test

Ivanović u Atini: Crna Gora i Grčka prijatelji i saveznici, snažna podrška procesu evropske integracije

Standard

11/03/2024

17:08

Crna Gora je zahvalna Grčkoj na političkoj i ekspertskoj podršci koju nam pruža u reformskim procesima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović tokom zvanične posjete Grčkoj gdje boravi na poziv tamošnjeg kolege Jorgosa Gerapatritisa.

Ivanović je rekao da kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora – veoma cijenimo privrženost principu napredovanja u pregovorima prema individualnim zaslugama

“Kao prijateljske zemlje i saveznice, Crna Gora i Grčka su posvećene kontinuiranom jačanju bilateralnih odnosa, utemeljenih na bliskim vezama i dodatno osnaženih podrškom Grčke našoj evropskoj budućnosti”, ocijenjeno je tokom razgovora šefova diplomatija dvije zemlje.

Govoreći o mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa, Ivanović je istakao da postoji prostor za njihovo dalje jačanje, naročito u oblastima ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja.

“Grčka se snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju i to kroz dva pravca djelovanja. Prvi je da nastavimo da budemo promoter učlanjenja, a drugi da vam pružimo svu potrebnu, ekspertsku podršku u integracionom procesu. Kao zemlja partner i saveznica, želimo da vas vidimo u EU što prije”, istakao je ministar Gerapetritis.

On je ocijenio značajnom dinamiku političkog dijaloga na visokom nivou, istakavši da treba dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Pored susreta sa domaćinom, prvog dana posjete ministar Ivanović se sastao i sa potpredsjednikom Skupštine Janisom Plakiotakisom. Tokom razgovora je ukazano na važnost širenja oblasti bilateralnih kontakata, a sagovornici su ocijenili da odličnim odnosima doprinosi i veoma dobra parlamentarna saradnja, kao i da Grčka i Crna Gora, kao zemlje koje dijele temeljne vrijednosti i pravce razvoja, treba da se fokusiraju na brojne potencijale za intenziviranje saradnje.

Ministar je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, danas položio vijenac na grob crnogorskog generala Vasa Brajovića Mavrovunjotisa, koji je igrao veoma značajnu ulogu u grčkom ratu za nezavisnost od 1821. godine i koji je preminuo u Atini 1847. godine. Nakon ceremonije polaganja vijenca, razgovarao je i sa crnogorskim kadetima koji se obrazuju na grčkim vojnim školama.

Izvor (naslovna fotografija):

MVP

Ostavite komentar

Komentari (0)