test

Kalezić: Spajić legalizovao politiku Demokratskog fronta

Standard

10/10/2024

21:59

Odnos prema načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, generalu Zoranu Lazareviću, kao i sama situacija u Vojsci, koji pokazuje na koji način se sistematski, knjiški, razvaljuje sistem nacionalne bezbjednosti i odbrane jedne države - kazao je u centralnoj informativnoj emisiji 24 sata Televiziji E, saradnik na Univerzitetu Crne Gore i politički analitičar Danilo Kalezić.

Petparačko montiranje afera

Kalezić vjeruje da će sjutra, na sjednici Savjeta za bezbjednost i odbranu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović imati, kako kaže, državničke mudrosti, da spriječi neku vrstu režije na relaciji Spajić – Mandić.

“Ovo je isto jedan od paradigmatičnih događaja, koji vam pokazuje na koji način se sistematski, knjiški, razvaljuje sistem nacionalne bezbjednosti odbrane. Jer kada vi do te mjere kriminalizujete, ili pokušavate da kriminalizujete načelnika Generalštaba, pa pokušavate, mimo Ustava, direktno kršeći Ustav, da ga smijenite, da bi na kraju pokušali nekim petparačkim montiranjem afera da tog čovjeka natjerate da sam se povuče, ne govori da je vama stalo do Vojske ili do položaja crnogorskog vojnika, nego da vam je stalo da taj sistem do te mjere kompromitujete, prije svega u očima međunarodnih partnera” – rekao je Kalezić.

Putinizacija crnogorskog društva

Demokratski front i njihovi koalicioni partneri, smatra Kalezić, priželjkuju model vlasti i upravljanja kakav je u Gruziji ili u Rusiji. Otuda je ideja o Zakonu o agentima stranog uticaja, što znači, kako kaže, putinizaciju crnogorskog društva.

“To što danas svjedočimo jednom igrokazu između koalicionih partnera, pa se igraju dobrog i lošeg policajca, to je, zapravo, varka za javnost. Svi oni su koalicioni partneri Demokratskom frontu i svi oni dijele te vrijednosti. Jedan od načina materijalizacije tih vrijednosti je Zakon o stranim agentima, koji cilj ima kao u Rusiji, Bjelorusiji, Gruziji, da ukine, ili suspenduje rad civilnom sektoru” – smatra Kalezić.

Dodaje da je ideja o Zakonu o stranim agentima vrsta dimne zavjese za sve događaje koji će uslijediti u narednom periodu posebno, uoči i nakon objavljivanja rezultata popisa.

“Svi smo svjesni i treba da budemo svjesni toga, da će Demokratski front brzo izaći sa novim, sličnim rješenjima, koja direktno atakuju na nacionalno i državno dostojanstvo Crne Gore. Ovo je jedan uvod u sve to. Onog trenutka kad je legalizovana i kada je normalizovana ta politika, a tu politiku je legalizovao i normalizovao premijer Spajić i politička struktura oko njega, trebalo je da budemo spremni na nešto ovako. Sljedeće je predlaganje ukidanja nekih progresivnih zakona, koje je Crna Gora uspjela da usvoji, ne samo da usvoji nego i da implementira. Zapravo, više će crnogorsko društvo da liči na ono u Bjelorusiji ili Rusiji” – naglasio je Kalezić.

Logo

Govoreći o novom vizulenom identitetu Skupštine, koji je predložio njen predsjednik Andrija Mandić, Kalezić kaže da je manji problem što liči na logo Srbije ili bosankohercegovačkog entiteta Republika Srpska već je, ističe on, problem ono što se na njemu nalazi.

“Na tom logu se nalazi zgrada Zetske banovine. Zetska banovina je ideal i model kakvu oni Crnu Goru žele. Crnu Goru koja je teritorija sa ljudima dualnog identiteta, Crnogorce bez crnogorskog predznaka, Crnu Goru kao pokrajinu, ili kao regiju ,,srpskog sveta”, i upravo je ta simbolika koju nam šalje i koju nam poručuje predsjednik Skupštine, četnički vojvoda, Andrija Mandić, kada na logo stavlja zgradu Zetske banovine. Tih nekoliko decenija dvadesetog vijeka su mračne decenije u Crnoj Gori, decenije tokom kojih je sistematski uništavano, ponižavano sve što iole ima prizvuk crnogorskog, posebno onog dijela koji je funkcionisao u kraljevini odnosno knjaževini Crnoj Gori” – ističe Kalazić.

Popis

Kakvi god da budu rezultati popisa, vjeruje Kalezić, Demokratski front će ući u jedan vrlo, kako kaže, opasan eksperiment, mijenjanja Ustava mimo ustavnih procedura, iako koketiraju sa idejom dopune Ustava, što ne postoji u ustavnom pravu.

“Ustav možete da mijenjate, ili ne možete da mijenjate. Dopuna Ustava ne postoji kao takav institut, a to je nešto na čemu će da insistiraju. Na bazi rezultata popisa kakvi god oni bili, očekuje nas novi talas destabilizacije u režiji Mandića, koji je neformalni šef vladajuće koalicije. Crnogorska opozicija treba već sad da bude pripravna i spremna za jednu takvu epizodu. Najava Zakona o stranim agentima, promjena loga Skupštine Crne Gore… to su samo priprema za ono što će da se dešava onog trenutka kad popisni rezultati budu zvanični” – poručio je Kalezić.

Građani su glasali opozicionu politiku u Podgorici

Opozicija je na lokalnim izborima u Podgorici osvojila većinu, podsjeća Kalezić, i trebalo bi da ta opozicija i formira vlast. Međutim, evidentno je miješanje trećih strana, odnosno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, smatra Kalezić.

“Želim da vjerujem da predsjednik Milatović i njegova lista imaju tu vrstu političkog osjećaja, državnog osjećaja, prije svega. Jer, nije ovdje riječ samo o Glavnom gradu, nije riječ samo o komunalnim problemima, ulog je puno veći. Nadam se da imaju tu vrstu odgovornosti da znaju u kojem pravcu treba da idu, jer građani nijesu glasali da Saša Mujović ili Jelena Borovinić budu gradonačelnici, jer da jesu glasali bi te liste. Oni su glasali opozicionu politiku u Podgorici. Međutim, sve je moguće! Ne bih isključio ni scenario ponavljanja izbora, a onda već možemo da govorimo o tome da je i sam predsjednik Milatović jedna usamljena, na kraju, tragična figura u političkoj istoriji Crne Gore” – zaključio je Kalezić.

Izvor: tv e
Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: UNIVERZITET CRNE GORE

Ostavite komentar

Komentari (0)