test

MUJOVIĆ ZA STANDARD: Nikada nijesam bježao od odgovornosti i izazova – Podgoricu ćemo brendirati kao grad kulture i inovacija

I. Đoković

26/09/2024

06:30

Nikada nijesam bježao od odgovornosti i izazova i u predlogu naših stranačkih organa da preuzmem ulogu nosioca liste vidio sam šansu da mom gradu pomognem da postane bolji, kazao je u intervjuu portalu Standard nosilac liste ''Još jače Pokret Evropa sad - Demokrate'' Saša Mujović, i istakao da ukoliko glasom birača na izborima zavrijedi priliku da upravlja Podgoricom prema tome će se, odnijeti u interesu građana, te napustiti funkciju ministra u Vladi Crne Gore.

Mujović je u razgovoru za Standard ukazao na probleme u funkcionisanju Glavnog grada koje zahtjevaju hitno rješavanje, kao i na program liste koju predvodi i ideje koje nude građanima na predstojećim izborima u Podgorici.

STANDARD: Koji su glavni problemi koje prepoznajete u funkcionisanju Glavnog grada kojima je potrebna hitna pažnja?

MUJOVIĆ: Saobraćajne gužve i njihovi prateći negativni efekte koji otežavaju svakodnevno funkcionisanje grada jedan su od glavnih problema u Podgorici. Ovo pitanje se ne rješava preko noći i moja namjera je da dugoročno i strateški preoblikujemo putnu infrastrukturu u gradu i time olakšamo funkcionisanje građana. Pored toga pitanje adekvatnog održavanja čistoće u gradu, okončanje nedovršenih projekata, poput kolektorskog postrojenja u Botunu, uspostavljanje pravednog sistema legalizacije nelegalno sagrađenih objekata su prvi zadaci na koje ću kao budući gradonačelnik biti folusiran.

STANDARD: Kako planirate da riješite problem odlaganja otpada koji je bio evidentan u prethodne dvije godine?

MUJOVIĆ: Izazovi oko upravljanja otpadom u gradu uglavnom se tiče problema u preduzeću  Čistoća koji je višeslojan. Osim glomaznosti reflektovane u preko 600 zaposlenih, pri čemu postoji višak u administraciji, a manjak terenske radne snage, Čistoća kuburi sa problemom velikog broja zaposlenih na bolovanju, kao i neadekvatnim sistemom naplate. Naime, prema podacima sa kojima raspolažem skoro 15 000 korisnika ne plaća usluge Čistoće. To je praksa sa kojom se mora prekinuti. Takođe, postavljanje agilnog rukovodstva, nova sistematizacija radnih mjesta, analiza mogućnosti spajanja gradskih preduzeća Čistoća i Deponija su pravci ka revitalizaciji ovog kolektiva i čistijem gradu. Dodatno, pobornik sam i strožije kaznene politike za sve prestupnike koji ugrožavaju čistoću grada i koji svojim djelovanjem ruže izgled naše Podgorice. Naravno, preventivno djelovanje i izgradnja svijesti mlađih generacija o važnosti građanske kulture i poštovanja pravila ponašanja u gradu je fundamentalno važno.

STANDARD: Kakvi su planovi oko izgradnje kolektora- Da li je za vas prihvatljiva lokacija u Botunu i ako ne koja je to nova lokacija koja bi bila prihvatljiva za izgradnju kolektora i kad bi ukoliko budete gradonačelnik mogli očekivati da kolektor bude izgrađen?

MUJOVIĆ: Čvrsto vjerujem u direktnu demokratiju, pogotovo u slučajevima velikih projekata u lokalnim zajednicama. Sljedstveno tome, organizovaćemo širi krug konsultacija sa mještanima Botuna i sagledati sve okolnosti uz posebnu pažnju na finansijske posljedice nesporovođenja ovog projekta. Očekujem snažnu podršku Vlade Crne Gore, jer je ovo projekat državnog značaja, ekstremno važan za zdravlje građana Podgorice i očuvanje životne sredine, u prvom redu rijeke Morače. Od projekta ne možemo odustati, Botun je definisan kao optimalna lokacija, zemljište je u gradskom vlasništvu, a zadatak je naći zadovoljavajuće rješenje za Botunjane.

STANDARD: Nedostatak parking mjesta i nepropisno parkiranje vozila takođe su problemi koji godinama opterećuju Glavni grad. Na koji način biste to riješili i do kada?

MUJOVIĆ: Za rješavanje problema nedostatka parkinga, imamo ambiciozan, ali i detaljan plan kojim ćemo transformisati centar Podgorice u pješačku zonu i urbanu cjelinu i u gradu izgraditi preko 1200 novih parking mjesta. Izgradnja više podzemnih i nadzemnih garaža u više nivoa kod Rimskog trga, kod Palade, u centru, Siti kvartu iz korjena će izmijeniti stanje sa parkiralištima u gradu i podstaći veću mobilnost građana, a prevenirati problem nepropisnog parkiranja. Naglasio bih da će krovne konstrukcije parking garaža biti prilagođene izgradnji igrališta i zelenih površina.

STANDARD: Šta planirate da uradite da se kreira imidž Podgorice kao jednog Glavnog grada države koja je na ulaznim vratima Evropske unije?

MUJOVIĆ: Sprovođenjem našeg izbornog programa najbolje se može kreirati imidž Podgorice kao Glavnog grada države koja će postati članica Evropske Unije do 2028. Prvo, radićemo najintenzivnije na unapređenju infrastrukture koja zadovoljava evropske standarde, uključujući putnu infrastukturu, ekološke projekte poput povećanja zelenih površina, modernizacije javnog prevoza, te poboljšanja održive mobilnosti. Pored toga, ulažemo u digitalizaciju javnih usluga čime ćemo podići efikasnost i transparentnost uprave, što je od suštinskog značaja za evropsku perspektivu. Podgorica ćemo brendirati kao centar kulture i inovacija. Uz to, radićemo i dalje na razvoju strateških partnerstava sa evropskim gradovima i institucijama kako bi se osigurala veća prepoznatljivost i razmjena dobrih praksi.

STANDARD: Jedan od velikih problema Glavnog grada je i pregolema administracija, kako planirate da optimizujete rad uprave i da li će se višak radnika suočiti sa otkazima?

MUJOVIĆ: Prevelika administracija problem je koji nadilazi Glavni grad, jer je on univerzalno prisutan u Crnoj Gori i predstavlja bitno pitanje za adresiranje kroz naše napore u pristupanju Evropskoj uniji koji podrazumijevaju reformisanje javne uprave. Stanovišta sam da proces racionalizacije javne uprave ne smije biti zasnovan na pukom davanju otkaza višku radnika, već se tome mora pristupiti planski i sveobuhvatno i sprovesti zajedno sa drugim opštinama i državnim nivoom. Ovakav plan morao bi sadržati mjere sa očuvanje socijalne sigurnosti radnika, tako da nijedan radnik ne ostane bez prilike da nastavi da radi. Prekvalifikacije radne snage, olakšavanje prelaska radnika u slobodno tržište i fleksibilizacija tržišta rada bile bi integralni dio sprovođenja ovog plana.

STANDARD: Prethodnih dana smo mogli u medijima čuti kako ste bili aktivista i glasač DPS-a, da li su navodi iz Demokratske partije socijalista tačni i ukoliko jeste do kad ste bili član DPS-a?

MUJOVIĆ: Nikada nijesam bio niti član, niti aktivista, niti funkcioner DPS-a. Nijedno lično i profesionalno dostignuće nijesam postigao kroz bliskosti ijednoj partiji, a pogotovo ne DPS-u. Moj prvi partijski angažman je funkcija člana Predsjedništva u Pokretu Evropa sad! Svakako, pozdravljam samosvijest DPS-a koji i sam razumije da je najgori napad na nečiji integritet reći da je neko pripadao njihovoj partiji.

STANDARD: Koji su bili vaši razlozi da predvodite listu PES-a jer to znači kako ste i rekli u izjavi za Standard da ukoliko dobijete potreban broj glasova da budete gradonačelnik više nećete biti ministar u Vladi Crne Gore?

MUJOVIĆ: Svoj životni poziv pronašao sam u akademiji, vjerujući da prenositi znanje hiljadama studenata znači doprinositi društvu. Kada sam dobio priliku da postanem ministar, za to sam se odlučio želeći da budem od koristi zajednici i državi. Nikada nijesam bježao od odgovornosti i izazova i u predlogu naših stranačkih organa da preuzmem ulogu nosioca liste vidio sam šansu da mom gradu pomognem da postane bolji. Ako glasom birača na izborima zavrijedim priliku da upravljam Podgoricom i prema tome ću se, dobronamjerno, predano i u interesu građana odnjeti. Dakle, nema dileme da bih u slučaju pobjede napustio ministarsku i preuzeo gradonačelničku funkciju.

Izvor (naslovna fotografija):

Saša Mujović: Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)