test

Kovačević: Spajić zakasnio sa prijedlogom, podrška koju su mu pružili koalicioni partneri o odgađanju popisa početno uslovljavanje

Standard

25/10/2023

06:57

Za politikološkinju Nevenu Kovačević jučerašnja najava mandatara Milojka Spajića prema kojoj će predložiti odgađanje popisa za mjesec nije iznenađenje.



Smatra i da je taj potez urađen čisto zarad fingiranja priče o poštovanju preporuka Evropskog parlamenta. Ističe i da je saglasnost koju su na prijedlog o odgađanju dali Spajićevi koalicioni partneri (u prvom redu koalicija “Za budućnost Crne Gore i Demokrate) neka vrsta “mekog” pritiska, odnosno početnog uslovljavanja.

Napominje da je taj prijedlog trebalo uputiti ranije, jer ukoliko sjednica Skupštine bude održana posljednjeg dana oktobra, novoj Vladi se ne ostavlja mnogo prostora za djelovanje.

Ona poručuje i da je sada neophodno otvoriti konstruktivan društveni dijalog, gdje bi svi akteri i iz vlasti i opozicije razgovarali o eventualnom terminu održavanja popisa i dogovorili uslove po kojima treba da bude sproveden kao statistički legitiman proces, a sve u cilju prikupljanja podataka važnih za kreiranje javnih politika, strateških dokumenata koji su od presudnog značaja za zemlju.

Inicijativu o odgađanju trebalo uputiti tehničkoj Vladi

U razgovoru za naš portal, Kovačević navodi da je sva priča u vezi sa raspodjelom resora, odugovlačenje odluka o učešću u vladi, neodržavanje sjednice stranačkog odbora, urađeno sa namjerom da Spajić postupi na ovakav način, odnosno da predloži odgađanje popisa. Zato je, smatra naša sagovornica, njegov jučerašnji potez o odgađanju popisa, urađen “čisto zarad fingiranja priče o poštovanju preporuka EP.”

“Spajić i dalje pokušava da igra ulogu nekog ko je okrenut evropskim i prozapadnim vrijednostima, iako sam sastav njegove Vlade, odnosno sastav Kabineta govori nešto drugačije o toj vrijednosnoj orijentaciji. Odgađanje je trebalo uraditi ranije, odnosno trebalo je uputiti inicijativu ka tehničkoj Vladi, jer je upravo Vlada u tehničkom mandatu bila ta koja je nadležna za odgađanje popisa, budući da je ona pripremala čitav proces. Pitanje je da li se odgađanje može sprovesti i na koji način, jer ako sjednica Skupštine bude održana 30. oktobra, onda se Vladi faktički ne ostavlja prostor za djelovanje. U svakom slučaju, njegov prijedlog jeste došao kasno”, smatra Kovačević.

Sa druge strane, kako navodi, upitno je i koliko bi odgađanje popisa za mjesec doprinijelo legitimitetu čitavog procesa, imajući u vidu turbulencije koje su pratile formiranje i skupštinske većine i izvršne vlasti.

“Nećemo imati garancije da smo izašli iz perioda političke i institucionalne krize, a to je bila jedna od ključnih preporuka Evropskog parlamenta. Moramo izaći iz tog političkog zastoja”, poruka je Kovačević.

Ukoliko budemo imali bojkot koji će upola imati posljedice kakve se sad najavljuju, onda, kaže Kovačević, ne možemo računati na kvalitet i bilo kakvu upotrebljivost tih podataka.

“Mogu se riješiti neki problemi po pitanju broja popisivača, odnosno nedostatka popisivača, ali opet ostaje problem sa sastavom popisnih komisija u određenim opštinama kao što je Budva. Može se riješiti i taj problem kao što je obuka popisivača, ali što se tiče transparentnosti rada i popisnih komisija, institucija, njihove profesionalizacije, po tom pitanju ne može nešto mnogo učiniti, pa će popis i dalje ostati političko, a ne statističko pitanje kako pokušavaju da ga predstave”, ističe ona.

Kovačević kaže i da su reakcije buduće pozicije dobar početni korak.

“U smislu sprečavanja bojkota i omogućavanja uključivanja opozicije u rad kontrolnih mehanizama. Mislim, međutim, da njihova očekivanja idu u pravcu otvaranja jednog šireg dijela i eventualnog postizanja dogovora u pogledu produženja roka. Sa druge strane, imamo reakcije Demokrata i ZBCG koje odražavaju jednu vrstu “mekog” pritiska, odnosno početnog uslovljavanja. Oni zapravo već sad Spajiću stavljaju do znanja da ukoliko dođe do odgađanja popisa taj rok ne smije biti duži od mjesec. To je klasična politička igra”, objašnjava Kovačević.

Politička igra Demokrata i koalicije ZBCG, prema mišljenju Kovačević, ima za cilj upravo onemogućavanje da mandatar kroz razgovore sa opozicijom prihvati neke od njihovih zahtjeva koji se prevashodno odnose na produžavanje roka, jer to njima nikako ne bi odgovoralo.

“To u praksi znači da se neće uraditi ništa na sprječavanju, odnosno otklanjanju mogućnosti ključnih zloupotreba, koje su uočene, a na koje se ukazuje već duže vrijeme, a prije svega odnose se na maligne uticaje koji dolaze iz zvaničnog Beograda i aktivno uključivanje srpskih vlasti i SPC u popisnu kampanju koja će vjerovatno, ukoliko dođe do odgađanja u tih mjesec postati agresivnija”, navodi Kovačević.

Očekuje i da će uslijediti pritisci i predsjednika države Jakova Milatovića.

“Milatović se svojim izjavama miješao u proces pregovora i vrlo često komentarisao pitanje popisa, a i dalje se ističe kao dio partijske infrastrukture PES- a. Tako da očekujem i njegovo uključivanje, jer se pokazao taj njegov pritisak na Spajića i te kako kad je u pitanju formiranje Vlade. Tu će sad sigurno biti turbulencija i ne bi me iznenadili i neki dodatni potezi, možda čak koji se tiču dodatnog prolongiranja sjednice na kojoj će se birati Vlada, kako bi po svaku cijenu izbjegli da se ostavi bilo kakav prostor za djelovanje”, navodi Kovačević.

Prolongiranje popisa kasno i za opoziciju

Na pitanje kakav očekuje stav opozicije, Kovačević kaže da će vjerovatno uputiti mandataru određene zahtjeve u segmentu koji se odnose na produženje perioda u kom bi se popis sproveo, kao i za obezbjeđivanje adekvatnih preduslova koji bi garantovali legitimitet procesa.

“U svakom slučaju opozicija neće biti saglasna sa prijedlogom Spajića koji je stigao kasno”, smatra Kovačević.

Priča o specijalnom softveru politički trik

U jučerašnjem obrazloženju prijedloga o odgađanju popisa budući premijer Crne Gore kaže da popis statistička kategorija i da je kvalitet prikupljenih podaka jako važan za državu, jer prvenstveno pomaže kod donošenja ključnih odluka za budućnost zemlje.

U tom kontekstu, on navodi da će, između ostalog, “zbog legitimiteta, a kako bi podaci bili neupitni”, predložiti uvođenje specijalnog softvera, koji bi, objašnjava, omogućio da svaki građanin izvrši kontrolu nakon što popisivač uzme podatke, čime bi se spriječile bilo kakve malverzacije i navodna neobjektivnost popisavača.

Kovačević tu vrstu prijedloga smatra populističkim trikom, u maniru djelovanja PES-a. Napominje da tu ideju nije moguće sprovesti u tako kratkom roku.

“Takvu vrstu softvera, nije moguće obezbijediti za mjesec u Crnoj Gori, jer onda morate da prilagođavate cjelokupan sistem za uvođenje jednog takvog softvera. Morate da testirate funkcionisanje, da se uvjerite da neće usred preopterećenosti podataka zakazati čitav sistem. Misim da nemamo kapaciteta za to, čak ni u periodima političke stabilnosti, jer znamo kako generalno kod nas funkcioniše sistem”, tvrdi Kovačević.

Govoreći dalje o populističkim trikovima, ističe da je upravo to problem što ih politički akteri koriste kako bi sproveli sopstveni politički marketing, nevodeći računa, iako su svjesni, da nemamo kapaciteta za to. To su programi koji nijesu održvi. Vidimo i sad šta se dešava sa programom “Evropa sad 2” koji se najavljuje, a koji će se, ukoliko dođe do njegovog sprovođenja katastrofalno odraziti na sistem javnih finansija koji je već u nekoj vrsti kolapsa”.

Smatra i da su funkcioneri PES-a shvatili da podrška biračkog tijela opada.

“To je jedna stvar, a druga je unutarpartijski raskol koji evidentno postoji, i oni sad moraju posezati za nekim novim metodama kako bi pokušali da zadrže ili povrate tu izgubljenu podršku. Milatović vuče taj dio prosrpskih birača, dok Spajić pokušava navodno da fingira tu građansku opciju i on se služi populističkim trikovima”.

Na osnovu svega, Kovačević kaže da je zaključak jasan:

“Ne možete da garantuje građanima da će popis za mjesec biti statističko, a ne političko pitanje, da ćete odjednom sve da profesionalizujete, kao što ne možemo garantovati da će za mjesec da bude funkcionalan softver koji nikad nije isproban u Crnoj Gori. To su ideje sa kojima se izlazi bez analize, bez konsenzusa – kao da postoji čarobni štapić, kao da su naši politički akteri mađioničari, pa oni nekim trikom mogu da riješe određene probleme. Stvari se ne analiziraju, ne razgovara se, i zato smo tu gdje jesmo”.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/ TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)