnog mnjenja, gdje se vidi značajan rast povjerenja građana prema Bošnjačkoj stranci ali je najbolja potvrda takve politike činjenica da je Bošnjačka stranka respektabilna politička snaga u Skupštini Crne Gore sa 6 poslanika ili 7, 08% osvojenih glasova na proteklim izborima. Posebno me raduje činjenica da snaga Bošnjačke stranke leži na velikom broju mladih i obrazovanih ljudi”, dodao je Ibrahimović.

Kao politički predstavnici bošnjačkog naroda, poručio je da rukovodstvo i članstvo BS ”osim vjere i želje, ima snagu, znanje i sposobnost da riješava probleme sa kojim se suočavaju bošnjački narod i država Crna Gora”.

”U tom kontekstu želim da danas, 18 godina od osnivanja Bošnjačke stranke, jasno poručim najprije Bošnjacima a onda i svim gradjanima Crne Gore da Bošnjaci u Crnoj Gori nikada neće pristati da budu gradjani bilo kojeg osim prvog reda jer smo mi u Crnoj Gori svoji na svome, Crna Gora je naša jednako kao bilo kojeg drugog gradjanina Crne Gore i svakom ko misli da nas stavi u drugi red jasno poručujem da neće uspjeti. To je Crna Gora za koju smo se borili, za koju se borimo, za koju ćemo se boriti i za koju ćemo se izboriti. Ovaj jubilej je prilika i da se osvrnem na značaj naše dijaspore, koja je od prvog dana bila naš saveznik, neko ko je vjerovao u ispravnost ideje i politike Bošnjačke stranke i neko ko je naš neumorni saveznik i pomagač, na čemu sam im veoma zahvalan”, naveo je Ibrahimović.

Ciljevi te partije, kako je kazao, u narednom periodu biće posvećeni radu na ispunjenju standarda za punopravno članstvo Crne Gore u EU, daljoj demokratizaciji društva, jačanju vladavine prava i uspostavljanju društva jednakih šansi, dalje unaprjeđenje položaja Bošnjaka, institucionalizacija njihovih manjinskih prava, jačanje veza Crne Gore i dijaspore, rad na jačanju političke i nacionalne svijesti Bošnjaka, kao i ekonomsko i privredno snaženje sredina u kojima žive Bošnjaci u cilju smanjenja negativnih demografskih kretanja.

”Na kraju, posebno se zahvaljujem svima koji su ovih 18 godina bili sa nama ali i svima koji su nam se u bilo kojem trenutku u ovih 18 godina pridružili jer je naša snaga iskazana kroz okupljanje prije 18 godina, zahvaljujući našoj ispravnoj i jasnoj politici, tokom 18 godina konstantno rasla i generisala novu snagu i novu podršku. Ta podrška je na izborima odžanim 11. juna 2023. g. iznosila 7, 08% što nas, uz činjenicu da u Crnoj Gori prema poslednjem popisu živi 8, 65% Bošnjaka, bez ikakve dileme čini jedinim legitimnim političkim predstavnikom bošnjačkog naroda i obavezuje da taj emanet nosimo ponosno a povjerenje koristimo za unapredjenje položaja Bošnjaka, kreiranje boljih uslova za život, stvaranje bolje i perspektivnije budućnosti i, posebno, jačanje nacionalnog identiteta i nacionalne svijesti. U to ime svima još jednom čestitam 26. februar, Dan Bošnjačke stranke i 18 godina našeg postojanja ubijedjen da ćemo kao narod, ćlanovi i funkcioneri Bošnjačke stranke znati da čuvamo Bošnjačku stranku i imati znanja i snage da nastavimo da je jačamo kako bismo ispunjavali naše programske ciljeve”, zaključio je Ibrahimović.

Izvor (naslovna fotografija):

Ervin Ibrahimović

Ostavite komentar

Komentari (0)