test

(UŽIVO) Pejanović-Đurišić: Crna Gora je postala problem u regionu, Vlada nije pružila podršku forumu

Standard

06/10/2023

11:09

Budućnost Zapadnog Balkana i značaj i uloga NATO-a za bezbjednost i stabilnost Crne Gore biće u fokusu 13. bezbjednosnog 2BS Foruma koji je počeo u Budvi, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore.

Na početku je objašnjeno da mandatar Milojko Spajić nije mogao da prisustvuje zbog ranije preuzetih obaveza.

Predsjednica Atlantskog saveza u Crnoj Gori Milica Pejanović-Đurišić kaže da jačanje translatlantskog savezništva predstavlja jednu od najjačih reakcija na ukrajinsku krizu.

“Ruska agresija na Ukrajinu dodatno je ohrabrila brojne antidemokratske subjekte na Balkanu. U pozadini globalnih poremećaja dešavaju se ozbiljana etnička, vjerska, politčka i društvena previrenja u regionu. Rusija je pokazala da zna iskoristiti sve kontroverze ovog prostora. Nedostatak demokratskih kapaciteta i institucija”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Pejanović-Đurišić istakla je da je Crna Gora u regionu postala problem.

“Vlada Crne Gore nije pokrovitelj i nije pružila bilo koju vrstu podrške ovom forumu”, kaže ona.

Povezani članci

“Naravno, sa Vladom i bez nje, Atlantski savez će nastaviti sa svojom misijom jačanja evroatlanske ideje u Crnoj Gori i regionu.

Nastavićemo da svim vidovima javne diplomatije podstičemo uključivanje što je više moguće subjekata u procese donošenje odluka, objašnjavajući prednosti, i razbijajući mitove i dezinformacije koje okružuju transatlantsko partnerstvo i Alijansu. Kao što smo svih prethodnih godina radili na utemeljenju i razvoju euroatlantskih vrijednosti u Crnoj Gori i regionu, tako ćemo se i u ovom vremenu i sa aktuelnim izazovima angažovati na njihovoj odbrani i ukazivanju da je više nego ikada potrebno zajedničko, konsolidovano i učinkovito djelovanje demokratskih evroatlantskih i progresivnih snaga, kako Crnoj Gori, tako i na širim prostorima”, navela je ona.

Daliborka Uljarević iz CGO-a je mišljenja da mi nikada nijesmo bili istinski lider integracija u regionu.

“Crna Gora je dobila taj epitet više u konstelaciji širih odnosa u onom dijelu u kom nije imala kapacitet da izazove regionalni problem, u dijelu u kom se vlast percipirala kao stabilna…ali je činjenica da smo u pregovorima već 11 godina”, kazala je Uljarević.

Od 2020. nemamo ni simulaciju reformi, kaže Uljarević.

EU integracije nijesu prioritet novih vlasti, dodala je.

U ovom trenutku prisustvujemo impresivno dobro organizovanoj i orkestriranoj komunikacijskoj kampanji od strane niza aktera, kazao je na Forumu psiholog Radoje Cerović.

“Zaboravljamo da Crkva postoji u svakom selu u Crnoj Gori a delegacija EU ne postoji, postoji samo jedna. Ako tu ne napravimo balans izgubili smo bitku za srca ljudi”, kazao je Cerović.

Možete ga pratiti uživo na linku ispod: 

Ostavite komentar

Komentari (0)