test

POKUŠAJ PREKRAJANJA IZBORNE VOLJE: U Doljanima nestala knjiga potpisa, IK podnijela krivičnu prijavu

Standard

01/10/2024

12:24

Knjiga potpisa, koja je nestala, više nije relevantna jer je već predat zapisnik koji su potpisali svi članovi biračkog odbora. Zakon ne daje velike mogućnosti vladajućima da ovdje inženjeringom preokrenu stvar u svoju korist, ali je pitanje da li će odluka biti pravna ili politička.

Knjiga potpisa članova biračkog odbora nestala je sa biračkog mjesta 27 – OŠ Dragiša Ivanović zbog čega je predsjednik OIK Podgorica Vladimir Filipović podnio krivičnu prijavu protiv Petra Globarevića, predsjednika tog biračkog mjesta, rečeno je portalu Standard iz Izborne komisije Glavnog grada.

Prema našim saznanjima riječ je o knjizi potpisa s biračkog mjesta na kojem su upisano nešto više od 900 birača, a gdje je bilo više od 500 važećih biračkih listića.

Detalje krivične projave možete pročitati ovdje.

Izborna komisija Glavnog grada Podgorice je još u noći između nedjelje i ponedjeljka proglasila preliminarne rezultate izbora u Podgorici.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Standard nestanak knjige potpisa bi mogao biti pokušaj izbornog inženjeringa i prekrajanja izborne volje.

Na to ukazuje jučerašnje djelovanje liste „Pokret naprijed Vuk Kadić“ iz koje traže uvid u birački materijal i ponovno brojanje glasova sa pojedinih biračkih mjesta, među kojem i ovog.

Kadiću i njegovoj listi nedostaje oko 200 glasova da ipak pređe cenzus i uđe u Skupštinu Glavnog grada.

Njihov ulazak u parlament bi značilo da liste „Za budućnost Podgorice“ i „Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković“ gube po jedan mandat, što bi onda dodatno zakomplikovalo pregovore o formiranju vlasti.

Ovakvoj taktici prekrajanja izborne volje crnogorski građani već su svjedočili na prethodnim izborima u Nikšiću, kada je ponovljeno glasanje na biračkom mjestu broj 82, u selu Javljen, u Goliji. Tada je Demokratski front pozvao birače da glasaju za listu „Crno na bijelo“ kako bi ta lista dobila još jedan mandat koji bi bio oduzet listi „Za Evropski Nikšić“.

No, izborna prevara tada u Nikšiću nije prošla jer uprkos planu Demokratskog fronta njihovi glasači ih nijesu poslušali pa je „Crno na bijelo“ ostala bez dodatnog mandata.

Da li je ovdje moguće da se to dogodi?

Prvo pitanje je lako stoje stvari u vezi sa ovim inženjeringom što se tiče pravne strane?

Zakon o izboru odbornika i poslanika navodi precizno uslove za poništenje izbora i njihovo ponavljanje. Među tim uslovima nema ništa što bi se moglo tumačiti na način da bi omogućilo ponavljanje izbora u ovom slučaju, kada je glasanje već završeno, kada su zapisnici potpisani, kada je konstatovan rezulzat, i kada niko u svoj toj proceduri nije iznio ni jednu primjedbu. Zakon propisuje poništavanje i ponavljanje u slučajevima narušavanja biračkog prava za vrijeme glasanja i sl.

Da li je moguć prigovor i kada?

Član 107 Zakona svakom biraču, kandidatu ili nosiocu izborne liste mogućnost podnošenja prigovora i to u roku od 72 sata od kada je nastao događaj koji podnosilac smatra povredom biračkog prava.

Ako bi se povredom smatralo samo glasanje, onda rok ističe u srijedu u 20:00, tri dana po zarvaranju birališta, a ako se povredom smatra odluka Izborne komisije onda je rok četvrtak u jedan sat iza ponoći jer je Zapisnik objavljen jedan sad iza ponoći u noći nedjelje na ponedjeljak.

Da li je realno da ovo izazove ponavljanje glasanja?

Prema mišljenju pravnika koje smo konsultovali nedostatak Knjige potpisa ne može biti razlog ponavljanja izbora. Otuđenje je krivično djelo, ali ne i razlog za poništavanje izbora.

Međutim, ovo je pravno tumačenje. Ako se bude odlučivalo po pravu – stvar je jasna. A ako bude politička odluka onda je važno znati i kakvim rezervoarom glasova raspolaže Vuk Kadić na ovom biračkom mjestu. On sam je dobio 12 glasova, a liste koje bi mogle pozvati građane da glasaju za njega 153. Dakle, ukupno manje od broja koji je njemu potreban da pređe cenzus. Znači da bi uz ovaj inženjering trebalo da uslijedi i jak pritisak na one s ovog biračkog mjesta koji su apstnirali da izađu na glasanje i da zaokruže Vuka Kadića.

Ostavite komentar

Komentari (0)