test

Mugoša: Razgovore početi što prije, legitimno da svako ima startne pozicije

Standard

09/10/2024

11:17

Razgovori oko formiranja vlasti u Podgorici treba da počnu što prije, građani su rekli šta žele a sad je na njihovim predstavnicima, odnosno političkim subjektima da ili ispoštuju njihovu volju ili ih ''prevare'' , kazao je lider Socijaldemokrata (SD) i predstavnik Evropskog saveza (ES) Boris Mugoša.

On je, gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, kazao da je korektno da se sačeka da Opštinska izborna komisija (OIK) proglasi konačne rezultate.

“Kao što znate, postojale su partije iz još aktuelne većine koje su smatrale da ne treba ići na izbore nego nastaviti sa upravljanjem gradom i te političke strukture su na izborima dobile nešto oko 40 odsto… Oni politički subjekti koji su na izborima skratili mandat Skupštini Glavnog grada i izazvali izbore imaju negdje oko 55 i 57 odsto… Glas građana je takav da postojeća aktuelna vlast treba da pređe u opoziciju i da upravljanje gradom u narednom periodu preuzmu one političke strukture koje su dobile od 55 do 57 odsto podrške”, kazao je Mugoša.

Druga veoma važna stvar je, prema riječima Mugoše, kampanja.

“Kad pogledamo predizbornu retoriku, vidjeli ste da partije parlamentarne većine koje su vršile vlast u Glavnom gradu su pretvorile ove lokalne izbore u Vladinu i antivladinu koaliciju i bukvalno nisu pričali o lokalnim problemima nego su se bavili državnim stvarima. E ta vladina koalicija je dobila 41 odsto, a po njima antivladina koalicija oko 57, što znači da bi korektno bilo nakon što se uspostavi vlast u Glavnom gradu.. Parlamentarna većina koja je delegitimisana, pokazalo se nema većinu, bi trebala ako vole Crnu Goru, ako ostaju pri svojim riječima da vrate mandat građanima i da se u narednom periodu ide na vanredne izbore. Da li će to tako biti zavisi od političkih predstavnika. Ja sam protivnik klasičnih političkih trgovina”, navodi Mugoša u “Linku”.

Stava je, kaže, i prije i posle izbora da prave programske koalicije koje će definisati šta to treba da rade u ovom gradu jer je mnogo problema, a onda je, dodaje, kadrovska politika izvedena stvar iz dogovora oko programskog i vrijednosnog okvira.

Na pitanje da li bi pristali na zahtjeve URE da Luka Rakčević bude gradonačelnik, Mugoša kaže da u pregovore ne ulaze sa tim ko će da bude na kojoj funkciji, već razgovaraju o onome što je prioritet pa tek onda izvode kadrovsku politiku.

Ipak, legitimno je, kaže, da svako ima startne pozicije.

“Normalno da sjednemo da razgovaramo i ako se dogovorimo oko programskog i ekonomskog okvira mislim da će kadrovska poltiika kao izvedena kategorija do nje ćemo lakše doći ako se oko ovoga dogovorimo. Ne mislim da je dobro da krećemo u neku priču samo sa kadrovima a da ne znamo kako će to funkcionisati u narednom četvorogodišnjem periodu. Vidimo na praktičnim primjerima da to nije dobar put”, kaže Mugoša.

Komentarišući ocjene iz koalicije PES – Demokrate i bivšeg Fronta da nikada više neće dozvoliti da oni koji imaju dva ili tri mandata upravljaju većinom i dobiju mjesto gradonačelnika, Mugoša kaže da u politici postoji način funkcionisanja, te da kvantitet ne znači i kvalitet.

“Sve je na dogovoru, nama je bitan programsko vrijednosti okvir, pa smo na bazi toga dobili i podršku 4 i po hiljade iskrenih glasova, i obećavam da to nećemo iznevjeriti, a onda posljedica toga treba da bude kadrovska politika. Pretpostavljam da smo svi odgovorni da nije potrebno imati nikakve ultimatume, da ako vi krenete u bilo kakve pregovore sa ultimatumima mislim da se to ne može završiti zrelim kompromisom”, kazao je Mugoša.

Građani su na ovim izborima kaznili i nacionalizam i populizam, kaže on.

“Nacionalizam i populizam dovode do vrijednosne degradacije kojoj nažalost svjedočimo gotovo svakog dana, tako da izbori u Podgorici osim programske komponente koja je veoma važna, jesu i neka vrsta vrijednosnog izazova”, smatra Mugoša.

O izborima u Kotoru

Mugoša ističe da su na kotorskim izborima predstavili novi način vođenja politike i napravili iskorak.

“Ostvarili smo preko 5 odsto podrške, možda smo računali na još jednog odbornika ali nije to sad važno.. vjerujem da će nakon ponavljannja izbora na dva mjesta se dogovoriti, jer je neophodno da postoji vlast u Kotoru, da nemamo taj procjep, i ja se samo nadam da nećemo imati šavnički scenario, jer je to odraz nemoći države. Nevjerovatno je da vi u jednom mjestu niste u stanju da završite izborni proces, a pričamo o vladavini prava, EU i tako dalje… Pozivam sve ljude u OIK-u da prihvate odluku DIK-a, nemojmo sve da prilagođavamo dnevno političkim potrebama određenih partija i mislim da je to najpoštenije prema građanima… Vjerujem da će se dogovoriti, kako god da se dogovore, ja poštujem, a vjerujem da ES kako u Podgorici tako i u Kotoru treba da bude okosnica vlasti”, smatra on.

Izvor (naslovna fotografija):

Boris Mugoša

Ostavite komentar

Komentari (0)