test

Liste se još formiraju

Standard

16/08/2024

08:27

Registracija za učešće na izborima u Podgorici i Kotoru počinje danas i trajaće do 3. septembra u ponoć, u Gusinju se završava 21. avgusta.

Građani Podgorice, Kotora i Gusinja biraće ovog septembra vlast na lokalnom nivou. Predaja izbornih lista, koja je u Gusinju u toku, ističe 21. avgusta, dok u Podgorici i Kotoru počinje danas i trajaće do 3. septembra u ponoć.

Prvi će na birališta, 15. septembra, oni koji svoje biračko pravo koriste u Gusinju. Ovogodišnji redovni izbori biće ujedno prva prilika da se u jednoj od sjevernih opština provjeri odnos snaga nakon što je Bošnjačka stranka postala dio vladajuće većine, a njeni predstavnici ušli u Vladu.

Nekadašnji članovi BS koji su 1. avgusta formirali Bošnjački demokratski pokret (BDP), na čelu sa Seadom Šahmanom, najavili su odmah učešće na lokalnim izborima u Gusinju. Želja im je da samostalno nastupe, ali su precizirali kako to neće biti moguće. Naime, BDP neće biti zvanično registrovan do dana izbora, ali će naći alternativno rješenje.

BS neće nastupiti samostalno, već u koaliciji sa Socijaldemokratama i Socijaldemokratskom partijom. Sporazum o zajedničkom nastupu potpisali su početkom avgusta predsjednici opštinskih odbora tih stranaka – Sanel Balić, aktuelni predsjednik opštine i nosilac liste, zatim Elvis Omeragić i Semih Nikočević.

Izbori u Kotoru, gdje su političke igre u protekle četiri godine imale najrazličitije obrte, trenutno je samo nekoliko lista sigurno.

Predsjednik opštine Vladimir Jokić je još sredinom jula najavio da će predvoditi listu Demokrata, čiji je visoki funkcioner.

“Nadam se da ćemo već 30. septembra, odnosno početkom oktobra dobiti novu gradsku upravu i da će Kotor nastaviti da se razvija”, kazao je tom prilikom.

Svoju listu najavio je i Evropski savez, nadstranačka platforma kojoj pripadaju SD, SDP i LP. Na njenom čelu biće Miloš Čelanović iz SD-a, a činiće je i „partijski istaknute ličnosti, ali i Kotorani koji nijesu članovi nijedne partije, ali su izuzetno ostvareni i prepoznati u oblastima nauke, obrazovanja, sporta i umjetnosti“.

S obzirom na brojne političke preokrete u nekadašnjoj vladajućoj koaliciji „Za budućnost Kotora“ i DPS-u, prvi nastupi na lokalnim izborima najavljeni su još krajem prošle godine. Među njima je lista Crnogorske građanske akcije i mladih Kotorana, bivših članova nekadašnjeg Liberalnog saveza, a kasnije Liberalne partije, a koordinator je Goran Grbović.

Demokratska alternativa Crne Gore, takođe je najavila učešće, kao i djelovanje na državnom nivou. Predsjednik je Davor Kumburović, a partiju je s njim osnovao njegov brat Igor Kumburović, obojica bivši članovi DPS-a.

Aktuelni potpresjednik opštine Siniša Kovačević, bivši je funkcioner Ujedinjene Crne Gore i osnivač Političkog pokreta, čiji je cilj „stvaranje ekonomske i kulturne autonomne regije Boke Kotorske unutar države Crne Gore, po uzoru na regije koje imaju sve članice Evropske unije na svojim teritorijama“. Tu je i „Grbaljska lista“ koju je formirala grupa građana iz tog kotorskog naselja i OFK „Grbalj“.

Većina partija je, očekivano, svoje resurse i kampanje uglavnom usmjerila na lokalne izbore u Podgorici. Žitelji glavnog grada sa pravom glasa izaći će na birališta 29. septembra, a samo dan pred početak predaje izbornih lista, još nije poznato koga će sve moći da biraju.

Prvi je kandidaturu za budućeg gradonačelnika Podgorice objavio bivši ministar pravde Andrej Milović, samo dva dana nakon što je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao vanredne izbore u glavnom gradu. On će predvoditi „Podgoričku listu“ na kojoj, prema njegovim riječima, neće biti niko od bivših i aktuelnih političara, već lica dobro poznata cijeloj Podgorici.

Stranka evropskog progresa je prva novoformirana partija koja je najavila učešće na izborima u glavnom gradu. Na njenom čelu je nekadašnji visoki funkcioner DPS-a i premijer Duško Marković, dok gradski odbor, formiran početkom sedmice, predvodi Ilija Mugoša.

Evropski savez, koji od 4. jula čine SD, SDP i LP, objavili su da sami ulaze u predizbornu trku. Listu jedine nadstranačke platforme tri srodne stranke predvodi poslanik Boris Mugoša. U srži njihove kampanje su aktuelne socijalne, kulturne, društvene, poslovne i sportske teme, sa željom „da se njeguje staro i autentično podgoričko, odnosno titogradsko, a razvija novo i savremeno“.

I lista Pokreta „Naprijed“ učestvovaće na lokalnim izborima, a nosilac je aktuelni direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić. Uz njega, osnivači pokreta su bivši ministri Marko Kovač (pravda) i Aleksandar Damjanović (finansije). Kako su istakli, njihov program ima pet ključnih tema, a to su: ekonomija, infrastruktura, socijalna pitanja, mladi i ekologija.

DPS bi trebalo da nastupi samostalno, a listu će predvoditi poslanik i šef podgoričkog odbora stranke Nermin Abdić. Iako su na ranijim izborima najčešće nastupali u koaliciji kojoj je pripadala i BS, ovog puta to neće biti slučaj, a ključni razlog je ulazak te manjinske stranke u vladajuću većinu na državnom nivou.

BS se, za sad, odlučila za samostalan nastup, a na čelu njihove liste biće Edin Tuzović, predsjednik stranačkog odbora u Podgorici i član Glavnog odbora. Kao manjinska lista, njima je potrebna podrška od samo 150 glasača. Iako su pregovarali sa PES-om i Demokratama o zajedničkom nastupu, stranački organi su se prije dva dana odlučili za samostalan nastup, ali nije isključena mogućnost da budu dio šire koalicije koju bi, za potrebe podgoričkih izbora, formirala aktuelna vlast na državnom nivou.

Iako su im prioritet lokalni izbori u Gusinju 15. septembra, iz BDP su najavili učešće i na vanrednim u Podgorici. Ipak, i tu tek treba da preciziraju način učešća.

Pokret podstanara Podgorice prikuplja potpise za učešće na izborima u glavnom gradu. Dragan Živković iz Udruženja podstanara „Moj dom“ kazao je da ulaskom u gradski parlament žele da riješe višegodišnje probleme više od oko 30.000 građana koji imaju podstanarski status.

Pokret „Preokret“ na podgoričke izbore izlazi sa listom na čijem je čelu njegov predsjednik Srđan Perić, koji ističe da će biti „političko rješenje za probleme koje su napravile postojeće strukture“.

Pokret za Podgoricu, odnosno nekadašnji članovi PES-a bliski predsjedniku Milatoviću, nastupiće u koaliciji sa Građanskim pokretom Ura i Pokretom za promjene (PZP). Bivša poslanica i potpredsjednica PZP Branka Bošnjak kazala je da je načelno postignut dogovor, dok se o prvom čovjeku liste još pregovara. Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović pominjala se u početku kao nosilac liste, ali se sada češće čuje ime Luke Rakčevića iz Ure.

U slučaju da PES na izbore izađe samostalno, na vrhu njihove liste vjerovatno će se naći predsjednik Opštinskog odbora stranke Saša Mujović. Istovremeno su se pojavile informacije da bi PES mogao u koaliciju sa Demokratama, na čijem je čelu Aleksa Bečić. Trenutno obje stranke negiraju zajednički nastup u Podgorici, ističući da takve odluke moraju donijeti stranački organi.

Demokratska narodna partija, Nova srpska demokratija i Ujedinjena Crna Gora spadaju u red stranaka koje će nastupiti u koaliciji, vjerovatno zajedničkoj. To su potvrdili predsjednik DNP-a Milan Knežević i odbornici Nove i UCG Mitar Šušić i Milivoje Brković.

Pravo glasa u tri opštine ima 169.063 građanina


Izborne liste u Glavnom gradu svojim potpisima mora podržati barem 1.153 birača, dok je za liste manje brojnih naroda predviđeno 150 potpisa. U biračkom spisku registrovano je 145.908 punoljetnih osoba koje imaju glasačko pravo u Podgorici.

Za izbornu listu na kotorskim izborima treba imati najmanje 148 potpisa birača. No, liste koje predstavljaju manjine moraće više da se potrude i prikupe, kao u Podgorici, namjanje 150 potpisa. Pravo glasa u tom bokeškom gradu ima 18.538 građana.

U Gusinju pravo glasa na ovim izborima ima 4.617 građana.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)