test

Ivanović: Nijesam mogao dati garancije Grliću Radmanu, MVP ne može uticati na pregovore u parlamentu

Standard

15/05/2024

16:20

Nijesam mogao kolegi Gordanu Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini, ali sam ga uvjerio da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom, kazao je za TVCG ministar vanjskih polsova Filip Ivanović, povodom protestne note koju je Hrvatska uputila Crnoj Gori zbog prijedloga predsjednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu.

Tim povodom hrvatski ministar Grlić Radman je kazao da je razgovarao sa Ivanovićem, te da mu on nije dobio garancije da rezolucija neće biti usvojena. To je potvrdio Ivanović.

Želim da zahvalim kolegi Grlić Radmanu što je danas istakao dvije činjenice: da imamo odličnu komunikaciju i saradnju, što sa zadovoljstvom potvrđujem, te da je Crna Gora šampion evropskih integracija, što Hrvatska snažno podržava a što mi u Crnoj Gori izuzetno cijenimo. U kraćoj komunikaciji koju smo imali po predmetnom pitanju, istina je da nisam mogao kolegi Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini iz prostog razloga što je to dio parlamentarnih aktivnosti na koje ministarstvo i izvršna vlast ne mogu uticati – objasnio je on.

S druge strane, kako je rekao, uvjerio je kolegu da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom.

Povezani članci

  • Pošto je poznato da hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obilježava sjećanje na nevino stradale jasenovačke žrtve. Takođe, istakao sam da je Vlada u potpunosti posvećena svojim prioritetima, među kojima je najvažniji proces pristupanja EU, te da je u tom domenu ostvaren izuzetan napredak za koji očekujemo da će biti prepoznat Izvještajem o privremenim mjerilima i međuvladinom konferencijom u junu – zaključio je Ivanović.
Izvor (naslovna fotografija):

Filip Ivanović; Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)