test

Ivanović – Dendias: Odlična saradnja u oblasti odbrane jača bliske veze Crne Gore i Grčke

Standard

12/03/2024

16:22

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas u Atini sa ministrom odbrane Grčke Nikosom Dendiasom.

Saradnja Crne Gore i Grčke veoma je dobra, a pored činjenice da Grčka u okviru NATO misije „Air policing“ štiti crnogorsko nebo, dvije zemlje intenzivno sarađuju na planu vojnog obrazovanja, ocijenjeno je tokom sastanka.

Ivanović je ukazao na važnost bliske saradnje među prijateljskim zemljama i NATO saveznicama, naročito u kontekstu rastućih globalnih, bezbjednosnih izazova.

“Drago mi je što u trenutnom geopolitičkom okruženju, imamo priliku da sarađujemo sa Grčkom i kroz zajedničke aktivnosti doprinosimo stabilnosti i bezbjednosti na evropskom kontinentu,“ istakao je Ivanović.

Sagovornici su ukazali i na važnost jačanja bezbjednosti na Zapadnom Balkanu i, u tom kontekstu, što snažnijeg prisustva Evropske unije i NATO-a u regionu.

Grčki ministar odbrane Dendias je kazao da je NATO savezništvo dodatno učvrstilo dugogodišnju, odličnu, saradnju između Crne Gore i Grčke u oblasti odbrane.

Ocijenio jevažnom ulogu Crne Gore, kao članice Alijanse i predvodnice u pregovaračkom procesu saEU, u jačanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, istakavši da će Grčka nastaviti da podržava evropsku perspektivu Crne Gore i regiona.

Susret je bio prilika i za razmjenu mišljenja o ulozi međunarodne zajednice u rješavanju aktuelnih konflikata, a obostrano je ocijenjeno da su jedinstvo i poštovanje međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, jedini siguran put za uspostavljanje mira i uspješno suočavanje sa bezbjednosnim izazovima.

Izvor (naslovna fotografija):

; Ministarstvo vanjskih poslova

Ostavite komentar

Komentari (0)