test

PERIĆ: Apsurdno je da bi vlada utemeljena na programskim vrijednostima bila nestabilna

Standard

11/08/2023

07:09

Jedan od osnivača ,,Preokreta“ Srđan Perić kazao je za Pobjedu da je od toga ko će činiti novu vladu, za zajednicu mnogo bitnije da zna šta su njeni programski ciljevi, odnosno što je osnovna nit koja će je držati na okupu.



Perić je, komentarišući pregovore za formiranje nove izvršne vlasti i borbu za funkcije učesnika tog procesa, rekao da je očekivano da parlamentarni subjekti nastoje da izgrade za sebe što bolju poziciju i veću snagu u raspodjeli vlasti.

Pregovori će, ističe on, definisati i da li će koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“ biti dio 44. vlade. Međutim, više od toga, napominje Perić, treba da nas zanimaju rezultati nove vlasti na svakom polju njenog djelovanja.

  • To pitanje ima svoj politički podtekst koji se odnosi na političke preferencije ZBCG. Međutim, postavimo hipotetičko pitanje: u ideološkom smislu – u političkom djelovanju, u onom što su bile njihove odluke – po čemu bi to bila drugačija 42. ili 43. vlada da je DF bio u njima? Naša politika ima višak deklarativnosti, a manjak suštine – kazao je Perić.

POTREBA REKONFIGURACIJE
Prema njegovim riječima, apsurd našeg političkog sistema je da bi bila nestabilna vlada koja je čvrsto utemeljena na konkretnim vrijednostima i programskim odrednicima, te koja bi izvjesno morala vući nepopularne poteze kako bi se sanirali svi potencijalni, prije svega fiskalni rizici.

Ali ako budemo imali vladu koja je, kako kaže Perić, prije svega plod „matematike“ i pogodbe o kadrovskim namještenjima, tada bismo, naglašava on, mogli doći do situacije da svako bude zadovoljan političkim feudom koji je prisvojio i da iz njega čeka nove izbore – gradeći infrastrukturu kroz ministarstva i preduzeća čiji je većinski vlasnik država.

  • Ovo nam govori koliko je potrebna rekonfiguracija političkog sistema, koji trenutno, ovako postavljen, gura cijelo društvo u još snažniju partitokratiju, koja svojom prirodom ograničava resurse i mogućnosti zajednice – jer nad opštim preteže partijski interes – ocjenjuje osnivač ,,Preokreta“.

JASNI ROKOVI
Osvrćući se na konsultacije sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem Perić kaže da je prirodno da stranka, odnosno lista koja ima najviše mandata, u ovom slučaju Pokret ,,Evropa sad“, dobije mandatara što se i dogodilo juče.

  • Rokovi su jasni: predsjednik države ima 30 dana od konstituisanja Skupštine da predloži mandatara, potom 90 dana teče rok da taj mandatar potvrdi podršku u parlamentu ili se on – parlament raspušta – poručuje Perić.

Ipak, napominje da su ključne vrijednosti i principi na kojima će biti utemeljena nova vlast, kao i realizacija obećanog.

  • Za zajednicu je mnogo bitnije da zna šta su programski ciljevi te vlade – koja je njena osnovna nit koja će je držati na okupu. Za građane je najbitnije da kroz tranzicije vlasti dobiju ojačanu demokratiju, te vlast koja će graditi politički kapital na svojim djelima ili koja će podnositi odgovornost ukoliko nije uspješna. Prisjetimo se nekih od predizbornih obećanja onih koji pretenduju na vlast: 1.000 eura prosječna plata, minimalna penzija 450 eura, dovršetak jednog i početak gradnje drugog auto-puta, pokretanje stambenog fonda, investicije u visini BDP-a… Treba nam vlast koja će reći u kom roku će to realizovati, te na kojim principima i vrijednostima će biti utemeljena – istakao je Perić.

PROMJENE, NE OPŠTA MJESTA
Potrebna nam je ta vrsta promjena u politici, a ne, kako kaže naš sagovornik, gomila opštih mjesta sa idejom da se ne suočavamo sa rezultatima bilo čije vlasti.

  • Nama trebaju konkretni odgovori, šta ćemo sa nastavkom trenda migracije mladih, kuda treba da tražimo šanse u pogledu održivosti u ekonomiji, imamo li ideju uopšte kako pokretati društveni dijalog? Sve su ovo polja i te kako zahvalna za jasno koncepcijsko zaokruživanje nove vlasti, ali to podrazumijeva obaveznost na rad i odgovornost. U ovom procesu na tome treba da insistiramo, a ne da se opterećujemo koje je prolazno vrijeme između razgovora – zaključio je Perić.

Svako ko bude u vlasti mora biti svjestan obaveza države
Ambasada SAD-a nedavno je jasno stavila do znanja da podršku te zemlje može imati samo vlada čiji su članovi za EU integracije i odnos NATO-a prema Ukrajini. Takođe, ranije je ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke poručila da u nekadašnjem Demokratskom frontu ne vide partnera.

Na pitanje kako bi se učešće lidera tog političkog bloka odrazilo na odnos sa najvažnijim zapadnim partnerom i naš evropski put, Perić kaže da svi koji žele da budu dio vlasti moraju da budu svjesni savezništava i obaveza države.

  • U principima koji su na stolu se garantuje nastavak spoljnopolitičkog kursa. Nemam nikakve dileme da će oni koji žele do vlasti obećati da tu neće biti promjena. Koliko je otvorenosti u tome – drugo je pitanje. Naša savezništva, te prava i obaveze s tim u vezi su prilično jasna. Vjerujem da su toga svjesni svi oni koji žele do vlasti – poručio je Perić.
Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Perić

Ostavite komentar

Komentari (0)