test

Spajić: Moji ujaci se ne bave kadriranjem u Vladi; Abazović: Vladom kadrira Kankaraš, vlasnik Granda

Standard

05/04/2024

16:25

U crnogorskom parlamentu u toku je premijerski sat, drugi otkad funkciju predsjednika Vlade obavlja Milojko Spajić.

Premijerski sat počeo je sa gotovo 45 minuta zakašnjenja.

Na početku, Miloš Konatar (URA) poručio je kako je neozbiljno to što, nakon  premijera, ministri neće moći da odgovaraju na pitanja poslanika u narednih 20 dana zbog putovanja.

“Valjda prioritet treba da im bude da dođu u parlament jednom u mjesec ili dva”, kazao je on.

Mandić: Više Vam se sviđalo Pajovićevo predsjedavanje; Konatar: Ne vjerujem u Vašu pomiriteljsku ulogu

Andriji Mandiću je poručio kako je on prvi predsjednik Skupštine tokom čijeg se mandata ne zna kada će koji ministar odgovarati na pitanja poslanika.

“Drago mi je da Vi, kao član partije Darka Pajovića, više uvažavate njegovo predsjedavanje nego moje”, poručio mu je Mandić..

Konatar je kazao kako nije bio član Pajovićeve stranke u doba kada je ovaj bio šef parlamenta.

“Vi od početka mandata ovdje želite da ispadnete duhoviti, smireni, ali super je što sad izlaze ti zli duhovi iz vas. Ja u Vašu pomiriteljsku ulogu ne vjerujem”, kazao je Konatar.

Lolla: Ponašanje ministara je skandalozno

Drita Llolla (DPS) kazala je kako ministri ne poštuju obavezu da im odgovore u roku.

“Ova Vlada je neozbiljna, imali smo i odgovor jednog ministra koji prebacuje svoje nadležnosti na drugo ministarstvo. Dobili smo informaciju da dobar dio ministara neće odgovarati uopšte na pitanja do 20. aprila. Mislim da je to skandalozno”, poručila je ona.

Mandić je na to pozvao ministre da odgovaraju blagovremeno poslanicima, kako bi Skupština obavljala svoju kontrolnu funkciju.

Zirojević: Očito ćemo morati da ih lovimo po svijetu da bismo dobili odgovore

Nikola Zirojević (SD) rekao je kako su odgovore na postavljena pitanja dobili tek oko 11:15, a da je praksa bila da se to dešava ranije.

“Izgleda da ćemo morati da lovimo ministre po svijetu da bismo dobili odgovore od njih. Vlada nam više liči na turističku agenciju nego na izvršnu vlast”, kazao je on.

Spajić: Afera Do Kvon bila je brutalna izmišljotina, on je bio saučesnik toga

Pošto su počela poslanička pitanja, Miodrag Laković (PES) je Spajića pitao o tome kako planira da zaštiti crnogorsko društvo od subverzivnog djelovanja, nalik aferi Do Kvon.

“To su afere usmjerene na diskreditaciju političkih protivnika”, rekao je on.

Spajić je kazao da je u pitanju lažna afera i brutalna izmišljotina kojom su htjeli da ih isključe iz izbornog procesa.

“Do Kvon je bio voljni ili nevoljni saučesnik toga i radujem se da se konačno sazna istina”, dodao je on.

Spajić je kazao kako daje “punu podršku SDT-u kako bi se utvrdilo ko je sve učestvovao u zloupotrebi”.

Živković: Vaš ministar Vas je optužio da ste kriminalac

Danijel Živković (DPS) prvo je konstatovao kako Spajić krši zakon.

“Vi ste nezakonito postavili v.d. direktora Uprave policije. Vi ste prvi među jednakima koji treba da poštuju zakon, ali ste upravo svojim postupanjem pokazali da Vas poštovanje zakona i procedura ne zanima. Pored toga, izazvali ste i političku nestabilnost – a to kažu oni koji su u koaliciji sa Vama. Ministar u Vašoj Vladi Vas je upozoravao lično da vršite krivično djelo. Vaš ministar Vas je optužio da ste kriminalac. Vi u Vladi imate ministra koji je tužio tu Vladu”, konstatovao je on.

Živković je pitao i da li unutar većine uopšte postoji usaglašenost povodom vanjskopolitičkih ciljeva.

“Čudim se zašto ćutite na ono što se dešava u Vašoj većini. Vi u većem dijelu parlamentarne većine imate nepoštovanje vanjskopolitičkih prioriteta države, koji su navedeni i u Vašem koalicionom sporazumu. BiH je uložila protestnu notu, čujemo i da ćemo podržati članstvo Kosova u SE, a u parlamentarnoj većini su protiv toga. Da li ćete Vi, ako Upravni sud presudi da ste nezakonito postavili v.d. direktora UP, podnijeti ostavku? Da li ćete u Vladu uvesti subjekte koji su suprotstavljeni vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore”, upitao je on.

Spajić: Razriješili smo čovjeka koji nije imao povjerenje izvršne vlasti

Spajić je na to kazao kako je zakonito postavio v.d. direkora Uprave policije. 

“Vlada će postupiti po presudi Upravnog suda, kakav god ishod da bude. Pitam se kako bi Vaše pitanje glasilo da je na čelu ove važne institucije bezbjednosti ostao čovjek koji nema povjerenje izvršne vlasti, ili da je Vlada imenovala drugog koji ga takođe nema ili da smo ovu poziciju ostavili upražnjenom i izazvali pravu bezbjednosnu krizu ili pak doveli da to bude rizik po mogućnost dobijanja IBAR-a”, dodao je Spajić.

Da se ponovi ta situacija, kazao je Spajić, opet bi učinio isto.

“Opet bih izabrao najboljeg kandidata, kao i većina članova Vlade, koja me je ovlastila da predložim kandidata i glasala za njegovo imenovanje”, kazao je on.

“Ova većina je stabilnija i od onih u kojima je bio DPS”

O tome što dio njegovih koalicionih partnera nije na istom vanjskopolitičkom fonu, Spajić je kazao – “dok god se u procesu donošenja odluka držimo dogovorenih principa, neću predlagati nikakva razrješenja, jer za tim nema potrebe”.

“Izlazak iz ove Vlade siguran je put u političku neizvjesnost, a ja to za svoje partnere ne želim, ni za jednog od njih. Većina je stabilna, donosi odluke i obezbjeđuje procese. Stabilnija je i od onih u kojima je Vaša partija bila konstituent. Neću komentarisati istupanja ovog ili onog pojedinca, posebno ne poslanika. Izuzetno ih poštujem i ohrabrujem da budu nezavisni u svom radu”, dodao je.

“Izlazak iz ove Vlade siguran je put u političku neizvjesnost, a ja to za svoje partnere ne želim, ni za jednog od njih. Većina je stabilna, donosi odluke i obezbjeđuje procese. Stabilnija je i od onih u kojima je Vaša partija bila konstituent. Neću komentarisati istupanja ovog ili onog pojedinca, posebno ne poslanika. Izuzetno ih poštujem i ohrabrujem da budu nezavisni u svom radu”, dodao je.

Živković: Shvatate li da Vam je Krapović rekao da Vlada nije stabilna?

Živković je potom protumačio Spajićeve riječi.

“Ja sam zaključio da ćete Vi podnijeti ostavku ako Upravni sud utvrdi da je Vaše postupanje bilo nezakonito. Takođe, zaključio  sam da ćete isključiti iz Vlade sve one koji se ne pridržavaju dogovora, a već imamo one koji su javno kazali da se neće pridržavati, poput ministra poljoprivrede (Vladimir Joković) koji je kazao da lagano ne bi glasao za članstvo Kosova”, odgovorio je Živković.

Pitao ga je shvata li da sjedi u Vladi sa ministrom koji ga je tužio.

“Možete li Vi to da shvatite? Čitate li Vi šta pričaju ministri u Vašoj Vladi? Ministar Krapović je kazao da nije tačno da je Vlada stabilna”, kazao je Živković.

On je podsjetio kako u programu Spajićevih koalicionih partnera (Nova srpska demokratijom) i dalje stoji da se zalažu za iščlanjenje iz NATO-a.

Knežević: Nećemo priznati Kosovo; Živković: Priznali ste ga kad ste potpisali sporazum

Živković je potom ušao u polemiku sa Milanom Kneževićem (DNP) o Kosovu.

Dok je Knežević kazao kako oni ne priznaju Kosovo i neće, Živković je poručio da potpuno uvažava takav stav i to što su principijelni.

“Ali vi ste potpisali sporazum kojim ste se odrekli toga, u tom sporazumu piše da ostajete na istom vanjskopolitičkom kursu, uključujući i pitanje Kosova. Vi ste priznali Kosovo tim sporazumom, zaslužili ste da budete u Vladi ako je iko – odrekli ste se i Kosova i Rusije “, dodao je.

Mandić: Znamo kakvi su Vam korijeni; Živković: Dolazim iz radničke porodice, djed mi je bio partizan

Andrija Mandić je potom kazao kako im je drago što je Živković izabran za predsjednika DPS-a.

“Znamo i ko ste i odakle su Vam korijeni. Nas to ohrabruje. Mi smo imali problem sa onim Katunjaninom, a Vi ste nama pun pogodak. Ne brinemo za budućnost DPS-a”, kazao je Mandić.

Nemojte vi o mojoj porodici, odgovorio mu je Živković.

“Moj djed je bio ranjen kao partizan kod Mrkonjić Grada. Imam i njegove spomenice, ali ja se time ne hvalim. Moja porodica je poštena, to je radnička porodica, koja je slijedila politiku DPS-a i bila za nezavisnu Crnu Goru. Nemojte da mi govorimo o Vašoj pozadini”, rekao je Živković.

Mandić: Milo Đukanović i Slavko Perović su simboli nezavisne Crne Gore

Mandić je poručio Živkoviću kako on nije simbol nezavisne Crne Gore.

“Simbol nezavisne Crne Gore je Milo Đukanović. I jedan Cetinjanin, Slavko Perović”, kazao je on.

Živković je poručio kako on nikad nije ni kazao da je simbol nezavisne Crne Gore, ali da je ponosan što je tokom prvog glasanja u životu zaokružio ‘da’ na referendumu.

“Jeste li se Vi odrekli svoje politike? Jeste li bili protiv NATO-a? Jeste li štrajkovali glađu zbog Kosova? Odustali ste od svega toga”, odgovorio mu je Živković.

Radunović: Šta ćete sa ljetnjim gužvama; Spajić: To nam je prioritet, već se izvode radovi na niz mjesta

Nakon toga su se poslanici vratili pitanjima Spajiću.

“Da li Vlada ima strategiju za urgentno ublažavanje saobraćajnog haosa tokom ljetnje turističke sezone, na kratak rok. dok se ne realizuju veliki planirani već započeti infrastrukturni projekti, koji će nas trajno relaksirati saobraćajnih kolapsa”, interesovalo je Slavena Radunovića (NSD).

“Unapređenje infrastrukture označili kao jedan od prioriteta, a sa riječi odmah prešli na djela. Tome svjedoči da već danas možemo govoriti da se na oko 10% ukupne saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori trenutno izvode radovi na izgradnji ili rekonstrukciji”, kazao je Spajić.

Govorio je i o eventualnom davanju aerodroma na koncesije.

“Vjerovali ili ne, tender je raspisan 2019. i do ovog dana nije zatvoren. Ova Vlada je ušla u treću fazu postupka”, dodao je Spajić.

Na čemu Crna Gora temelji ambicioznu agendu izgradnje saobraćajne infrastrukture u narednom periodu, upitao je Damir Gutić (BS).

Knežević: Da li će biti dvojnog državljanstva sa Srbijom?

Da li je u planu potpisivanje međudržavnog sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, interesovalo je Milana Kneževića (DNP).

“Mi smo donijeli retrogradni Ustav, koji je želio od Crne Gore da napravi zatvorenu državu, koja ima restriktivna državljanstva. Imamo li mi pravo da našu braću, rođake i prijatelje, primoravamo da kada dođu u Crnu Goru, moraju da prijavljuju boravište, a tu su im grobovi, kuće i najbliži”, upitao je on.

Spajić: Radićemo na zakonu povodom sistema dvojnog državljanstva

Skoro 300.000 građana Crne Gore ima dvojno državljanstvo, poručio je Spajić.

“Vlada će raditi na izradi zakondavnog okvira kako bi se uspostavio sistem dvojnog državljanstva po evropskim i svjetskim standardima”, odgovorio je on.

Knežević: Većina od oko milion ljudi iz Srbije bi uzela i naše državljanstvo

Knežević je kazao kako ga nije pitao o tome, već o ljudima koji imaju crngorsko porijeklo, a koji su u Srbiji, a kojih bi, prema njegovim procjenama, moglo biti i do milion.

“Ne znam da li svi žele da uzmu crnogorsko državljanstvo, ali sam uvjeren da većina jeste”, naglasio je Knežević.

Abazović: Kakva je uloga ujaka, ko je on?

Dritan Abazović (URA) pitao je Spajića o tome da li mu u Vladi kadrira – ujak.

“Kakva je uloga ujaka? Čućete sad najšturiji odgovor na svijetu, možda neki trening čitanja. Očekujem da makar otkrije identitet ujaka, a onda i da vidimo utiče li taj čovjek na odluke Vlade”, upitao je on.

Spajić i njegov ujak su prije parlamentarnih izbora prošle godine u više navrata zvali direktora ANB-a da se vide, ustvrdio je on.

Spajić Abazoviću: Pitanje Vam je na nivou jaslica, imate neku potisnutu traumu

Spajić je potom odgovorio Abazoviću.

“Ovo je pitanje na nivou jaslica i ono pokazuje Vaš nivo nesvijesti o tome šta su krucijalni interesi Crne Gore, kao i neku potisnutu traumu neostvarenih dječačkih snova koje želite, koristeći se državnim budžetom, da ostvarite. Bez politike Vi ne biste mogli da radite nijedan pošten posao. Nijeste imali ni dana staža u realnom sektoru”, kazao je on.

Ubuduće će, kaže, na pitanja nalik Abazovićevom davati da umjesto njega odgovori – ChatGPT.

“Sve su prilike da sa svojim novim koalicionim partnerom Medojevićem dijelite istu patološku dijagnozu opsesije mojom familijom i privatnim životom”, rekao je Spajić kroz smijeh.

“Ujaci su mi Lopušine i ne bave se politikom”

Potom je i odgovorio.

“Imam dva ujaka, prezivaju se Lopušina, ne žive u Crnoj Gori, niti se bave politikom”, kazao je on.

Abazović: Sreten Kankaraš se zove čovjek, Vaš je dalji ujak, vlasnik je Granda

Abazović je na to kazao kako je Spajić izrekao još jednu neistinu, te je rekao kako čovjek o kojem govori nije rođeni ujak premijera.

“Zašto ste stidite, on Vas je uveo u Vladu, recite gdje vas je poveo prvog maja. Vladom kadrira Sreten Kankaraš, vlasnik Granda, a tu je i Vlade Bojović iz Vaše stranke koji vodi profil “Vojvoda Momčilo” na Twitteru”, naglasio je Abazović.

Kazao je kako će se uskoro pojaviti “nova zvijezda” SKY-a, koja je u bliskim odnosima sa Kankarašem. Upitao je i ko je lobirao za građevinsku dozvolu za dvije kule u Budvi.

“Svaka Vam je istina takva, kao i za kuću u naselju Muo, kao i za državljanstvo, kao i za to da postoji pisani program evropa sad 2 – ima ga, nema ga, kao o bankrotu u junu, septembru i oktobru, sedmočasovnom radnom vremenu, navodnih 500 artikala na Stop inflaciji a nema ih 40, milijarda iz Japana, 500.000.000 za Pljevlja, srazmjerne penzije…”, konstatovao je on.

Adžić: Mandiću fotelja postala bitnija od interesa Srbije; Mandić: Sve ste uzeli sa tri poslanika, ali to je prošlost

Filip Adžić (URA) kazao je Mandiću kako mu je fotelja postala bitnija od interesa Beograda, Srbije i Kosova.

Na to je Mandić rekao da nema pravo da mu priča to, jer je URA sa tri poslanika imala premijera.

“A neko ko ima 27 poslanika je gledao i birao vas i vi se sad tako ponašate, umjesto da nam kažete hvala. Vi ste svu moć crpjeli od tri poslanika koja ste imali kao URA. Danas vaša brojka više nije čarobna kao 30. avgusta. Sve što ste tada mogli da uzmete sa tri poslanika – uzeli ste. Ni Miodragu Lekiću nijeste dali da bude premijer”, naglasio je on.

Mugoša: Hoćete li ispuniti obećanje o nezaposlenosti ispod četiri odsto do kraja godine?

Boris Mugoša (SD) pitao je Spajića da li će ispuniti obećanje o punoj nezaposlenosti tokom ove godine.

“To znači da nezaposlenst bude ispod četiri odsto. Podsjetiću da je trenutno ta stopa 13,8 odsto. Taj odgovor dugujete makar prema onih 38.000 ljudi koji su nezaposleni, a od kojih su mnogi vjerovatno glasali za vas, vjerujući u Vaša obećanja”, dodao je on.

Mugoša je kazao kako bi, prema tom Spajićevom obećanju, u Crnoj Gori na kraju 2024. godine trebalo da bude manje od 12.000 nezaposlenih.

Spajić: Nijesam licitirao procentima

Ističući kako mu je drago što konačno čuje pitanje od suštinskog značaja za građane, Spajić je odgovorio nabrajajući projekte koje planira Vlada, te sprovođenje novog investicionog ciklusa, ističući da će sve to u velikoj mjeri uticati na smanjenje nezaposlenosti.

“Kada sam govorio o punoj zaposlenosti, nijesam licitirao procentima”, dodao je on.

Mugoša: Znači, obećavajući punu zaposlenost nijeste mislili na – punu zaposlenost?

Mugoša je na to konstatovao kako Spajić, obećavajući punu zaposlenost, nije mislio na – punu zaposlenost.

“Pošteno je reći – ne možemo to da ispunimo. Kako će građani reagovati na to, a uzevši u obzir šta ste im obećali, to je na njima”, poručio je Mugoša.

Zenka: Kad će opštine početi da upravljaju morskim dobrom?

Mehmed Zenka (DUA) pitao je Spajića da li će opštine na primorju dobiti pravo da gazduju morskim dobrom.

“Koliko je država prihodovala u tom pogledu od Ulcinja, a koliko je Opština Ulcinj dobila od države za to vrijeme”, upitao je on.

Pejović : Gdje je Milović, tu je i kriminal, šta je sa kriptovalutama?

Jevrosima Pejović (Nezavisni klub) kazala je kako je Spajić sklon da zaboravlja državljanstvo, poznanstvo sa Do Kvonom, pa da je zaboravio i nju.

Pejović je podsjetila na niz nezakonitosti i hapšenja vezanih za kriptovalute, pri čemu je istakla i da se njima finansira terorizam.

“Gdje je Milović, tu je i kriminal, šta je sa kriptovalutama?” upitala je Pejović.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)