test

Janović i Zirojević traže ostavku Lakovića: Kontrolna uloga obesmišljena, Spajić ponižava parlament

Standard

07/07/2024

09:14

Članovi Odbora za bezbjednost smatraju da predsjednik tog tijela ne može obezbijediti održavanje saslušanja.

Kontrolna uloga Odbora za bezbjednost i odbranu urušena je i obesmišljena – ocijenili su za Pobjedu poslanici i članovi tog tijela iz DPS-a i SD-a, Nikola Janović i Nikola Zirojević, poručujući da bi najbolje bilo da predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković podnese ostavku.

Premijer Milojko Spajić neće prisustvovati kontrolnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu zakazanim za 16. jul. To su iz Kabineta predsjednika Vlade saopštili Skupštini Crne Gore. Kako navode iz Spajićevog kabineta, premijer nije u mogućunosti da prisustvuje sjednici Odbora zbog „već preuzetih obaveza“. Tema kontrolnog saslušanja trebalo je da bude „imenovanje v. d. direktora Uprave policije i posljedice na sistem bezbjednosti u Crnoj Gori“.

Nikola Janović kaže da je kontrolna uloga parlamenta urušena, i to odavno.

„Vlada i predsjednik Skupštine, sa poslanicima većine, ne znam da li su svjesni, ali urušavaju instituciju Skupštine. Kontrolna saslušanja u nekim slučajevima odbijaju, a nekada, kao što je slučaj sa saslušanjima na Odboru za bezbjednost i odbranu, prolongiraju do iznemoglosti. Znamo kada je bilo kad je ministar unutrašnjih poslova optužio predsjednika Vlade da je nezakonito postavio v. d. direktora Uprave policije i mi od tada nemamo mogućnost da vidimo o čemu se radi. To je odnos prema građanima koji su birali poslanike“, kazao je Janović.

Nije simpatično

Istakao je da predsjednik Vlade Milojko Spajić nema mogućnost da shvati da nije poenta da misli da je simpatičan i da može da poentira.

„Nego je to odnos njega kao predsjednika Vlade prema sopstvenoj funkciji i vođenju države. On na taj način ozbiljno urušava i svoj i legitimitet jednog od najznačajnijih Odbora, ali i legitimitet predsjednika Odbora koji je ujedno član njegove partije“, istakao je Janović.

On je, na pitanje koliko je odgovoran predsjednik Odbora za izostanak i prolongiranje kontrolnih saslušanja, rekao da bi šef tog tijela Laković trebalo da podnese ostavku.

„Smatram da je Laković častan čovjek i da razmišlja slično meni. Iz nekog razloga pokušava da brani neodbranjivo. Barata nekim datumima i govori da „ne možemo prije nego se dogovorimo sa Vladom“, ali mjeseci su prošli i nije tačno da nemaju vremena da dođu da razgovaramo. Smatram da gospodin Laković dolazi na taj način u nezavidnu situaciju u koju ga premijer postavlja. Izgleda mi da on brani neodbranjivo, što je loše i zbog Skupštine i prema građanima“, rekao je Janović.

Prema njegovim riječima, „poslije svega što se dešava bilo bi najnormalnije da Laković podnese ostavku“.

„Kao jedan častan čin, s obzirom na ponašanje Spajića prema njemu. Jer, ne radi se samo o urušavanju parlamenta, nego i predsjednika Odbora. Bilo bi logično da podnese ostavku zbog toga. Ja da sam na njegovom mjestu, to bih uradio“, dodao je Janović.

Nikola Zirojević kazao je za Pobjedu da je kontrolna uloga Odbora za bezbjednost i odbranu obesmišljena.

„Predsjednik Vlade ko zna koji put ponižava parlament. On je to dokazao i kada se nekoliko puta nije pojavio na premijerskom satu koji bi trebalo da bude događaj najvišeg nivoa u tom smislu. Naravno da se to nastavlja i kada su kontrolna saslušanja u pitanju. U tome mu itekako pomaže parlamentarna većina koja uglavnom onemogućava opozicione poslanike, suprotno Poslovniku jer je to naše pravo, da zatraže i zakažu kontrolna saslušanja“, kazao je Zirojević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija/Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)