test

Milović: Šuković zloupotrebljavao bezbjednosni sektor za obračun sa PES-om

Standard

20/12/2023

13:39

Ministar pravde Andrej Milović kazao je da će na kontrolnom saslušanju iznijeti nove informacije o zloupotrebi položaja od strane šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića, nakon čega kako tvrdi neće biti dileme oko Šukovićeve sudbine, te neće biti potrebe da Milović podnosi ostavku. Milović je ranije na sjednici Skupštine najavio da će podnijeti ostavku na mjesto ministra pravde ukoliko Šuković ostane na mjestu šefa SPO.“Moramo poštovati zakonske procedure. Ja sam dao riječ koju sam dao i rekao kakav je stav po pitanju Šukovića i obrazložio zašto je to tako. Uskoro ćemo imati ja se nadam i kontrolno saslušanje gdje ću ja iznijeti i dodatna saznanja ne samo o aferi Do Kvon nego i o određenim drugim situacijama gdje je on imao učešća i politički se uključivao protiv PES-a gdje je zloupotijebio položaj na način što je bezbjednosni sektor upotrijebljen u političke svrhe i mislim da posle toga neće biti dileme oko njegove sudbine i neće biti potrebe da podnosim ostavku”, kazao je Milović za TVCG.

Podsjetimo, na Milovićevu izjavu da “neće biti u Vladi ako Šuković ostane šef SPO” reagovali su iz SDT-a i saopštili da bez saglasnosti glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković “ne može biti raspoređen na drugo radno mjesto ili druge poslove Uprave policije”.

“Povodom iznijetog stava ministra pravde u Skupštini Crne Gore da načelnik SPO Predrag Šuković „neće biti šef“ tog odjeljenja, podsjećamo javnost i sve društvene činioce da je članom 26 stav 3 i članom 27 stav 3 Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu određeno da rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja postavlja direktor Uprave policije, uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca i da se rukovodilac ne može rasporediti na drugo radno mjesto ili druge poslove u Upravi policije, bez saglasnosti glavnog specijalnog tužioca”, poručio je tada Radonjić u saopštenju.

Nakon toga se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je istakao da će Novović imati presudan uticaj na izbor tima sa kojim želi sarađivati.

“Ističem i posebno naglašavam, da je svako imenovanje, razrješenje ili postavljenje unutar Ministarstva unutrašnjih poslova vođeno isključivo zakonskim principima, uz najviše standarde profesionalizma, stručnosti i etičnosti”, kazao je Šaranović.

On je dodao da neće biti mjesta za politički uticaj ili miješanje u ove procese, kako bi se osigurala nepristrasnost i integritet u svim postupanjima MUP-a.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Andrej Milović/ Screenprint TVCG

Ostavite komentar

Komentari (0)