test

Kneževićeva opčinjenost Vučićem: Novinare i političare u Tivtu je “obrijao na suvo”

Standard

20/10/2024

15:02

Lide Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević još jednom je iz Beograda uspio da diskredituje i ponizi Crgnogorce i državu u kojoj je poslanik, usput veličajući lik i djelo sprskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Poput već viđenog scenarija u “Ćirilici” na TV Happy, gdje je u maju gostovao sa Vučićem i pjevačicom Jelenom Karleušom, Knežević je juče u jutarnjem programu TV Prva, još jednog režimskog medija, uspio da zabavi voditeljku i izmami joj osmijehe, ne samo njemu svojstvenim dosjetkama, već i vrlo zabrinjavajućim kvalifikacijama.

Srpski planovi

Knežević se prvo dotakao rezultata popisa, konstatujući da je njim “zaustavljen inženjering stvaranja novog Crnogorca koji nema veze sa Srbijom, sprskim jezikom, SPC, zajedničkom istorijom i duhovnošću”. Poriče i umiješanost Srbije u ovaj proces, navodeći da bi Srba bilo više nego Crnogoraca da je Vučić htio da umiješa prste.

“Broj Srba u odnosu na 2011. godinu je porastao 15,3 odsto, sprski jezik je takođe porastao, on je većinski. Građani Crne Gore su se oduprili onome što je trebalo da bude inženjering stvaranja novog Crnogorca poslije 2006. godine koji neće imati nikakve veze sa onim što je bila i predstavljala Crna Gora, ne samo za Crnu Goru, nego i Srbiju i sve južne Slovene iz nekadašnje zajedničke države”, rekao je on.

Procenat onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i govore sprskim jezikom u Crnoj Gori, Knežević smatra da mu daje za pravo da pokreće priču o uvođenju srpskog jezika kao službenog i postizanju konsenzusa oko dvojnog državljanstva. Naravno i oko, kako je rekao, “nekih nacionalnih-identitetskih pitanja koja bi trebalo da odražavaju rezultate popisa”, uz paravan frazu – “ne po cijenu dovođenja u pitanje građanskog kraktera države”.

“Ako bude pameti u Crnoj Gori treba da nađemo zajednički imenitelj kako bi mogli da nastavimo da funkcionišemo u pravcu izgradnje Crne Gore kao zajedničke kuće… Neophodno je da braća sa druge strane shvate da su Srbi u Crnoj Gori državotvoran narod, da ne tražimo ništa više nego što imaju drugi građani u Crnoj Gori. Neophodno je pokrenuti širi dijalog kako bi sprski jezik bio normiran kao službeni u Ustavu, kao što je i crnogorski. Bitno nam je da dođemo do konsenzusa oko dobijanja dvojnog državljanstva. Tj. da se kroz međuvladine sporazume dođe do dogovora oko mogućnosti da svi građani koji u Crnoj Gori žele da apliciraju za srpsko državljanstvo i imaju osnova za to – dobiju srpsko državljanstvo, a da se pritom ne mogu odreći crnogorskog. U Srbiji živi 200-300 hiljada ljudi iz Crne Gore, koji su stvaranjem dvije nezavisne države ostali bez crnogorskog državljanstva. Mislimo da treba ispraviti nepravdu, tim prije što svi ostali građani u Crnoj Gori drugih naroda imaju dvojno državljanstvo, i što je paradoks – nalaze se u hiračkom spisku. Oni imaju mogućnost da redovno glasaju na svim izborima u Crnoj Gori, kao i državama u kojima žive 30-40 godina”, kazao je Knežević.

Neophodno je pokrenuti širi dijalog kako bi sprski jezik bio normiran kao službeni u Ustavu, kao što je i crnogorski. Bitno nam je da dođemo do konsenzusa oko dobijanja dvojnog državljanstva

Knežević se potom osvrnuo na boravak Vučića u Tivtu na Samitu procesa Brdo-Brioni, stajući otvoreno na njegovu stranu i ponosno ističući kako je “obrijao na suvo” novinare koji su ga iziritirali neugodnim pitanjima. 

“Kad je on najavio da će da dođe iz Berlina u Crnu Goru jedan broj ovih naglašenih opterećivača likom i djelom Aleksandra Vučića najavljivali su: “Vidjećeš ga ti, platićeš”, “Crna Gora nije otirača”… Što bi se slengom crnogorskim reklo: “ubit’, nagrdit’, posjeć’…” Onda je on došao poslije podne tamo – ništa od onih koji su mu rekli da ne smije doći. Ispalo je da ih je sve “obrijao na suvo”, od tih novinara do političkih struktura koje su opterećene njegovom pojavom. Tim prije što su tamo bili predsjednici Hrvatske, Albanije i ostalih država iz regiona i ničija posjeta nije izazvala toliku pažnju. Na primjer, Zoran Milanović je dan prije toga posjetio Hrvatsku nacionalnu manjinu koja u Crnoj Gori broji 0,6 odsto i niko to nije prokomentarisao kao miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari Crne Gore. Međutim, sama činjenica što je Vučić najavio dolazak u Crnu Goru bila je toliko uznemirujuća za jedan broj “domobrana” da to ulazi u obrise psihopatologije”, naveo je Knežević.

Podsmijeh na račun Milatovića

Iz Tivta se preselio u Dubrovnik gdje je, takođe, Vučić, po njegovom mišljenju demonstrirao silu, za razliku od našeg predsjednika kojem se otvoreno podsmijavao u studiju beogradske televizije.

“Tek za 100 godina ćemo znati ko je bio Jakov Milatović u Crnoj Gori. Teško možemo da razumijemo njegovu širinu i značaj”, ironično je kazao Knežević, a onda se osvrnuo na šetnju predsjednika Crne Gore Stradunom.

“Kad uđete tamo piše: “Ovaj grad su bombardovali i Crnogorci i Srbi i četničke i paravojne formacije. Milatović je imao potrebu da se dodvori na način što se izvinio, ali ne može da shvati činjenicu da Hrvati na isti način tretiraju i Crnogorce i Srbe. I to se ne može promijeniti. Milatović je bezuspješno pokušavao da napravi neki evropski imidž jednim od hiljadu izvinjenja vezano za ono što se dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije, tim prije što su mu građani Podgorice poslali jasnu poruku da je od čovjeka koji je osvojio 70.000 glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora došao na 9.000 glasova”, dodao je.

Vidjeli ste da je Vučić imao isti narativ u Hrvatskoj. Ne samo što je fino došao, već je u pozadini bilo more, vjerovatno im je slao i simboličku poruku. Ne samo da je došao, nego im je i rekao sve što je trebalo da kaže predsjednik Srbije

Smatra da je Milatović u Dubrovniku trebalo da se ugleda na srpskog kolegu.

“Vidjeli ste da je Vučić imao isti narativ u Hrvatskoj. Ne samo što je fino došao, već je u pozadini bilo more, vjerovatno im je slao i simboličku poruku. Ne samo da je došao, nego im je i rekao sve što je trebalo da kaže predsjednik Srbije. Nažalost, to je trebalo da kaže i predsjednik Crne Gore, da ih pita ko će da se nama izvini za zločine u Lori, mučenja i ubistva šavničko-nikšićke grupe… Ko će se izviniti za Jasenovac i Jadovno, Koritsku jamu… Ili samo mi treba nešto da se izvinjavamo kako bi me neko potapšao po leđima i rekao: “E super, ako nastaviš ovako bićeš kao Zelenski”. Ne znam da li nekom Zelenski može biti prototip političara u koji neko treba da se zagleda”, ocijenio je Knežević.

Ni to nije bilo dovoljno pohvala na račun srpskog predsjednika, pa je istakao da su u Srbiju ove godine boravili predsjednik Kine, kancelar Njemačke, predsjednik Turske, Izraela, Francuske, dok “kod nas dolaze ovi koji treba da otvore skaj iz Europola”. 

“Mi nažalost imamo engleski i francuski samo kao službeni u našim sudovima. Nama dolaze policajci i viši inspektori da otvore preko dva miliona poruka koje smo poslali na skaju između “škaljaraca”, “kavčana” i tužilaca. Mi ništa ne radimo osim što otvaramo skaj. Jedine državne posjete su iz Europola gdje se otvaraju skaj transkripti preko skaj aplikacije. I onda počinje opterećenje da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Imamo potrebu kao Srbi iz Crne Gore, i ja koji poznajem Vučića, da se oglasimo na taj narativ”, kazao je Knežević.

Izvor: Portal ETV
Izvor (naslovna fotografija):

TV Prva – stop kadar

Ostavite komentar

Komentari (1)

Posejdon

20 Oct. at 16:11

Stend up političar.Smijeṣ̌no.