test

Ibrahimović i Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH: Značajan prostor za jačanje saradnje sa dijasporom

Standard

25/10/2024

11:32

Predsjednik Bošnjačke stranke mr Ervin Ibrahimović, zajedno sa potpredsjednicima Jasminom Ćorovićem i Damirom Gutićem te šefom kabineta Izetom Ćorovićem, održao je sastanak sa predstavnicima ``Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH``, mr Sahudinom Kačarom, dr Šemsudinom Hadrovićem i Ramom Bronjom.

Tokom sastanka, Ibrahimović je upoznao sagovornike sa aktivnostima Bošnjačke stranke i funkcionerima koji obnašaju važne državne funkcije, naglašavajući njihov doprinos razvoju i unapređenju odnosa zvanične Crne Gore sa dijasporom.

“Postoji prostor za saradnju na svim poljima, posebno na polju kulture, obrazovanja i privrede”, istakao je on.

Sagovornici su se složili da postoje značajne mogućnosti saradnje Udruženja sa opštinama u sandžačkom dijelu Crne Gore, odakle je poreklom veliki dio članova ovog udruženja. Oni su istakli da će, u svjetlu planiranih državnih investicija u infrastrukturu na sjeveru Crne Gore, biti stvorene šanse za aktivnije uključivanje privrednika iz Bosne i Hercegovine, poreklom s tih prostora, u privredne tokove u Crnoj Gori.

Predstavnici Udruženja, koji okupljaju značajan broj intelektualaca, kulturnih i društvenih djelatnika, biznismena i društveno aktivnih građana iz Sandžaka, upoznali su predsjednika Ibrahimovića o aktivnostima i djelovanju udruženja. Iznijeli su prijedloge za moguću saradnju, posebno na povezivanju dijaspore sa domovinskim zemljama, u ovom slučaju sa Crnom Gorom, kao i na kulturnom i privrednom planu.

“Veoma je važno što je Crna Gora formirala Ministarstvo dijaspore, te da je institucionalizacija saradnje sa brojnom i naprednom dijasporom veliki potencijal za Crnu Goru, ali i za dijasporu”, naglasili su oni.

Predstavnici Udruženja su takođe izjavili da su imali susrete sa Ministrom dijaspore Mirsadom Azemovićem i Ministrom regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama Ernadom Suljevićem, sa kojima su vodili korisne i sadržajne razgovore. Tom prilikom, oni su pružili snažnu podršku i priznanje Bošnjačkoj stranci, predsjedniku Ibrahimoviću i rukovodstvu partije na aktivnostima i uspjesima u dosadašnjem radu.

Predsjednik Ibrahimović se zahvalio gostima na posjeti i podršci, te najavio da će posjetiti Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini. Takođe je istakao da će njegovi saradnici u narednom periodu intenzivirati komunikaciju s udruženjem kako bi se definisali modeli za jačanje saradnje.

Ostavite komentar

Komentari (0)