test

KO JE IZDAO ODOBRENJE: Spajićev šef kabineta koristi vozilo sa blicerima i ima lično obezbjeđenje

I. Đoković

18/09/2024

10:49

Branko Krvavac šef kabineta premijera Milojka Spajića koristi civilno vozilo sa blicerima iako je to suprotno Zakonu, saznaje nezvanično portal Standard. Osim nezakonitog korišenja vozila sa uređajem za emitovanje posebnih svjetlosnih znaka, Krvavac ima i lično obezbjeđenje za koje se ne zna po kom osnovu mu je dodjeljeno, jer na pitanja portala Standard ne odgovaraju iz Uprave policije kao ni iz Vlade Crne Gore.

Šef kabineta premijera Spajića, Branko Krvavac koristi vozilo sa civilnim registarskim tablicama, na kom je ugrađen uređaj za emitovanje posebnih svjetlosnih signala poznatijih kao ”bliceri”.

Iako je portal Standard poslao pitanja Ko je izdao odobrenje za ugradnju ”blicera” na vozilu koje koristi Krvavac?, kao i po kom osnovu i ko je odobrio lično obezbjeđenje šefu kabineta premijera?, iz Uprave policije i Vlade Crne Gore su odlučili da ove informacije crnogorska javnost ne treba da zna.

Shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja(ZOBS) ovaj uređaj se isključivo može ugraditi na vozilima pod pratnjom ili vozilima sa prvenstvom prolaza, što nije slučaj sa automobilom koji koristi Branko Krvavac.

ZOBS propisuje da je vozilo pod pratnjom ono kome je dodijeljena pratnja policijskih ili vojnih vozila kad daju posebne zvučne i svjetlosne znake, a da se kao vozilo pod pratnjom smatra i samo policijsko ili vojno vozilo, kad daje posebne zvučne i svjetlosne znake.

Posebni svjetlosni i zvučni znaci vozila pod pratnjom su crveno i plavo trepćuće svjetlo koja se naizmjenično pale i zvučni znak promjenljive frekvencije.

U članu 105 tog Zakona propisano je da se uređaji za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova mogu ugrađivati i postavljati samo na vozilima namijenjenim da vrše pratnju i upotrebljavati samo kad ta vozila vrše pratnju.

Vozilo sa prvenstvom prolaza je policijsko vozilo, vojno vozilo, vozilo hitne medicinske pomoći, vatrogasne službe, odnosno službeno vozilo inspekcije za drumski saobraćaj kad daju posebne zvučne i svjetlosne znake, kao i automobili ministarstva nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija kad prevoze lica lišena slobode…

Takođe, uređaji za davanje posebnih zvučnih i svjetlosnih znakova mogu se upotrebljavati samo kada je to neophodno za efikasno i bezbjedno izvršenje službene radnje koja ne trpi odlaganje.

ZOBS predviđa da će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000 eura do 2.000 eura kazniti pravno lice ako naredi ili dozvoli da se na njegovo vozilo ugrade ili postave uređaji za davanje posebnih zvučnih ili svjetlosnih znakova.

Osim nezakonitog ugrađivanja ”blicera” na civilno vozilo, crnogorska javnost ne zna po kom je osnovu, kao ni ko je odobrio lično obezbjeđenje Krvavcu.

Dosadašnja praksa, shodno javno dostupnim podacim,a ne poznaje slučaj u kom je neki šef kabineta premijera u Crnoj Gori koristio ”blicere” na vozilu kao i da je imao obezbjeđenje.

Izvor (naslovna fotografija):

Vozilo koje koristi Branko Krvavac

Ostavite komentar

Komentari (0)