test

Na Odboru o popisu donešena odluka da Monstat do utorka dostavi odgovore na pitanja CDT-a

Standard

01/02/2024

15:30

Skupštinski Odbor za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova raspravlja o sprovođenju tog procesa koji je održan u decembru prošle godine.



“U interesu je javnosti je da sučelimo stavove i da utvrdimo je li u pitanju nedovoljno dobro informisanje ili zloupotreba, nešto od toga jeste”, rekao je Nikola Rakočević iz DPS-a.

Kopredsjednik Odbora Darko Dragović konstatovao je da je usvojen predloženi dnevni red.

Predsjednik Monstata Miroslav Pejović kažao je da je ta institucija zadužena da sprovodi popis.

“Kad god je bila nedoumica, predstavnici CDT-a su kontaktirali Monstat i te nedoumice smo odmah rješavanje, smatram da je tako moglo i danas. Nadam se da ćemo tokom diskusije dokazati da nema riječi o fabrikovanju podataka”, kazao je on.

Danas je, kako je kazao, započet unos podataka sa popisa, uz učešće 120 operatera. Apelovao je na šest opština da kompletiraju finansijske obrasce, kako bi moglo doći do isplate svih učesnika u popisu.

Milica Kovačević iz CDT-a kaže da je ovo pravo mjesto da se razgovara o uočenim problemima.

“Pojavila se velika razlika o brojevima, preko 40 hiljada popisanih lica i to zahtjeva razgovor. Ja sad čujem od predstavnika Monstata da smo nepotrebno uzburkali javnost. Monstat je manipulisao u saopštenju javnost jer nije bilo moguće da u zadnja dva dana popisati preko 40 hiljada građana. CDT nije rekao da se u tom roku može popisati toliki broj lica, iznijeli smo sumnju da li je to moguće.”, kaže Kovaćević.

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović izrazio je sumnju o sprezi DPS-a i CDT-a kako bi se vršila opstrukcija demokratskog procesa.

Direktor Monstata je naglasio da treba da se prestane sa politizacijom procesa.

“Političari su doveli do toga da se formira ovaj Odbor. Biću iskren i na svakoj sjednici se osjećam kao na kontrolnom saslušanju a ocjenjuju nas ljudi manji stručniji od nas”, kaže Pejović

Tvrdi da su maksimalno transparentni bili u prethodnom periodu.

On je rekao da mu se čini da je došlo do zamjene teza.

“Dinamika popisivanja se nikako ne može poistovjećivati sa rezultatima popisa u realnom vremenu. Štaviše, MOMSTAT nije bio u obavezi da saopštava dinamiku popisivanja, već je na osnovu zahtjeva Odbora pružili tu informaciju. Suština dinamike popisivanja je da državni instruktori kontrolišu rad instruktora i popisivača na terenu da li u odgovarajućoj dinamici se vrši popisivanje i da li ga treba ubrzati kako bi se popis završio u zakonskom roku”, naglasio je Pejović.

Prema njegovim riječima, svaka prijavljena sumnja na regularnost procesa je procesuirana nadležnim organima, dodajući da su bili u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima.

Iz CDT-a su danas saopštili da je Monstat dezinformisao javnost, te da su potaci koje su saopštili bili netačni.

Popis je sproveden od 3. do 30. decembra, a prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika, što je dva odsto više nego 2011. godine.

Kako je saopšteno iz Uprave za statistiku (Monstat), ukupno su popisane 673.203 osobe.

Popisom su prikupljeni podaci i o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana.

Iz Monstata su naveli da su preliminarni podaci prodložni promjeni, a da sada slijede unos i obrada podataka.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)