test

Pejović: Pozitivan IBAR nije mjerilo posvećenosti Crne Gore evropskim integracijama

Standard

13/06/2024

22:47

Pozitivan IBAR nije mjerilo da Crna Gora izražava posvećenost evropskim integracijama, to su geopolitički i politički interesi Evropske komisije da se dodijeli Crnoj Gori pozitivan IBAR, kazao je za programski direktor NVO Uzor Marko Pejović.Upitan da li najavljena smjena ministra pravde Andreja Milovića može uticati na dobijanje pozitivnog IBAR-a, Pejović kaže:

“Ja lično ne vjerujem da bilo ko od ministara da se smijeni u ovom momentu, da se čak bilo šta dogodi na nivou tih funkcija u izvršnoj vlasti, može uticati na pozitivan IBAR. Jer, ukoliko se vodimo onim što je EK do sada isticala da je usvajanje tih zakona do sada bilo od krucijalne važnosti za dobijanje pozitivnog IBAR-a – ne ništa što se tiče niti implementacije, niti bilo šta što se tiče izvršne vlasti, već ta imenovanja koja su se dogodila u pravosuđu i set medijskih zakona, uključujući i set zakona za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.”

Izvršna vlast se održava na aparatima, i ne možemo reći da imamo stabilnu vlast niti na nacionalnom, niti na lokalnom nivou, jer ovakva većina ima isključivo samo jednog zajedničkog imenitelja – a to je borba protiv DPS-a. Sve dok se zadovoljavaju politički interesi tih grupacija možemo govoriti da će se ovakvavlast održavati, ali to definitivno nije vlast ono što EU treba, kao novu članicu sa takvom vladajućom strukturom – kazao je za 24 sata Pejović.

Na osnovu rezultata u procesu integracija, a vezano za IBAR, kako je ranije premijer najavljivao da će biti mjerilo za funkciju ministra pravde, onda je tu gospodin Milović najzaslužniji, jer su prošli svi njegovi zakoni, i nema razloga za smjenu – rekao je Pejović.

Sagovornik TV E kaže i da se teško može reći da Spajić ima podršku u parlamentu.

Povezani članci

”Spajić vrlo vješto koketira sa parlamentarnom većinom, ali i sa ostatkom, kada govorimo o opoziciji. Upravo zato što je svjestan da mu svakoga momenta može biti ugrožena podrška”, objašnjava on.

Kako kaže, Spajić mora strateški promišljati o narednim koracima, i pitanje ministra Milovića je upitno da li je dio dogovora između premijera i Andrije Mandića. Propuštajući sve one stvari koje je radio, uključujući i posjete u regionu, posjetu Dodika zvaničnoj instituciji Crne Gore, kao najvišem zakonodavnom organu, odnosnosno Skupštini, sve je to prošlo ispod radara i Spajić nije reagovao na te stvari, ističe on.

U slučaju i da se predloži izmjene zakona o državljanstvu, po želji Mandića, taj zakon ne bi dobio dobio podršku ni u sadašnjoj parlamentarnoj većini – smatra Pejović.

NVO sektor stalno potencira da se moraju usvojiti Zakon o Skupštini i Zakon o Vladi, kako bi se dodatno definisali segmenti, kao i ovaj da li ministar Milović ima pravo da se obratiSkupštini, na raspravi o njegovom razrješenju – kazao je Pejović.

“Gospodin Milović će iskoristiti neku novu, potencijalnu press konferenciju, da sve što je želio da kaže u toku rasprave o njegovom razrješenju. Čini mi se da tu nema prostora za bilo šta osim za iznošenje prljavog veša, koji imaju s jedne strane gospodin Spajić, a sa druge gospodin Milović, u toku svoje saradnje, i u okviru prethodne vlade i okviru PES-a”,smatra Pejović

PES-u ne odgovara raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, kao ni uvođenje prinudne uprave u lokalnom podgoričkom parlamentu, ističe on.

“Ako dođe do dogovora u Skupštini Glavnog grada, to će biti zadovoljenje političkih interesa Pokreta za Podgoricu”, dodao je Pejović.

Izvor: TV E

Ostavite komentar

Komentari (0)