test

Kako se u Budvi krši sporazum o popisu: Miholjski zbor u akciji sa novim transparentima i kapelom na Lovćenu

I. Đoković

20/12/2023

12:38

Popis u Crnoj Gori ulazi u posljednju fazu. I dok ovih dana čitav proces biva uzdrman skandaloznim nepravilnostima poput korištenja ''piši-briši'' olovaka od strane popisivača, u Budvi uprkos najavama i premijera i političkih partija da se neće mjiešati u popis, osviću transparenti organizacija povezanih sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojim se direktno miješaju u proces popisa stanovništva.

Uprkos sporazumu koji je potpisan između premijera Milojka Spajića i političkih partija, očigledno da proces popisa nije mogao proteći da se ne umiješaju treće strane. Osim svakodnevnog miješanja raznoranih likova i instuticija iz Srbije, koji utiču na nacionalno opredjeljenje, tu su i organizacije iz Crne Gore koje su povezane sa Srpskom pravoslvanom crkvom.

Tako je Budva juče osvanula sa freškim transparentima ali i bilbordima sa novim porukama koje se tiču popisa stanovništva.

Baneri koji su razvučeni na budvanskim ulicama nose poruke ” Piši jezikom svojih predaka” sa potpisom organizacije ”Miholjski zbor” postavljeni su prije dvije noći.

No, ovaj put je ta organizacija otišla korak dalje, pa je ”zakupila” bilborde tj, takozvane city light forme koje su postavljene između dvije trake na budvanskom Bulavaru ”Jadranski put”.

Uz svoj logo koji su očigledno postavili ne krijući ko se krije iza novog miješanja u popisni proces, Miholjski zbor je dodao i kapelu na Lovćenu sa trobojkom, ubacujući novi element u priču koji će samo dodatno raspiriti tenzije.

I dok lokalna vlast u tom gradu ne funkcioniše, dok je predsjednik opštine optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc narkotika, djelovi te vlasti očigledno funkcionišu punom parom, jer nemoguće pomisliti da se baneri postavljaju sami i bez dozvole Komunalnog preduzeća tog grada.

Prema riječima izvora Standarda iz Opštine Budva u samom postavljanju banera je učestvovalo Komunalno preduzeće ili je makar asistiralo da se isti postave na budvanske ulice.

Organizaciju, Miholjski zbor osnovao je, prema pisanju medija, Mijajlo Backović, sekretar Metodija Ostojića, episkopa budimljansko-nikšićkog SPC.

Inspiraciju navodno nalaze u ruskoj organizaciji Sorok Sorokov, koja se bori za zaštitu Ruske pravoslavne crkve i “zdravu naciju” kao i da „Rusija ostane velika i jaka“.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)