test

MVP: Milatović stavlja diplomatsku službu u poziciju koja narušava kredibilitet i ugled zemlje

Standard

28/06/2024

16:29

Ministarstvo vanjskih poslova još jednom apeluje da procedura izbora i postavljenja ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore ostane predmet komunikacije i saradnje institucija, kao što Ustav i Zakon nalažu, a ne medijskih nastupa Predsjednika Crne Gore i članova njegovog kabineta sa jedinim jasnim ciljem da se cjelokupan proces i/ili pojedinačna rješenja blokiraju i to na način što će se krajnje neprofesionalno i manipulativno dovoditi u pitanje vođenje politike i odluke Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“S obzirom na to da predsjednik Milatović odbija da poštuje interni karakter procesa izbora ambasadora i time krši zakonsku obavezu čuvanja podataka, i da ne prestaje da svojim polutvrdnjama i poluinformacijama dezinformiše javnost i time ugrožava interes Crne
Gore da što prije popuni upražnjena ambasadorska mjesta, Ministarstvo vanjskih poslova je primorano da još jednom reaguje.

Podsjećamo Predsjednika Crne Gore da je u procesu konsultacija sa Vladom Crne Gore dao saglasnost na 12 od 16 predloženih kandidata i da je Vlada uvažavajući Ustavne nadležnosti i poštujući Predsjednika Crne Gore uvažila njegovo mišljenje. Od usaglašenih 12 kandidata, Vlada je nakon pokretanja formalne procedure i dobijanja odgovora država prijema, dalje procesuirala prema kabinetu Predsjednika 8 formalnih predloga, u skladu sa važećom procedurom. Od predloženih 8, iako su prethodno svi usaglašeni u procesu konsultacija, Predsjednik je odlučio da selektivnim pristupom mišljenje nadležnog skupštinskog odbora zatraži za samo 5 kandidata”, navode u saopštenju.

Time što, kako kažu, preostala usaglašena i formalno procesuirana rješenja dovodi u pitanje nakon što su kandidati prošli provjere međunarodnih partnera i dobili agremane, Predsjednik Crne Gore stavlja diplomatsku službu u poziciju koja potencijalno
narušava kredibilitet i ugled zemlje.

“Nažalost, stiče se utisak da predsjednik Milatović sve ovo čini iz isključivo ličnih političkih interesa, vođen subjektivnim, a ne nacionalnim interesima, demonstrirajući potpunu neozbiljnost i odsustvo odgovornosti u vršenju najviše državne funkcije. Dodatno ukazujemo da je MVP selekciju potencijalnih kandidata vršilo isključivo na osnovu kvalifikacija i profesionalnih referenci, što je lako provjeriti jednostavnim uvidom u njihove, respektabilne biografije, a što je, uostalom, i bio slučaj tokom vanjskopolitičkih konsultacija sa Predsjednikom.

Povezani članci

Ministarstvo vanjskih poslova neće ulaziti u dalju raspravu sa Predsjednikom Crne Gore ko je i na koji način komunicirao sa potencijalnim kandidatima i čija je zasluga manja ili veća u procesu koji je, zbog postupaka Predsjednika, još uvijek bez rezultata”, zaključuju u reagovanju.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo vanjskih poslova

Ostavite komentar

Komentari (0)