test

MOŠKOV ZA STANDARD: Kod nas građani neće naći megalomaniju i populizam – naši projekti su ambiciozni, ali realni i izvodljivi

I. Đoković

27/09/2024

14:49

Nakon ovoliko nerada, naši projekti zaista zvuče ambiciozno. Ali, u pitanju su sasvim realistične, izvodljive mjere - jer, građanima smo već poručili da kod nas neće naći ni megalomaniju ni populizam, poručio je u razgovoru za Standard nosilac liste “Kotor prije svega! DPS''– Neđeljko Moškov.

  • Moškov je u intervjuu objasnio kakva rješenja nude građanima za probleme sa kojima je Kotor suočen i istakao sa kim bi DPS mogao da sarađuje nakon izbora.
  • STANDARD: Koji su trenutno najveći problemi grada Kotora koje vi prepoznajete kao goruće i koji traže najhitnija rješenja?

MOŠKOV: Teško je u ovako kratkom odgovoru detaljno nabrojati sve probleme sa kojima je grad suočen nakon mandata vlasti koja iza sebe nema nijedan veći rezultat. O saobraćaju i potpuno iracionalnim ‘rješenjima’ poput semafora, sve je već rečeno, a i da nije – građanima o tome govore svakodnevne gužve od Grblja do Dobrote.

Infrastruktura je potpuno zapuštena – ova vlast nije ispunila nijedno predizborno obećanje, pa danas mnoga naselja kubure sa kanalizacijom i vodosnabdijevanjem, a da ne govorimo o tome na šta Kotor liči kada padne kiša.

Kapitalnih i razvojnih projekata uopšte nema, što je nepojmljivo za grad sa tolikim budžetom.

I ono što me posebno brine – mladi odlaze, sve je više onih koji ne vide budućnost u ovom gradu.

  • STANDARD: Koja su rješenja problema građana Kotora, poput saobraćajnih gužvi, komunalne infrastrukture, i drugih koje nudi vaša lista?

MOŠKOV: Jasno smo predstavili četiri mjere kojima ćemo saobraćaj u Kotoru učiniti mnogo funkcionalnijim. Na kraju mandata, imaćemo svu dokumentaciju za zaobilaznicu i apliciraćemo za sredstva iz fondova EU. I taj projekat ćemo realizovati u našem drugom mandatu, čime ćemo za sva vremena staviti tačku na pitanje saobraćajnih problema.

Što se komunalne infrastrukture tiče, od prvog dana mandata krenućemo sa širenjem vodovodne ili kanalizacione mreže, moramo njom ‘pokriti’ kompletnu teritoriju Opštine Kotor.

Ali, u našem fokusu posebno će biti mladi. Od besplatnog vrtića, preko prenatalnog programa, subvencije na stanarine u prvoj godini braka, podrške podstanarima, sve do osjetnog rasta stipendija za studente i uspostavljanja posebnog fonda za Kotorane koji su na usavršavanju na strani – uradićemo sve, ne samo da zadržimo mlade, već i da vratimo one koji su otišli. Oni su nam prijeko potrebni ako želimo da Kotor doživi razvoj kakav svojim značajem i zaslužuje.1

  • STANDARD: Lista koju predvodite predstavila je ambiciozne projekte građanima na predstojećim izborima u Kotoru, kako planirate da ih realizujete i u kojim rokovima?

MOŠKOV: Nakon ovoliko nerada, naši projekti zaista zvuče ambiciozno. Ali, u pitanju su sasvim realistične, izvodljive mjere – jer, građanima smo već poručili da kod nas neće naći ni megalomaniju ni populizam.

Sve predstavljene projekte planiramo da završimo ili pokrenemo u predstojećem mandatu – sa tim smo mjerama izašli pred građane, obavezali se da ćemo ih sprovesti i ispunićemo dato obećanje.

  • STANDARD: Kako vidite razvoj Kotora kao turističkog grada?

MOŠKOV: Kotor je sa te strane u velikom problemu. Sve je prepušteno sticaju okolnosti, situacija je haotična. Mi najprije moramo napraviti strategiju, kojom ćemo doći do potpune diferencijacije turističke ponude.

Kotor ne može biti samo kruzing destinacija, apsurdno je da je tako i prepoznat grad sa takvom kulturnom baštinom i istorijskim značajem.

Ali, da bismo napravili zaokret, moramo srediti i pitanje infrastrukture i saobraćaja, ali i valorizacije kulturne baštine.

  • STANDARD: Kotor je grad pod zaštitom UNESCO, ali se suočava sa velikim pritiskom masovnog turizma kako po vašem mišljenju naći pravi balans i imati po grad održivu turističku ponudu, a pritom zaštiti grad od negativnih uticaja koje masovni turizam donosi?

MOŠKOV: Upravo sam i rekao – strategijom, koja će voditi ka diferencijaciji, jasno ćemo utvrditi pravac u kojem će se Kotor kao turistička destinacija dalje razvijati.

Jasno je da nam mnogo toga fali, ali i da nijesmo na najbolji način valorizovali potencijale kojima Kotor raspolaže.

  • STANDARD: Ukoliko glasovi birača donesu rezultat koji podrazumjeva formiranje postizborne saradnje, sa kim vi i lista koju predvodite možete sarađivati i ko bi bili poželjni partneri u vršenju vlasti u Kotoru?

MOŠKOV: Sarađivaćemo najprije sa građanima – tako je uostalom bilo i u predizbornom periodu.

Što se ostalih tiče, apsolutno smo otvoreni za saradnju sa svima kojima je Kotor prije svega. Sa onima koji žele da rade za dobrobit Kotora, kojima je razvoj grada bitniji od političkih kalkulacija i trgovine, koji žele radikalnu promjenu prakse u radu lokalne uprave, koji poštuju i Ustav države i interese Kotora i naših sugrađana, uvijek smo spremni da sarađujemo.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)