test

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo proceduru za oduzimanje crnogorskog državljanstva ANDRIJI MANDIĆU

I. Đoković

04/04/2024

12:39

Povodom priznanja Andrije Mandića da posjeduje i srpsko i crnogorsko državljanstvo poslanik DPS-a Andrija Nikolić uputio je pitanje ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću da li je u skladu sa zakonom pokrenuta procedura za oduzimanje crnogorskog državljanstva predsjedniku Skupštine CG Andriji Mandiću.

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić uputio je poslaničko pitanje ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću da li je pokrenuta procedura za oduzimanje državljanstva predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću, zbog posjedovanja dvojnog državljanstva što je suprotno zakonu.

Nikolić je obrazlažući svoje pitanje naveo Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da je dvojno državljanstvo zakonito samo ukoliko je stečeno prije 3. juna 2006. godine i da, ukoliko neko stekne državljanstvo neke druge zemlje nakon tog datuma, automatski gubi crnogorsko. Prema svim dostupnim javnim saznanjima, predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić nezakonito posjeduje državljanstvo Srbije jer ga je, po sopstvenom javnom priznanju, stekao nakon 3. juna 2006. godine.

Kako kaže Nikolić, Andrija Mandić je 25. septembra 2007., u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (dostupan na internet platformi) kazao da nema državljanstvo Srbije, ali da će ga zatražiti. Četiri godine nakon toga, 28. marta 2011. Andrija Mandić je za tadašnju IN televiziju saopštio da posjeduje državljanstvo Srbije, te samim tim državljanstvo Srbije nije stekao u skladu sa zakonom.

IZ MUP-a su poslaniku Nikoliću odgovorili da je to ministarstvo po službenoj dužnosti pokrenulo postupak gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona i istom uputilo poziv radi davanja izjave u vezi činjenica i okolnosti iz člana 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu, koje se odnose na dobrovoljno sticanje državljanstva druge države.

Kako kažu iz MUP-a, shodno članu 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu, Punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako:

1) je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju da je crnogorsko državljanstvo stekao na osnovu ratifikovanih međunarodnih ugovora ili sporazuma koje je zaključila Crna Gora, pod uslovom uzajamnosti;
2) se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica ili okolnosti bitnih za donošenje rješenja, osim ako bi lice koje je steklo crnogorsko državljanstvo ostalo bez državljanstva;

3) je stekao crnogorsko državljanstvo na osnovu garantnog akta druge države da će izgubiti državljanstvo ukoliko stekne crnogorsko državljanstvo, a u roku utvrđenom rješenjem o sticanju državljanstva ne podnese dokaz o gubitku državljanstva te države, osim ako bi to lice ostalo bez državljanstva;
4) je pravosnažno osuđen za krivično djelo protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom;
5) je pravosnažno osuđen za planiranje, organizovanje, finansiranje ili na bilo koji drugi način pomaganje ili izvršavanje terorističkih akata ili pružanje utočišta organizatorima, izvršiocima ili učesnicima terorističkih aktivnosti;
6) je član organizacije čije su aktivnosti usmjerene protiv bezbjednosti i odbrane Crne Gore;
7) je u dobrovoljnoj službi u vojnim snagama druge države;
8) njegovo ponašanje ozbiljno šteti vitalnim interesima Crne Gore.

Kako su naveli iz MUP-a oni su dobili ovjerenu izjavu Andrije Mandića u kojoj on tvrdi da posjeduje državljanstvo Republike Srbije, ali da je isto stečeno u skladu sa tada važećim propisima.

“Postupajući u skladu sa pravilima upravnog postupka, Ministarstvo unutrašnjih poslova se obratilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, zahtjevom za dostavljanje informacije da li lice Andrija Mandić, ima državljanstvo te republike. Dopisom broj 204-1-2565/2023 od 3. marta 2023. godine Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, direkcije policije, Uprave za upravne poslove, obavještava se Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore da je Andrija Mandić, u vrijeme postojanja Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora, obavljao dužnost zamjenika saveznog ministra u Vladi SRJ, te da je u smislu tada važećih zakona stekao pravo na dobijanje državljanstva Republike Srbije, a koje pravo je imenovani i ostvario”, saopštili su iz MUP-a.

U vezi sa navedenim dopisom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, obraća se dodatnim dopisom od 23.juna 2023. godine za dostavljanje dokaza da li i kada lice Andrija Mandić stekao državljanstvo Republike Srbije.

No, kako navode iz MUP-a odgovor na njihov upit kolegama u Srbiji još nijesu dobili, čak ni nakon dostavljanja dvije urgencije.

Izvor (naslovna fotografija):

Andrija Mandić

Ostavite komentar

Komentari (0)