test

OROČENO DO IBARA – RAZROČENO ZBOG FOTELJA: Kako su DEMOKRATE promjenile ploču oko podrške VLADI

I. Đoković

13/06/2024

08:14

Predsjedništvo Demokrata je prije samo tri mjeseca saopštilo da oročavaju podršku 44. Vladi do dobijanja pozitivnog IBAR-a, nakon čega će se sprovesti detaljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma parlamentarne većine. No, iako iz ove partije tvrde da drže do riječi, Demokrate nijesu sačekale ni zvanično dobijanje pozitivnog IBAR-a, a ni detaljnu analizu odnosa u parlamentarnoj većini, već su se zvanično oglasili da nastavljaju gdje su stali u udobnim foteljama u Vladi Crne Gore.

Nije dugo trebalo Demokratama da promjene svoju odluku o oročenju podrške Spajićevoj vladi. Svega tri mjeseca nakon što se na sjednici Vlade glasalo za izbor v.d. direktora Uprave policije i nakon što njihov kandidat nije prošao, već onaj po ukusu premijera Spajića, Demokrate su svoju provobitnu odluku promjenile.

Demokrate su tada bljuvale vatru na sve strane prijetile da će srušiti Vladu, ministar iz njihovih redova Danilo Šaranović tužio je tu istu Vladu da bi se na kraju zadovoljile pomiriteljskim saopštenjem da će u interesu Crne Gore i dobijanja IBAR-a, mimo njihove volje ostati da sjede sa Spajićem i tako podnesu tu veliku žrtvu.

No, tresla se gora rodio se miš, pa iako na sva usta tvrdiše da drže do riječi, oročenu podršku razročili su juče zvaničnim saopštenjem na Fejsbuku koje je i sponzorisao Aleksa Bečić u kom ponosno navode da nastavljaju gdje su stali, sve dok Crna Gora ne uđe u Evropsku uniju.

Brzo je zaboravljeno da su oročili podršku, zaboravljene su sve teške riječi upućene Spajiću, zaboravljena je tužba njihovog ministra Šaranovića, jer fotelje, funcije i povlastice su ipak važnije od date riječi.

A ona je bila jasno sadržana u njihovom saopštenju iz marta mjeseca ove godine.

“Predsjedništvo daje oročenu podršku ovoj vlasti sve do sticanja IBAR-a, nakon čega će se sprovesti temeljna analiza odnosa među potpisnicima Sporazuma. Ova evaluacija obuhvataće poštovanje zakona, usklađenost sa principima Sporazuma, analizu postignutih rezultata, kao i kvalitet kadrovske politike. Naša odluka da damo oročenu podršku zasnovana je na činjenici da na bilo koji način ne ugrozimo evropske integracije i IBAR, te da se u tom smislu ne dovedu u pitanje naši postignuti uspjesi i naša ključna uloga u nastavku borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, piše u saopštenju.

No iako opet jasno piše da će odraditi evaluaciju odnosa unutar parlamentarne većine, Demokrate nijesu sačekale ni da li će Crna Gora dobiti IBAR, a ni zakazanu evaluaciju nakon dobijanja IBAR-a.

Ipak najave da uprkos tinjajućem sukobu unutar te partije da bi novi ministar pravde mogao biti Momo Koprivica svakako nijesu zgoreg da se pozicije zacementiraju pred najavljenu rekonstrukciju Vlade, a IBAR ako prođe prošao je.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (1)

mila

13 Jun. at 12:14

Najveće političke ljige ikada u politici. Demokrate, naravno.