test

MANDIĆ RADI ŠTA MU JE VOLJA: Šta je predsjednik SKUPŠTINE CG obavio iz agende srpskog sveta, a šta nas još čeka?

I. Đoković

10/10/2024

13:38

Duga je lista zadataka agende srpskog sveta koje korak po korak predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić završava. Počeo je sa unošenjem trobojke u svoj kabinet, a juče već po uzoru na ruske autokratske metode predložio Zakon o uticaju stranih agenata u Crnoj Gori, kojim se pokušava zaustaviti svaka, ka vlasti usmjerena kritička misao.

Dok Vlada Crne Gore donosi IBAR zakone i makar deklarativno radi na evropskom putu Crne Gore, svega 50 metara od njih udaljeni Mandić iz fotelje predsjednika Parlamenta gura svoju agendu ili bolje reći agendu srpskog sveta.

Mandić naprosto koristi odstustvo bilo kakve reakcije izvršne vlasti na ono što radi od prvog dana kada je stupio na funkciju predsjednika Skupštine Crne Gore. Zašto i ne bi kad vidi da mu sve prolazi, doduše, do juče kada su makar u formi saopštenja iz parlamentarne većine, konkretno PES-a reagovali na najavu donošenja Zakona o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori. Na sve ostale zamisli Mandića parlamentarna većina je ostala bez reakcije, valjda slažući se sa onim što Mandić radi, govori i predlaže.

No, krenimo redom.

NARODNA ZASTAVA SRBIJE U MANDIĆEVOM KABINETU

Nije Mandić još ni osjetio koliko je udobna fotelja predsjednika Parlamenta, a već je iza nje postavio trobojku. Kao i za ostale ideje Mandić je imao objašnjenje da se radi o crnogorskoj trobojci, a ne narodnoj zastavi Republike Srbije.

Prostom pretragom interneta građani su mogli da vide, da ono čime se Mandić pravda nema veze sa istinom, te da je istaknuta zastava zaista narodna zastava Srbije. Naravno, reakcija je izostala, tek je bila formirana većina u parlamentu nije valjalo da se talasa odmah na početku.

Tako je Mandić utvrdio šablon koji će vrlo brzo postati pravilo, on će da radi što mu je volja, a ostali zarad opstanka parlamentarne većine i samim tim Vlade Crne Gore će na sve to da ćute i zato ta ista trobojka i dan danas stoji u njegovom kabinetu.

Mandić sa trobojkom u kabinetu

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE CG U BORBI ZA SRPSKA PRAVA

Sa ”trivijalne” stvari poput zastave Mandić je vrlo brzo prešao na ozbiljnije teme, poput uvođenja srpskog jezika kao zvaničnog. Prilika za to mu je bio popis, čije rezultate ćemo zvanično dobiti 15. oktobra.

No, Mandić nije čekao ovaj 15. oktobar već je čim je popis završen pokenuo narativ o srpskom jezikom kao zvaničnom u Crnoj Gori.

“Uzdignuta čela, nastavljamo borbu za srpska prava, za našu jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost kako u Crnoj Gori, tako u regionu. Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju. Srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda. Istorijska trobojka zakonom će biti vraćena na mjesto koje joj pripada. Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih”, rekao je Mandić 24.maja 2024. godine nakon što je Ujedinjenim nacijama izglasana Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Mandić i Vučić; Foto: UGC

Dotakao se u svom saopštenju Mandić i dvojnog državljanstva sa Srbijom. On kao istaknuti predstavnik srpskog sveta tako važnu temu nije mogao, ni smio da propusti.

Jer i za priču o dvojnom državljanstvu i srpskom jeziku kao zvaničnom, reakcija ostalih članova parlamentarne većina je izostala.

Zato je predsjednik Parlamenta bez pardona javno rekao su oni već uveliko odmakli u priči o dvojnom državljanstvu i to skriveno od očiju javnosti, koja dok se Mandić nije oglasio nije imala pojma šta se iza brda valja.

“Vi znate, na državnom nivou, da se mi zalažemo za dobijanje državljanstava i da smo daleko odmakli u toj priči… Što se tiče samih analiza, da svi oni koji su rođeni u Crnoj Gori, koji su vezani za Crnu Goru, koji imaju imovinu u Crnoj Gori, nezavisno od nacionalne pripadnosti, dobiju državljanstvo Crne Gore i da to bude usklađeno sa najvišim evropskim standardima”, rekao je Mandić u predizbornom spotu objavljenom na Fejsbuk stranici koalicije “Za budućnost Podgorice – Grad svih nas”.

On je od Istraživačkog centra zatražio analizu crnogorskog normativnog okvira, ostvarivanja prava na dvojno državljanstvo, kao i uporednu praksu.

PLAVA BOJA SRPSKOG SVETA ZA NOVI LOGO SKUPŠTINE CRNE GORE

Mandić je i juče demonstrirao da može da radi šta hoće, kada je na sjednici Skupštine koja je na dnevnom redu imala ponovno glasanje za Zakon o razvojnoj banci iz čista mira i na iznenađenje svih poslanika pokazao novi logo Skupštine Crne Gore.

(Foto: Novi logo: Ilustracija Duško MIHAILOVIĆ)

Mandić je iskoristio pravo da on i njegov tim osmisle logo Skupštine bez širih konsultacija, što je još jedna od blagodeti dobijena nakon avgustovskih izbora 2020. godine.

Naime, 2021. godine je usvojen novi Poslovnik po kom je Generalni sekretar dobio to ovlaštenje izmjenama starog Poslovnika, pa je tako Mandić juče samo informisao javnost i poslanike da su dizajnirali novi logo.

A novi logo ujednačen je sa istovjetnim logotipima iz ostalih dijelova srpskog sveta, narodnih Skupština Srbije i Republike Srpske sa sve plavom bojom koju Mandić posebno njeguje.

Zanimljivo iako je Mandić eksponent politke srpskog sveta u Crnoj Gori u Skupštini Srbije važe drugačija pravila. Tako na primjer za izradu logoa te institucije potreban je konkurs, na kom su pozvani svi da uzmu učešća i dostave vizuelna rješenja. No, Mandić je i u ovom slučaju obrnuo igricu i prevazišao svoje učitelje iz Beograda.

PO UZORU NA NJEGOVOG MENTORA VLADIMIRA PUTINA UGUŠITI KRITIČKU MISAO U CRNOJ GORI

Predsjednik Skupštine odavno ne krije svoje namjere, iako uporno priča o uvođenju Crne Gore u EU i plasira narativ o pomirenju, najavom Zakona o agentima stranog uticaja pokazao je da je zapravo vuk u jagnjećoj koži i da više i ne bira sredstva u sprovođenju agende srpskog sveta.

Kako i priliči po uzoru na Rusiju zatražio je donošenje ovog zakona, koji je sve samo ne u skladu sa EU.

Mandić, Knežević, Daniloivć sa Putnom u Beogrqdu

Iz koalicije čiji je on lider su juče saopštili da je potrebno hitno predlaganje zakona o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori, te naveli da jedan od važnih pravaca djelovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom nevladinih organizacija (NVO) “pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje”.

U prevodu, ugušiti svaku kritičku misao usmjerenu ka Mandićevim i namjerama srpskog sveta u Crnoj Gori.

Ovaj Zakon je inače ključni alat koji autokratski režimi primjenjuju u cilju gušenja slobode govora i urušavanja demokratije.

Zakon o stranim agentima se primjenjuje u Rusiji od 2012. godine i više puta je revidiran tokom protekle decenije kako bi uključio sve veći broj potencijalnih ciljeva za diskriminaciju koju država sprovodi. Do danas je više od 500 organizacija, novinara, aktivista, umjetnika i drugih javnih osoba dobilo taj status. Trenutno se svaka organizacija, medij ili pojedinac mogu označiti kao strani agent jednostavno time što će ih rusko Ministarstvo pravde proglasiti da su pod stranim uticajem, ili zbog primanja bilo koje svote novca iz inostranstva (ili iz entiteta koji sam prima strane fondove). Kategorije koje mogu biti prepoznate kao strani agenti su: rusko ili strano pravno lice, bez obzira na njegovu organizacijsku i pravnu formu; javno udruženje koje djeluje bez osnivanja pravnog lica, drugo udruženje pojedinaca, struktura iz inostranstva bez osnivanja pravnog lica; pojedinci, bez obzira na njihovu nacionalnost, neprofitne organizacije, medijske platforme i pojedinačno ruski građani, uključujući novinare i aktiviste.

Naravno, rezultati u toj državi su vidljivi bili kroz nekoliko godina, te sada u Rusiji ne postoje više nezavisni mediji, a oni koji se uprkos svemu okuraže da kažu nešto protiv Vladimira Putina, ekspresno završe u zatvoru.

Mandić ovim zakonom očigledno želi isto za sebe, pa da na miru, bez da mu iko smeta, do kraja sprovede Crnu Goru u srpski svet.

Da li je ovo crvena linija koju neće preći ostale partije parlamentarne većine ostaje da se vidi, iako su neke odmah saopštile da neće glasati za taj Zakon o uticaju stranih agenata, predugo su ćutali na sve ostale naume Mandića da bi im se tek tako vjerovalo na riječ.

A dok oni ćute Mandić radi šta mu je volja.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: SKUPSTINA CG

Ostavite komentar

Komentari (0)