test

Ivanović: Crna Gora konstruktivan član Savjeta za ljudska prava UN-a, vladavina prava da bude put ka rješavanju kriza

Standard

28/02/2024

11:24

Crna Gora je konstruktivan član Savjeta za ljudska prava UN-a, vladavina prava da bude put ka rješavanju kriza, kazao je ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović.



Iz tog ministarskog resora kazali su da Ivanović je govorio na Segmentu na visokom nivou u okviru 55. zasjedanja Savjeta za ljudska prava (HRC), održanog od 26. do 28. februara u Ženevi.

Na otvaranju su, kako je saopšteno iz MVP, govorili i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Denis Frensis, generalni sekretar Antonio Gutereš, visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk i predsjednik Savjeta za ljudska prava Omar Zniber.

Govoreći o globalnim izazovima i aktuelnim humanitarnim krizama, Ivanović je posebno naglasio značaj poštovanja vladavine prava, međunarodnih humanitarnih principa, univerzalnih ljudskih prava i međunarodnog prava za rješavanje savremenih izazova i prijetnji sa kojima se suočava svijet danas.

„Strateško zajedničko djelovanje je potrebno za rješavanje rastuće nestablinosti i brojnih oružanih sukoba i nasilja širom svijeta. To je neophodno i da bi se zaustavilo sistemsko i rasprostranjeno kršenje ljudskih prava, rastuća diskriminacija i nejednakost. Moramo osigurati da ljudska prava i sistem zasnovan na vladavini prava budu u središtu naših odgovora na aktuelne i dolazeće krize. Takođe, neophodno je da zajednički radimo na odbrani princpa međunarodnog humanitarnog prava i Povelje UN-a”, istakao je Ivanović.

Na toj liniji, kazao je da Crna Gora ostaje “nepokolebljivi” zagovornik multilateralizma, kao jedne od ključnih komponenti njene vanjske politike.

U svojstvu aktuelne članice Savjeta za ljudska prava (HRC), Crna Gora se afirmisala kao pouzdan i principijelan činilac i partner za globalnu promociju i zaštitu ljudskih prava, te je čvrsto opredijeljena da sa takvim kursom nastavi i ubuduće.

„Sa istom snagom i entuzijazmom nastavljamo da budemo konstruktivan akter i partner u Savjetu, sa ciljem unaprjeđenja poštovanja i zaštite univerzalnih ljudskih prava svugdje i za sve,“ zaključio je ministar.

Iz resora su naveli da tokom boravka u Ženevi, Ivanović je razgovarao sa predsjednikom Savjeta za ljudska prava Omarom Zniberom i visokim komesarom UN-a za ljudska prava Volkerom Turkom.

Iz MVP su kazali da u razgovorima je bilo riječi o aktuelnim globalnim izazovima i ulozi sistema UN-a u rješavanju aktuelnih humanitarnih kriza, te neophodnosti da se reafirmiše i osigura poštovanje principa i normi međunarodnog prava.

U tom kontekstu, Ivanović je afirmisao posvećenost Crne Gore ciljevima UN-a, privrženosti miru i jačanju multilateralizma.

Takođe, kako još se dodaje, ministar je imao i bilateralne sastanke sa potpredsjednkom Vlade i ministrom vanjskih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom, ministrom vanjskih poslova Palestine Rijadom Malkijem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Kostarike Alehandrom Solanom, zamjenkom ministarke vanjskih poslova Argentine Leopoldom Sahoresom, kao i bivšim predsjednikom Švajcarske Alenom Bersetom. Na marginama se, susreo i sa ministrom vanjskih poslova Estonije Margusom Tsahkneom, ministarkom vanjskih poslova Nizozemske Hanke Bruins Slot i ministarkom međunarodnih odnosa i saradnje Južne Afrike Grejs Naledi Mendisom Pandor.

Iz MVP su naveli da na svim sastancima je razgovarano o modelima produbljivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu kroz uspostavljanje institucionalnih oblika saradnje i redovnih političkih konsultacija, kao osnova za snaženje sveukupnih političkih, ekonomskih i drugih veza između država i njenih građana.

Sagovornke je, takođe, upoznao sa kandidaturom naše zemlje za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027 godine.

Izvor (naslovna fotografija):

MVP

Ostavite komentar

Komentari (0)