test

Laković: Izvještaji Brđanina negativno ocijenjeni, podnijećemo prekršajnu prijavu protiv njega zbog nepoštovanja članova Odbora

Standard

21/12/2023

12:46

Odbor za bezbjednost i odbranu nije usvojio dva izvještaja direktora Uprave policije Zorana Brđanina, saopštio je predsjednik tog odobra MIodrag Laković.

Odbor je, razmatrao izvještaje za vrijeme od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra prošle godine.

“Mi smo bez obzira što Brđanin nije došao razmatrali izvještaje i ocijenili ih negativno.

Sjednica Odbora održana je u prostoriji za razmatranje materijala označenih stepenom tajnosti. Deset je glasalo da se ne prihvati izvještaj, a jedan da se prihvati”, rekao je Laković.

” Svaki član Odbora na bazi onoga što pročita u izvještajima donosi stav o tome da li će glasati za ili protiv. Nema unaprijed projektovanih stavova, već svaki član Odbora donosi stav za sebe. Na taj način je, anticipirajući stav Odbora, smješta to u neku političku dimenziju, a u isto vrijeme nije spreman da dođe da brani rezultate rada Uprave policije i da urstimo stavove koji bi bili u profesionalnoj ravni kad je u pitanju segment rada Uprave policije”, rekao je Laković.

Na pitanje očekuje li sada da ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ide ka Vladi sa prijedlogom da se Brđanin razriješi naveo je da je on u javnosti taj stav iznio.

” Samo na osnovu mogu da kažem, nismo razgovarali o tome, iako je ministar u jednom dijelu sjednice bio prisutan. Pretpostavljam da će to ostati njegov stav, da on ide sa tom inicijativom prema Vladi. Kako će na Vladi glasati, za to nemam podatak, niti sam sa nekim razgovarao o tome”, kazao je Laković.

Odgovarajući na pitanje da li postoji nečija odgovornost zato što izvještaji ranije nisu razmatrani rekao je da Poslovnikom nije predviđena ta vrsta odgovornosti.

Komentarišući to što su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) napustili sjednicu, kazao je da ne snevnom redu nije bila presuda Upravnog suda.

“Kad je u pitanju nepojavljivanje Brđanina, odbor je zauzeo stav da podnesemo prekršajnu prijavu jer ne pristajemo na nepoštovanje odbora”, rekao je Laković.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, u slučaju da Odbor odbije izvještaj, o tome će obavijestiti ministra unutrašnjih poslova, koji nakon toga može pokrenuti proceduru razrješenja direktora policije.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)